2020. november 27., péntek

Örökkévaló Király

 

B

ildád türelmetlenül szólal meg újra (Jób 18,1-21). Úgy látja nincs értelme tovább beszélni, Jóbot győzködni. Azonban van egy jó tanácsa, amit aztán nem jól folytat ugyan. De az első fele mindig megszívlelendő. Gondolkozzatok el, és ezt magunkra is kell alkalmazni, annak ellenére, hogy Bildád a barátainak mondja. Gondolkodjunk el az életünkön, és a másik helyzetén is, mielőtt szólunk. Álljunk Urunk elé, és ne ragaszkodjunk a magunk elkezeléséhez, hanem mindig igyekezzünk Isten felé terelni a másik embert. Mert a szenvedő, bajban lévő embernek nem Istenről szóló meghatározásokra, teológiai gondolatokra van szüksége, hanem magára az Úrra.  Akkor segítünk, ha Isten jelenlétét közvetítjük, ha átélik a másik ember, itt van Isten köztünk.

Mindezt csak az tudja megélni, aki napi, élő kapcsolatban van Vele. Aki maga is hiszi, jelen van az Úr, és állandó kapcsolatot tart Vele. Bildád a gondolkodás után is vitázni akar Jóbbal, de neki nem erre van szüksége. A vita most nem segít rajta, nem ad békességet, nem visz előre. Ez a barát továbbra is bűnösnek látja Jóbot. Amin keresztül megy, az bűnösségét bizonyítja, Bildád számára.  Kiderül ebből, hogy nem ismeri igazán Istent. De én ismerem? Úgy teszek bizonyságot, hogy nem a magam véleményét erőltetem a másikra, hanem bemutatom Istent?

Amikor az Úr Jézus eljött a világba, nem dogmát tanított Istenről, hanem elénk élte. Életével mutatta meg, hogy ilyen az Isten. Amikor megérintette a leprást, vagy az irgalmas samaritánus a példázatban megállt a félholt mellett és ellátta sebeit, azt hirdette, lássátok, ilyen az Isten. Vagy a tékozló fiú történetében, a tönkrement életű fiút visszafogadó Atyát bemutatva, elmondja, ilyen az Isten.  Az Úr Jézus mindig az Atyát mutatta meg, Őreá mutatott, mert az embernek Őt kell látnia. Amikor olvassuk a Szentírást, az ige mindig azt üzeni, nézd, ilyen az Isten. A sok csoda és a golgotai kereszt mind Felé mutat, látod, ilyen Ő, ennyire szeret, Fiát adta érted. Halljuk meg az üzenetet és fordítsuk az Úr felé szívünket. Amikor pedig másokkal beszélünk, láttassuk az Urat, mutassuk be, ilyen Ő. Azonban az is benne van ebben az üzenetben, hogy a világ látja a tanítványok életét, és amikor negatív a bizonyságtételünk, mert nem Jézus szerűen élünk, amikor harc, békétlenség, irigység, bosszú, pénzsóvárság árad belőlünk, akkor is azt mondják, ilyen az Isten.  Mert ma keresztyének mutatják be Istent a világnak. Mutassunk igaz és jó képet a mi Urunkról!

Krisztust dicsőítő éneket olvashatunk a szentírótól (Zsid 1,5-14). Az Úr Jézusra irányítja tekintetét, csak Őt látja, és mindenek felettinek látja.  A mi figyelmünket is Őreá irányítja. Azt kéri, csodáljátok és imádjátok a Fiút. Imádjátok Jézust, mert Őbenne jelent meg Isten, és Ő hoz életet számunkra. Ez a levél megláttatja velünk, nincs Jézushoz fogható. Egyedül Ő az, Akit Isten fiának nevez, és így az angyaloknál, és mindenkinél több.  Rajta kívül mindenki teremtmény, a Fiúnak trónusa van, mégpedig örökkévaló.  Mindez azt üzeni, Ő ami királyunk. Ő nem egyszerűen Jézus, egy tanító, hanem örökkévaló Úr és Király.

Csodálatos dolog van leírva a Fiúról, királyi pálcája az igazság pálcája, és Ő szereti az igazságot, és gyűlöli a gonoszságot. Az Úr mércéje az igazság, hisz Ő maga az igazság, és ebből nem enged.  Azért jött, hogy betöltse az igazságot, és ezt a kereszten valósította meg. Áldott legyen az Úr ezért, mert mi nem állhatnánk meg az Atya előtt. Aki átéli bűnei bocsánatát, az szintén ragaszkodik az igazsághoz. A hívőt az Isten igazságához való ragaszkodás jellemzi. Valóban az jellemez. És ennek van egy másik oldala is, a gonoszság, a bűn gyűlölete. Igazság és gonoszság nem fér meg együtt. 

Egyedül Isten marad meg mindörökké.  A föld és az ég is elmúlnak, de az Úr megmarad örökké. Ő az egyetlen biztos pont, ezért aki Hozzá fordul, belé veti bizodalmát a legjobb helyre fordul.  Az egyetlen szilárd, biztos pont a világban Isten. Nincs más.  Ő szól ma is, és keres. Azt akarja, hogy idejében kiáltsunk Hozzá. Ő tud megmenteni, és Ő tart meg mindvégig. Az Úr adja meg, hogy életünk Róla szóljon, Őt dicsőítse. Ismertessünk meg másokat az örökkévaló királlyal. Mivel Ő és országa örökkévaló, a földi élet pedig mulandó, menjünk Hozzá. Lépjünk be Jézus Által Isten örök országába. Éljünk ennek az országnak értékei szerint.  Isten biztos pont, ő nem változik meg, mint a világ. Őreá mindig számíthatunk. 

 

 

Itt van Isten köztünk

 

1. Itt van Isten köztünk: Jertek őt imádni, Hódolattal elé állni. :/: Itt van a középen: Min -

den csendre térve Ő előtte hulljon térdre. Az, aki Hirdeti S hallja itt az Ígét: Adja néki

szívét!

2. Itt van Isten köztünk: Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld s magasztal. :/: Szent, szent,

szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei fényes lelkek. Halld, Urunk, Szózatunk, Ha

mi, semmiségek Áldozunk Tenéked!

3. Csodálatos Felség, Hadd dicsérlek Téged: Hadd szolgáljon lelkem Néked! :/: Angya -

loknak módján Színed előtt állván Bárcsak mindig orcád látnám! Add nékem Mindenben

Te kedvedben járnom, Istenem, Királyom!

4. Általjársz Te mindent; Rám ragyogni engedd Életadó, áldott Lelked! :/: Mint a kis vi-

rág is Magától kibomlik, Rá ha csöndes fényed omlik: Hagyj Uram, Vidáman Fényessé-

ged látnom S országod munkálnom!

5. Egyszerűvé formálj Belső, lelkiképen, Békességben, csöndességben. :/: Tisztogasd

meg szívem: Tisztaságod lássam Lélekben és igazságban. Szívemmel Mindig fel-

Szállhassak sasszárnyon: csak Te légy világom!

6. Jöjj és lakozz bennem: Hadd legyen már itt lenn Templomoddá szívem-lelkem! :/:

Mindig közellévő: Jelentsd Magad nékem, Ne lakhasson más e szívben; Már itt lenn

Mindenben Csakis Téged lásson, Leborulva áldjon!

 

Isten áldásával.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése