2012. július 19., csütörtök

Szemben az ellenséggel


E
zékiel prófétának ismét jelképes cselekedet által kell hirdetnie Isten szavát (Ez 21,18-32). Ez a szó ítéletet tartalmaz. Mégpedig úgy, hogy a prófétának a babilóniai király hadiútvonalát kell felrajzolni, a sereg válaszúthoz érkezik, el kell dönteni, hogy Ammónt vagy Júdát támadják-e meg. Minkét ország fellázadt a nagy birodalom ellen, a döntést úgy hozzák meg, hogy az isteneikhez fordulnak.  Két nyílvesszőre felírják a két ország nevét, egyiket az egyikre, a másikat a másikra, majd a tegezbe rakják, ezt követően rázni kezdik a tegzet, és amelyik nyílvessző a földre esik, abba az országba vonulnak be.
Természetesen nem a pogány szokásokra kell figyelni, vagy azt utánozni, hanem az ragadott meg és gondolkodtatott el, hogy ez a pogány király, amikor két lehetőséggel nézett szembe, nem maga döntött, hanem segítséget kért isteneitől. Arra gondoltam, hányszor érkezünk mi is útkereszteződéshez, amikor olyan nehéz eldönteni merre is menjünk, de mi megállunk-e, és segítségül hívjuk-e Urunkat, vagy tudásunk alapján döntünk? Babilónia királya meg tudott állni, és képes volt várni az útmutatásra. Ettől a pogány királytól tanulhatunk, mint, ahogy gyakran megtörténik, hogy a világ tanítja a hívőket. 
Jézus is hozott fel olyan példákat, amikor a pogányok magaviseletét, Isten üzenetére való reakcióját állította népe elé példaként. Gondoljunk Ninive királyára, aki Jónás prédikációjára porban és hamuban tért meg. Izráel népe pedig az Isten Fia igehirdetését vette semmibe.
Legyen számunkra példa a babiloni király magatartása, álljunk meg az Úr előtt, mielőtt belekezdenénk valamibe, vagy döntést hoznánk.  Isten ígéri, ha Hozzá fordulunk, Ő meghallgat és segítséget útmutatást ad. „Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem” (Zsolt 50,15). Más helyeken is olvassuk, amikor a szerzők arra bátorítanak, hogy hívjuk segítségül az Urat. Milyen páratlan lehetőséget kaptunk, az élő Istenhez fordulhatunk személyesen. Feltárhatjuk előtte szívünket, elmondhatjuk félelmeinket, mégis milyen kevésszer élünk vele. Pedig gyakran énekeljük is: „útaid Uram mutasd meg”,  azonban a gyakorlatban mégis ritkán kérdezzük, merre menjünk. Kezünkbe kaptuk az Igét is, amin által könnyebben felismerhetjük Urunk akaratát, ám mégis gyakran sok nyomorúság árán döbbenünk rá, hogy az Urat kellett volna keresnünk.
Az ítéletes prófécia Ammónnak is szól, ne Júda tragédiáján örüljön, hanem tartson bűnbánatot, mert az Úr ítélete őt is eléri. Mások tragédiája számunkra mindig azt üzeni, hogy még türelmi időt kaptunk, amivel élnünk kell. Ha nem vesszük komolyan Isten hívó szavát, velünk is megtörténhetik mindaz a rossz, ami másokkal megtörtént. 
Újszövetségi Igénkből számomra fontos, hogy a gyűjtés, nem kötelező, hanem ki-ki úgy ad, ahogyan anyagi helyzetéből fakadóan képes rá, és amit jószántából kész adni (1Kor 16,1-9). Az Úr soha nem követel, és nem kényszerít, hanem ránk bízza a döntést, hiszen adni az tud, aki előbb a szívét adja az Úrnak. Áldás mindig a szívből fakadó adományon van. Azt is meglátjuk, hogy nem a pénz van az első gyülekezetek életének a középpontjában, hanem az Úr Jézus Krisztus. Mivel mindent Tőle kapnak, adni is tudnak. Természetesen ez az adakozás nem mindent elnyelő közös kasszába kerül, hanem cél adomány, a jeruzsálemi testvérek számára.
Az is megragadott még, hogy Pál látja munkájának vannak ellenségei is, mégsem hátrál meg. Nem megy el idő előtt Efézusból, hanem marad. Marad, mert ő Krisztus katonája, aki mindig a Főparancsnokra figyel. Jó komolyan vennünk, hogy mi is katonák vagyunk, a Krisztuséi, így nem a meghátrálás emberei, hanem a hit gyermekei vagyunk. Milyen ritkán tekintünk katonaként magunkra, mi inkább menekülni szeretünk, mint harcolni. Pedig az a feladatunk, hogy katonaként harcoljunk a gonosszal szemben.


Szívemet hozzád emelem


1. Szívemet hozzád emelem, És benned bízom, Uram; És meg nem szégyeníttetem, Nem nevet senki rajtam, Mert szégyent nem vallanak, Akik hozzád esedeznek, Azok pironkodjanak, Akik hitetlenül élnek.
2. Útaid, Uram, mutasd meg, Hogy el ne tévelyedjem; :/: Te ösvényidre taníts meg, Miken intézd menésem. És vezérelj engemet A te szent igaz Igédben; Oltalmazd életemet, Mert benned bízom, Úr Isten.
3. Emlékezzél jóvoltodból Nagy kegyelmességedre, :/: Emlékezzél irgalmadról, Mely megmarad örökre. Ifjúságomnak vétkét, Kérlek, hogy meg ne említsed. Sőt nagy kegyességedet, Én Istenem, megtekintsed.
4. Jó és igaz az Úr Isten Mind örökkön-örökké, :/: A bűnösöket térítvén Ő igaz ösvényire; És a nyomorultakat Életükben igazgatja, Nagy kegyesen azokat Az ő útában megtartja.
5. Az Istennek minden úta Kegyesség és nagy hűség :/: Azoknak, kik mondására Gondot tartnak mindvégig. Énnékem kegyelmezz meg, Uram, a te szent nevedért. És bűnömet bocsásd meg, Ne ostorozz nagy voltáért!
6. Aki az Úr Istent féli És tiszteli szívében, :/: Azt ő nagy híven vezérli Igaz ösvényeiben. Nagy békességben annak Minden jó bőven adatik, És ő maradékinak Gazdag örökség hagyatik.
7. Az igaz istenfélőknek Megjelenti titkait, :/: És az őbenne hívőknek Megmutatja kötésit. Istenhez szemeimet Felemelem szüntelenül, Ő megőriz engemet, Lábam kivonssza a tőrbül.
8.                   Térj azért hozzám, Istenem, Tekints reám kegyesen, :/: És kegyelmezz meg énnékem, Mert élek szegénységben. Nyavalyája szívemnek Napról napra mind öregbül; Uram, add végét ennek, Végy ki engem ez ínségbül!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése