2016. szeptember 13., kedd

A megtalált Biblia



A
 templom megtisztítása és kijavítása közben egy megtalálták az Úr törvénykönyvét (2Krón 34,14-28). Félreeső helyen, befalazva, elfeledve volt Isten igéje. Az Úr népe elfeledkezett az Istentől kapott törvényről, az élet használati utasításáról. Hosszú évek óta nem volt már a kezükben az ige, nem volt rá szükségük. Pedig nagyon is szükségük volt rá, csak nem vették ezt észre. Nagyon szomorú, hogy Isten népe oda jut, hogy elfelejti a törvényt, fogalma sincs, hogy hol van, de nem is hiányzik neki, és nem keresi. Jósiás korára már nem is tudnak róla, olyan régóta félretették, senki nem gondol rá. Az Úr adja a kezükbe, megtaláltatja velük takarítás közben. Amikor a bálványokat eltávolítják, előkerül a törvény is. Ott volt az mindig, de nem keresték, nem vágytak utána, így nem is került a kezükbe.
Mióta áll a Biblia a polcunkon vagy az éjjeli szekrényünkön, sok egyéb könyv alatt elfeledve, beporosodva? Mozgassuk meg a könyvhalmot, és vegyük kézbe az Úr szavát. Nem azért adta, hogy porosodjon, hanem azért, hogy kézbe vegyük és olvassuk. Hány embernek ott van a lakásában az élet fontos kalauza, de nem veszi kézbe. Nagy ajándékot kaptunk általa, keressük elő. Kincs a Biblia, és ha naponta kutatjuk, értékei felszínre kerülnek. Összeköt az Úrral, és vezet, segít a mindennapokban. Ne hagyjuk tovább elfeledve porosodni Bibliánkat, vegyük kézbe és olvassuk. Olyan lesz számunkra, mint a nyájnak a friss, üde legelő, és a forrásvíz, ami felfrissít és szomjat olt. 
A király azonnal felolvastatott a megtalált könyvből, tudta, nem lehet halogatni, most ez a legfontosabb, megismerni a törvényt, az Úr akaratát. Vegyük kézbe azonnal az igét, szájunk rá időt, ne legyen semmi fontosabb az Úr megismerésénél.
Ha átolvassuk és megismerkedünk a Biblia madártávlati üzenetével, ne elégedjünk meg ennyivel, ne mondjuk, most pótoltam a hiányosságomat, hanem olvasás közben tegyem fel a kérdést: Mit jelentenek a könyv igéi rám nézve. Ez nagyon fontos, ezzel a kérdéssel, belső vággyal olvassam, mert a Biblia nem regény, hanem az élő Isten nekem címzett levele. Ez azt jelenti, van számomra üzenete, jelent valamit az én életemre nézve. Ez a jelentés akkor tárul fel, ha rendszeresen imádkozva olvasom, és mindig kérdezem, mit jelent ez rám nézve. A Szentírás életünkre vonatkozó jelentését a Szentlélek Isten tárja fel. A Biblia akkor nyílik meg olvasója előtt, ha alázattal a Lélek vezetésére bízza magát az olvasó. Az a Lélek tárja fel előttünk Isten akaratát, és ismerteti meg a Mindenhatót, Aki az Írást ihlette, Aki vezette az írókat. Ha nem hívom segítségül az Urat, nem tárul fel előttem, mert emberi erő, csupán tudományos megközelítés előtt zárva marad, de aki kér, az kap, a zörgetőnek megnyittatik. Szentlélek Isten, nyisd fel előttem mindig az ige mélységeit, és vezess az Úr megismerésében.
Jósiás nemcsak meghallgatta az igét, hanem cselekedett is. Bűnbánatot tartott az Úr előtt, majd elküldetett Hulda prófétanőhöz, hogy őt kérdezzék meg a könyv jelentésével kapcsolatban. Tehát segítséget kért a jobb megértéshez. Ne adjuk fel a Biblia olvasását, ha azonnal nem értünk valamit, hanem forduljunk olyan testvérekhez, akik már előttünk járnak a hit útján, az igeismeretben. Legyünk hálásak az Úrnak, amiért van hová fordulni. Ma vannak segítő személyek, és vannak segédeszközök is, amiket igénybe vehetünk. Azt se feledjük el, hogy az igét azért kutatjuk, hogy megismerjük Istent és az Ő akaratát, és  ha valamit megértünk, akkor azt tegyük is.
Pál apostol a házastársak számára mondja el, hogyan éljék meg kapcsolatukat krisztusi módon (Ef 5,21-32). Az első, a leglényegesebb: Krisztus legyen mindkettőjüknek az Ura. Itt kezdődik a harmonikus házasság, Krisztus félelmében, Őt szeretve, Rá figyelve építjük kapcsolatunkat. Ez azt jelenti, hogy mindent az Úr előtt beszélünk meg. Ez is lényeges, a házaspárok között legyen élő kapcsolat, beszélgetés. Minden dolgot vigyenek az Úr elé, és ne az egyik a vagy a másik akarata valósuljon meg, hanem tegyük, amit az Úr mond. Ott van békesség, ahol az Úrnak engednek a házastársak, ott nem lesz egymással való harc, mert mindketten az Ő akaratát kívánják megvalósítani. Soha ne az vezessen, mit akarok én, hanem legyen kérdésünk: mit tenne Jézus? Mit tenne Jézus ebben a helyzetben, és amíg erre nincs meg a válaszunk, ne tegyünk semmit.
A házasság mozgatórugója a krisztusi szeretet. Úgy szeressétek, ahogyan Krisztus szerette az egyházat, és Önmagát adta érte. A krisztusi szeretet önfeláldozó szeretet. Jézus nem magát mentette, nem a saját javát kereste, hanem odaadta az életét övéiért. Jó, ha a férfiak erről a szeretetről mintázzák feleségük iránti szeretetüket. Tehát nem az én karrierem építéséért van mellettem a másik, hanem azért adott az Úr egymásnak minket, hogy Rá figyelve együtt engedelmeskedjünk Neki, és örömmel szolgáljuk Őt.


A BIBLIÁT HA FELNYITOD


1.  
A Bibliát ha felnyitod,
Mily nagy csodát mutat neked!
Megnyílik benne fenn az ég
S itt lenn a szíved és szemed.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

2.  
E drága könyv tükör neked,
Megláthatod te szívedet;
Oly szennyes az s oly elveszett,
De Jézus által új lehet!
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

3.  
Az Úr szerelme benne szól,
És zengve zúg Atyánk szava,
Az elveszettnek így mutat
Napfényes utakat haza.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

4.  
Elmondja a kereszthalál
S feltámadás örömhírét,
Mint vitte végbe Jézusunk,
Mit kezdettől Atyánk ígért.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

5.  
Új élet magva szent Igénk,
S e pusztán át a manna is,
A lábunknak szövétneke,
Amíg utunk hazánkba visz.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése