2022. április 11., hétfő

Az ima erőforrás

 

A

z elmúlt héten a konferencia miatt elmaradt a napi üzenetek megírása (2Sám 12,1-23). Az Úr kegyelmével, a Lélek segítségével folytatjuk az ige közös olvasását. Az előző fejezetben láttuk Dávid bukását. A bene élő Góliát, a test vágya legyőzte, és egyre mélyebbre jutott. Gyilkossá vált.  El akarta titkolni, amit tett, sőt jótettként szerette volna ezt bemutatni, hiszen a hadi özvegyet magához fogadta. Amiről azt gondolta Dávid, hogy minden rendben, az Istennek nem tetszett. Istennek nem tetszik, amikor nem az igére hallgatunk. Nem tetszik Neki a bűn, és most konkrétan a házasságtörés. Meg kell néznünk mi az ami nem tetszik az életünkben Istennek? Mert Ő meg fogja azt mutatni. Előle semmit sem lehet elrejteni.

Isten nem csupán mondja, hogy ez nem tetszik neki, hanem cselekszik. Elküldi Nátán prófétát Dávidhoz. Nem könnyű ez a küldetés, azonban a próféta egy példázaton keresztül adja át az üzenetet. Nem egyszerű Dávidot kimozdítani az önelégült, hazug állapotából.  Azt gondolja, minden jól van. Jól elrendezte a dolgokat, semmi baj nem történhet. Olyan szomorú mennyire elvakít a bűn. Dávid haragra gerjed egy kitalált történet miatt. Mert mást könnyű felelősségre vonni. Olyan könnyű mással foglalkozni, meglátni benne a hibát. Így volt Dávid is, a gazdag fölött kimondta az ítéletet. Nem látta meg, hogy róla van szó. És ez azt is mutatja, még az igehallgatása és olvasása során sem mindig látjuk meg az állapotunkat. Dávidnak segítségre volt szüksége. A prófétának ki kellett mondania: „Te vagy az az ember!” Van, amikor segíteni kell a bűn meglátásában.

Isten elmondja, mindent megadott neki. Sőt ha ezt kevesli, akkor még sok mindent adott volna neki. Mert ilyen a mi Istenünk, és Atyánk Krisztusban. Ő ad, azonban ehhez kérni kell. Meg kell tanulni, hogy ne mi akarjunk elvenni, megszerezni. Ne a másét akarjuk, hanem kérjünk, és az Úr megadja azt, amire szükségünk van. Dávid ebben a folyamatban, megvetette Isten szavát, végső soron magát Istent. Amikor engedetlenek vagyunk, és nem vesszük komolyan Isten igéjét, azt jelenti megvetjük Őt.

A bűnnek következménye van. Így kegyelmes az Úr. Megbocsátott Dávidnak, amikor megvallotta vétkeit. De a következményt el kell hordoznia. Beteg lesz Betsabé gyermeke. Dávid böjtöl és sír, azonban a gyermek meghal.  Amikor ez bekövetkezik, abbahagyja a böjtölést és a sírást. Szolgái nem értik, Dávid rámutat, amíg élt a gyermek,  bízott Isten könyörületében. Azonban látni kell, hogy Isten előre megmondta, ez lesz a következmény. Isten nem változtat a szaván, másrészt, a bűn zsoldja a halál, és ezt látnia kell Dávidnak. Nekünk is látni kell. A bűn komoly dolog, és erre a nagyhét világít rá. Az Úr Jézus életébe került. Halál és vér nélkül nincs rendezés, és az Úr magára vállalta a rendezést, életét adta értünk.

Az Úr a Gecsemáné-kertben készül fel a szenvedésre (Mt 26,36-56). Hogyan készül? Imádságban.  Isten elé borul és tusakodik. Ezzel utat mutat nekünk is, mindig keressük az Urat. Imádságban vigyük elé mindazt, ami előttünk áll. Az imádság felkészít, mert Isten jelenlétébe kerülünk, és megerősödünk a nehézségek elviselésére is. Az Úr félrevonul imádkozni, de ezt bízza a tanítványokra is, de ők képtelenek Jézussal virrasztani, elalszanak. A korábban fogadkozó Péter, már most elbukik. Nemhogy meghalni képtelen, még virrasztani sem tud. Saját magát képtelen legyőzni.  Igénk rámutat, mennyire gyengék és tehetetlenek vagyunk, és mennyire erős a test. Csak Jézus által van esélyünk a győzelemre.

Még azt meg kell látnunk, nem is olyan egyszerű a Bibliaolvasás és az imádkozás. Egy órát sem tudtak Jézussal virrasztani. Pedig korábban órákat töltöttek éjjel a tengeren. Kemény munkát végeztek, és nem aludtak el. Azonban az imádkozás nem megy, mert ez nehezebb a legkeményebb fizikai munkánál. A lelki tusakodást a gonosz támadja. Tisztában van azzal, hogy nagy ereje van az igaz ember buzgó imádságának. Mi is tapasztaljuk, mindent könnyebb, mint imádkozni. Saját dolgaink végzése, vagy szórakozás közben nem alszunk el, de imádság, igeolvasás vagy istentisztelet közben, igen.

Az Úr elfogadja Isten akaratát, eddig sem volt ez másképp, hiszen azért jött, hogy az Atya akaratát véghezvigye. Bármilyen nehéz, kész kiinni a poharat, mert nincs más megoldás. Nem segít más, csak az Ő keresztáldozata. Nincs más segítség, csak a vér. Az Úr kimondja, legyen meg a Te akaratod, és ez a mi utunk is.

Júdás is megérkezik katonákkal. Jézus barátomnak nevezi. Most is éli a saját tanítását.  Az ellenséget, az életére törőt, barátjának nevezi. Mennyire másként tekint ránk. Most még Júdás is átgondolhatja, mit akar, még leborulhat Elé. Még mindig kap esélyt az életváltozásra. Azonban ez már nem megy neki. Eltompult, nem látja a felkínált lehetőséget. 

Milyen érdekes, Péter imádkozni nem tud, de odacsapni igen. Pedig ezt nem látta Jézustól, a régi embere, természete még mindig él és hat. Mert odacsapni, rohanni, rendezkedni mindig könnyebb, mint elcsendesedve Jézusra várni. Az is benne van az igében, hogy ők nem tudják elfogadni az Atya akaratát. Nem látják, hogy ez Isten akarata. Maguk akarnak segíteni magukon, és ebből csak ilyen dolog kerekedik.

Jézusnak nem kell besegíteni. Kérhet segítséget, de az Írásoknak be kell teljesednie. Az angyalseregnek nem kell még beavatkoznia.  Jézus nem pusztítani, hanem megmenteni akar. A tanítványok elfutnak, csak addig hősök, amíg oda kell csapni. Az Úr azonban nem fut el, vállalja őket és minket.

 

 

"Imádkozzatok és buzgón kérjetek!"

 

1. "Imádkozzatok és buzgón kérjetek!" Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta

szívet és Szentlelket adj nékünk, Hallgass meg Fiad nevébe', ha kérünk.

2. „Keressetek buzgón és megtaláltok!” - Téged keresünk, Uram: hogy bűn s átok Erőt

ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk!

3. „Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!” - Elfáradtunk, Uram, e világ zaján; Ó, nyisd meg

az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése