2022. április 14., csütörtök

A Megmentő

 

A

mikor Dávid meghallotta mit tett Amnón, nagyon megharagudott, de ezentúl nem tesz semmit (2Sám 13,2039). Mert mit is tehetne? Az ő élete sem volt rendben ezen a területen. Mit is lehet tenni súlyos bűnök, testi – lelki sérülések esetén?  Dávid nem tett semmit. A fenyítés  nem old meg semmit. Nem lehet felnőtt embereket fenyíteni. De akkor mit lehet tenni? Hogyan lehet ilyen traumán tovább jutni? Dávidot sok esetben látjuk az Úr elé borulni, most nem. Pedig ezek a sebek, az egymás közötti kapcsolat megszakadása csakis az Úr előtt, az Ő segítségével gyógyulhat meg. Dávid nem viszi az Úrhoz, nem tart bűnbánatot, és nem kér segítséget sem. A harag nem megoldás. Haragszik Amnónra, de nem igyekszik segíteni neki. Nem tudja Dávid, mit tegyen. Mit is tehetünk hasonlóan nehéz helyzetekben? Jó, ha megvalljuk az Úr előtt saját bűneinket, nyomorúságainkat. Jó ha, tudunk beszélni saját problémáinkról, ha elmerjük mondani vétkeinket gyermekeinknek. Ha ezt tesszük, rá tudunk mutatni a veszélyekre is. Aki az Úr közelében él az ismeri a talpraállás módját is. Szomorú, hogy Támárt is magára hagyták. Absolonnak is csak a bosszú jár a fejében, de nem gondol arra, aki lelki és testi sérülést szenvedett. Tudunk segíteni a lelki sebeket kapottaknak? Mi lehet a segítség? A megértő szeretet, a lelki beszélgetés, és az Isten igéje. Mert maga az Úr képes sebeinket begyógyítani, az Ige ma is erő és hatalom, gyógyírt tartalmaz. A legjobb kezelés az igeterápia. Ne Istenre hárítsuk a felelősséget, mert ekkor eltávolodunk Tőle. Pont az a megoldás, ha még inkább közeledünk Istenhez és az ige hatásának tesszük ki magunkat, és elrejtőzünk szeretete oltalmában.

Absolon a gyűlöletnek engedett teret a szívében. Riválist is látott testvérében, és úgy gondolta a gyilkosság a megoldás. Nem beszélt Amnónnal, hanem a bosszút dédelgette és tervezgette a szívében. Ez az eset is megmutatja, ha nem beszélünk egymással, nincs megoldás. A legnehezebb élethelyzetről is beszélgessünk, mert a beszélgetés, kapcsolat, és az közelebb visz egymáshoz és a megoldáshoz. Ha nem beszélünk, harag gyűlik fel a szívünkben, amiből gyűlölet keletkezik. A harag nem jó tanácsot ad. Ezt látjuk Absolonnál is. Nem akarja rendezni testvérével a történteket. Sőt nem rendezni akar, hanem a testvérétől megszabadulni. Mi van a szívemben? Harag vagy megbocsátás, rendezési szándék?

Azt látjuk, hogy Amnón halála sem oldott meg semmit. Absolon elmenekült, és három évig idegenben marad. Újabb szakadék keletkezett. Most már Absolon és Dávid közé vert éket a bűn. Mert ez a bűn természete, mindent szétdobál, és mindenkit igyekszik elválasztani a másiktól. A bűnre egyedül Krisztus a megoldás. Ne dédelgessük, hanem ha vétkeztünk azonnal keressük az Urat. A kereszt az egyetlen valós megoldás a bűnre. Az ott kiomlott drága vér tisztíthat meg, és más nem segít. Nem segít sem a különböző terápia, sem a környezetváltozás. Absolon környezetet váltott, de még sincs békessége.  Mert békesség csak bűnbocsánatból fakad. Azonban Absolon nem látja magát bűnösnek. Úgy gondolja jogos bosszút állt. Dávid sem a bűnbocsánatra támaszkodik, hanem fegyveres megoldásban gondolkodik. Milyen messzire is sodorhat a bűn Istentől és egymástól. Amíg van időnk keressük az Urat, és igyekezzünk Vele és egymással rendezni problémáinkat. Amit megláthatunk még, az idő sem gyógyítja be a sebeket. A múló idő sem képes a bűnt rendezni. Mert nem elfelejteni, hanem megvallani kell bűneinket, majd bocsánatot kérni.

Pilátusnak a felesége igaz embernek látja Jézust, a helytartó ezért próbál segíteni Neki (Mt 27,15-44). Szabadon kívánja bocsátani, és ezért a néphez fordul. Választási lehetőséget kínál nekik. Döntsék el ők, kit akarnak élve hagyni. Áthárítja ezáltal a felelősséget. Ti választottatok, ha nem felel majd meg, a ti dolgotok lesz. Nagypéntek választási lehetőséget kínál, kit akarok én, kire szeretnék hallgatni? Ki kell nekem, Jézus vagy Barabbás?

Azonban azt is látnunk kell, a demokrácia kudarcot vallott, a nép nem azt a személyt követelte, akit Pilátus gondolt. A nép azt választja, akibe reménységét veti. Kiben reménykedik? A lázadóban, aki majd megadja neki, amit szeretne, aki kielégíti vágyait. Kire hallgatok, a népre vagy figyelek Istenre? Ki kell nekem a fegyveres forradalmár, aki a másik eltávolításában látja a megoldást, vagy a szelíd és alázatos Jézus, Aki az én szívemet alakítja át?

Olyan szomorú, hogy a vallási vezetők adnak ötletet az embereknek, kikre szavazzanak, és rossz tanácsot adnak. Isten gyermeke, az egyház nem választhat olyan embert, aki nem Isten akarata szerint él. Barabbás szembe megy a tíz igével, még is őt akarják. Mindig az igére figyeljünk, és ne mások véleményére. Ne engedjük befolyásolni magunkat, és ne gondoljuk, hogy a jó döntés az, amit a többség választ. Megszavazták Jézus halálát, ezt akarta a többség, és ez nagyon rossz döntés volt. Mielőtt döntünk, kérjük ki az Úr tanácsát.

Milyen mélyre is süllyed az ember. A tehetetlen, kiszolgáltatott emberen gúnyolódnak, megalázzák, mert ez telik az Istentől eltávolodott embertől.  Azt is meg kell látnunk, hogy itt már a vallásosság sem segít. Csak az élő Krisztusba vetett hit képes újjá formálni a szívünket. Újjászületés nélkül nem változunk, a kultusz sem ad igazi megoldást. Vigyük oda bűnös szívünket az Úrhoz. Kérjük, könyörüljön rajtunk. Ne bújjunk el szokások mögé, hanem nézzünk bele Isten igéjének tükrébe, lássuk meg magunkat, és kiáltsunk segítségért.

Tévedésben vannak ezek az emberek, nem látják meg, hogy Jézus nem magát szabadítja, hanem a Hozzá kiáltó embert szeretné kimenteni a bűn hatalmából. Jézus nem száll le a keresztről, mert nem magát menti, hanem minket. Ő azért jött, hogy másokat mentsen. Nem magát menti, hanem keresi az elveszett embert. Ő téged és engem akar megmenteni.

 

TÜZED, URAM JÉZUS, SZÍTSD A SZÍVEMBEN

 

1.  

Tüzed, Uram Jézus, szítsd a szívemben,

Lángja lobogjon elevenebben!

Ami vagyok és mind, ami az enyém,

Tartsd a kezedben, igazi helyén!

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

2.  

Szorongat a Sátán, de Te velem vagy,

Hű Szabadítóm, aki el nem hagy.

Ennek a világnak fekete egén

Lényed a csillag, sugarad a fény.

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

3.  

Jön az örök nap már, közeledik Ő,

Mennyei honba hazavinni jő.

Röpke pillanat, míg tart a keserű,

Jézus elém jön, örök a derű.

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése