2020. október 19., hétfő

Jó illat

 

A

 Jeruzsálemben kialakult helyzet a hűség, a ragaszkodás próbája (2Sám 15,24-16,4). Most kiderül ki szereti igazán a Dávidot, ki az aki inkább vállalja az üldözést, a nyomorúságot, mintsem a kényelemért, az előnyökért maradjon. A maradás most azt jelenti, behódolnak a lázadónak. Sokan elindulnak Dáviddal, mennek vele a pusztaságba. Cádók főpap és a léviták is a királlyal mennek. Amikor elindulnak Dáviddal és viszik a szövetségládát is, nem csupán szimpátiáról van szó. Istenhez való hűségük lesz láthatóvá. Dávidot Isten választotta, Absolon magát tette királlyá. Aki Absolonnal marad, az Istennel is szembefordul. A jelenlegi helyzet nem egy demokrácia választási eredménye, nem arról van szó, hogy Dávid nem akarja átengedni a hatalmat, hanem arról, hogy az Istentől felkent király. Isten ezt nem vonta vissza. A Felkent király Jézus, Ő a mi Urunk. Ezen Isten máig nem változtatott és nem is fog.

Dávid azonban a szövetségládát visszaküldi, mert rábízza magát az Úrra. Nem ragaszkodik mindenáron a hatalomhoz, hanem Isten jótetszésére, és akaratára bízza magát.  Ha Isten jókedvét leli benne és gyönyörködik az életében, akkor visszaviszi Jeruzsálembe. Nem maga tesz ezért, hanem Istenre bízza a döntést. Nem könnyű, fentről lefelé haladni, de ő ezt is vállalja. Ha azt mondja: nem gyönyörködöm benned, mi pedig arra gondolunk, miben is gyönyörködne? A házasságtörésben, a gyilkosságban, a gyermekei zavaros életében? Ezekben nem. A bűnben, az összekuszált életben nem gyönyörködik az Úr, az bizonyos. És nem is ő akarja, hogy darabokra hulljon az életünk, sem azt, hogy az emberek öljék, pusztítsák egymást. A pusztító, a sátán, ő munkálkodik az ember életének a tönkretételén. Az Úr a helyreállításon fáradozik. Csak amíg sátán erőszakos eszközöket is bevet, és akaratát az emberre kényszeríti, vagy éppen a kívánságát kielégítve éri el, amit akar. Addig Isten nem erőlteti ránk magát. Ő az Úr Jézusban bemutatkozik, megláthatjuk kicsoda Ő és elénk tárja országát, és annak kincseit. Majd a döntést ránk hagyja. Nekem kell dönteni, úgy ahogyan akkor és ott Jeruzsálemben, Jézust követem, vagy elfogadom a kísértő ajánlatát.

Miben gyönyörködik az Úr? Dávid már megtanulta. „Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és bűnbánó szívet, Istenem, nem veted meg” (Zsolt 51,19). És ez meg volt benne. Ő már nem úgy állt Isten előtt, mint egy olyan ember, aki mindent megtehet. Bűnbánat volt a szívében. Tudott sírni bűnei miatt. Mikor sírtál a bűneid miatt? Mert Dávid nem magát siratta. Nem az elveszített trón és hatalom miatt sírt, hanem bűnei felett. Fájt neki, hogy ez lett a bűnei következményei. Isten az ilyen közeledést, ezt a magatartást szereti. Aki így jön, aki teljesen méltatlannak tartja magát, az Isten kegyelmét fogja átélni.

Dávid az Úrra bízza dolgait, amikor megtudja, hogy az egyik tanácsadója Absolonnal tart, Istent kéri, hogy avatkozzon közbe. Dávid tudja, hogy az Úr vele van. Nem esik kétségbe, nem kapkod, hanem az Úr cselekvését igényli. Minden helyzetben bízzunk Isten beavatkozásában. Ne emberektől várjuk a segítséget, a megoldást, hanem egyedül Tőle. Dávid nem más királyoktól kér segítséget, hiszi, hogy Isten meg tudja tenni, amit kár. És még szinte be sem fejezte az imádságot, a válasz megérkezik. Isten hozzáküldi Hússajt, a másik tanácsadót. Az Úr megmutatja, nem mindenki hagyta őt cserben.  Mindig hagyatkozzunk Urunkra. Ne kezdjünk saját akcióba, hanem várjuk ki, amíg Ő hozza elénk a megoldást. Lehet, nem azonnal cselekszik, és megengedi a nehéz időszakot is, de ha Tőle várjuk a segítséget, nem fogunk csalódni.

Nem könnyű a helyzet, vannak, akik helyezkednek. A maguk pecsenyéjét sütik, mert csak az a fontos, ők jól jöjjenek ki. Ez általában azt jelenti, a másik nyomorúsága, vagy az ország rossz helyzete sem lényeg, csak ők gazdagodjanak, feljebb jussanak. Miért jövök az Úrhoz? Több áldásért, több lehetőségért, vagy azért, hogy Vele lehessek?  Cíbá taktikázik, Mefibóset javait akarja megszerezni és nem elsősorban Dávid a fontos neki. Ő nem a király személyéért tart a menekülőkkel, hanem a feltételezett jutalomért.

Pál apostol elmondja, hogy ő és munkatársai, és mindazok, akik Krisztust követik az Ő jó illatai ebben a világban (2Kor 2,5-17). Ez a világ rossz irányban megy, egyáltalán nem jó az illata. Mert ha jó lenne a világ, benne az ember, nem volna szükség jó illatú emberekre. Ez az illat nem belőlünk jön. Ez nem a mi termékünk. Nekünk csak szagunk van, ezért is megy jól a kozmetika iparnak. Rengeteg dezodort, és egyéb illatosítót elhasználunk, hogy illatosabbá tegyük magunkat. Azonban ezektől, a lényünk marad az, ami volt. Csak a testünk fog illatozni. A Krisztus illata azonban a szívből, a lényünkből árad.

Krisztus illatának lenni nem külső dolgokat jelent, hanem belső változást. Az eddig bűnös szívünk megtisztul Krisztus által, és mivel Ő lesz annak a lakója az Ő illatát fogják érezni. Ez az illat megváltozott hozzá állásban és magatartásban mutatkozik meg. Például abban, hogy a korinthusiak megtanulnak megbocsátani. Aki megszomorította Pált, és a gyülekezetet, annak bocsássanak meg. Ez lesz az a jó illat, amivel eddig nem találkoztak. Krisztus illata más, mint amit eddig tapasztaltak. Itt másképp intéződnek a dolgok. Nem megfizetéssel, haraggal, bosszúval, hanem megbocsátással. Hogyan? Úgy, hogy ők maguk is az Úr kegyelméből élnek. Aki megtapasztalja Isten megbocsátását, az maga is megbocsát, és segít a másiknak az újrakezdésben.

Pál apostol mindig Krisztust látja maga előtt, mégpedig a diadalmas Krisztust. Így nem csügged, amikor másképp alakulnak a dolgok, mint ahogy tervezte. Nem lesz ideges sem, mert tudja, hogy Krisztus diadalra vezet minket, ha az Ő útján járunk, Őt szolgáljuk, előre fog vinni. Nem magunkban győzünk, hanem Vele és Általa.

 

 

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

 

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,

Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,

Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-

gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-

sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése