2016. szeptember 3., szombat

Ajtónyitás az Úr előtt



M
ilyen könyörületes az Úr, adott egy hívő királyt Júdának, Áház hűtlensége után még kapnak lehetőséget a visszatérésre (2Krón 29,1-19). Ezékiás alatt kiderül, milyen úton akarnak járni. Isten lehetővé teszi a megtérést, a Hozzá való visszatérést. Most majd megmutatkozik, mi van a szívekben. A mi időnkben is megadta az Úr neve keresésének a lehetőségét. Szélesre tárta a keskeny út ajtaját, be szabad lépni rajta. De mit látunk? Milyen kevesen használják ezt ki. Mert nem csak az Úr nyitotta meg a szoros kaput, hanem a gonosz is kitárta a széles út tágas kapuját. Sátán munkába indította reklámszakembereit is, akik mindent beleadnak, és jó munkát végeznek. Azonban az evangélium hűséges hirdetői jelen vannak, szól az ige. Hagyjuk figyelmen kívül a gonosz média hadjáratát, és inkább a halk és szelíd szóra figyeljünk. Isten mellőzi a nagy csinnadrattát, Ő a halk és szelíd hang híve. Aki elcsendesedik, mert felismeri lénye mélyének vágyát, az meghallja ezt a hangot, és Rábízza magát. Az Úr szava nyomán öröm fakad a szívünkben, mert az Atya szava örömöt okoz, békességet ad.
Ezékiás Dávid példáját választotta. Ő is követhette volna apja útját, de nem tette, mert megismerte Isten útját, és rádöbbent, az a jó. Isten munkája csodálatos, Ezékiást egy ilyen pogány közegben is meg tudta szólítani. Ismét beigazolódik, hogy nem a környezet a lényeg. Istentelen közegben is lehet találkozni az Úrral. Áház mindent igyekezett elpusztítani és megszüntetni, ami Isten igaz tiszteletével kapcsolatos, mégsem tudta fiát megóvni az igétől. Az Úrtól nem lehet elzárni senkit, mert Ő a legsötétebb időszakban is megszólít, és Ezékiás az élete odaszánásával válaszolt az Úrnak. Az Úr téged is keres, megtalálja a módját, hogy felvegye veled a kapcsolatot. Zákeust is meglátta fán, majd megállt alatta, és lehívta őt az Úr Jézus.
A király hite cselekedetekben nyilvánult meg, azonnal hozzáférhetővé tette a templomot. Kinyittatta az Úr házának ajtajait, és helyreállította a szolgálatot, az istentiszteletet. A lelki rombolás után a helyreállítás következik, ami sokkal nehezebb. Ki kell nyitni az ajtókat, vagyis lehetővé tenni a bejárást az Úr előtt. Saját életünkben is ajtónyitással kezdődnek a dolgok. Az Úr Jézus nem távozott el, hanem az ajtó előtt áll és zörget. Nyissuk ki az ajtót, engedjük be Őt a szívünkbe. Jelenléte hoz gyógyulást, megtisztulást. Amikor az Urat beengedjük, gyógyulni kezd az Atyával való kapcsolatunk. A megsérült kapcsolatok helyreállnak az Úr Jézus jelenléte által. Azonban legyünk óvatosak, ne nyissuk ki minden és mindenki előtt lényünk ajtaját. A gonosz és a világ is készen áll a maga szemetével való bezúdulásra. Ma ezt nagyon lehet tapasztalni. Mint ordító oroszlán jár szerte az ördög, mindent ránk zúdít, mert el akar nyelni. Ne feledjük azonban azt sem, hogy sátán menedzseri és dizájnfőiskolát végzett közben, és így a csomagolás nagymesterévé vált. A romlott árut is el tudja adni.
Ezékiás azonban nem hagyta magát megtéveszteni, a ragyogó csomagolóanyag mögött meglátta a rosszat, a bálvány lélekölő hatását. Így azután mindent kihordatott a templomból, ami az Isten előtt utálatos, ami bűn. Nem elég újra istentiszteletre járni, a bálványoktól is meg kell szabadulni. Minden bálványt ki kell hordani, ne maradjon benn semmi. A legszebb és legértékesebb szobor, a legtöbbet jelentő szokás is repüljön. A bűnből semmi ne maradjon, ne engedjünk az emlékek meggyőző hatásának sem. Mert bizonyára volt olyan bálvány, amihez valamilyen szép emlék fűződött. Egy ünnep, valamilyen közös esemény, verseny, szabaduljunk meg mindentől, és engedjük, hogy az Úr Jézus töltse be teljesen a szívünket. A szív megtisztítását, a bűn kitakarítását senki nem végezheti el helyettünk, csakis mi. Nagy öröm a megtisztult élet és az Úrral helyreállt kapcsolat. Ez a legnagyobb ajándék, mert bizony, nagy csoda az, hogy az Úr engedi helyrehozni azt, amit elrontottunk.
Nagyon jó Pál apostol levelét olvasni, mert annyira krisztusi, minden szavából Krisztus Lénye árad felénk (Ef 1,15-23). Ő valóban nem akar másról tudni, csak Jézusról, és Róla is mint megfeszítettről. Neki elég egyedül Jézus. Bár én is itt tartanék, hogy lényemből mindig az Ő Lénye, szeretete, kegyelme és igéje áradna. 
Az apostol szüntelen hálát ad az efézusiakért. Jó ezt olvasni, szüntelen hála, nemcsak elvárja, hanem maga is hálás. Hálás a gyülekezetért. Van-e hála bennem a hívő testvérekért, azért, hogy ma is vannak, akik követik az Urat? Hála a keresőkért, mert az is jó, hogy ma is van még vágyakozás, érdeklődés. Hordozzuk azokat is, akik még távol vannak.
Mi imádságának tartalma? Isten megismerése, az, hogy az Úr világosítsa meg lelki szemeiket. Földi életünk legfontosabb programpontja a feltámadott Úr Jézussal való találkozás, a kegyelem átélése. Azt kéri az apostol, hogy az ige olvasása és hallgatása során egyre jobban táruljon fel előttük Isten Lényének mélysége. Nagyon lényeges, hogy minél jobban megismerjük Őt. Erre az ismeretre az ige által juthatunk el. Ahhoz, hogy az Úr Lénye felragyogjon előttünk, az Ő kijelentésére van szükségünk. Uram, nyisd meg a lelki szemem, hogy mindig lássalak téged, és a legsötétebb pillanatokban is felragyogjon előttem a Te világosságod.
Reménységre és gazdag örökségre hívott el. Az Úrhoz tartozni reménységet jelent. Van távlat és cél, akkor is, ha földi értelemben mindez nem látszik. Van cél, az üdvösség, és ezen az úton haladva Isten országa minden gazdagságával élhetünk. Ez a gazdagság elsősorban nem anyagi jellegű, hanem lelki tartalmú. Az ige ereje, üzenete gazdagon árad felénk, mindenkor meríthetünk belőle.


Csak nyisd ki a szíved

1.
Csak nyisd ki a szíved, és sose félj, mert él az Úr!
Csak nyisd ki a szíved, s kérd te is Őt, hogy Ő legyen Úr!

2.
Az Úr áldása van teveled és békesség.
Az Úr áldása van teveled és békesség.

3.
Salom haverim, salom haverim, salom, salom!
Löhitraot, löhitraot, salom, salom!


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése