2013. november 4., hétfő

Az odafennvalókkal törődjetek!

A
mint láttuk, az előbbi fejezetekben a Ninive számára felhangzó ítélet Isten népe számára örömhír (Náh 3,1-19). Örömhír, mert jó dolog felszabadulni a bűn, a gonosz rabigája alól, jó látni, hogy megszűnik a fenyegetés. Ninive megítéltetik, mert kegyetlen volt, uralma erőszakon, vérontáson alapult. Isten azonban nem tolerálja a vérontást, nem ő akarja az emberek közt fennálló konfliktust. Isten nem örül a háborúknak, az emberi életek elpusztításának. A sátán az embergyilkos, aki megtéveszti a népeket, elhiteti velük, hogy a másik nép leigázásával, életek kioltásával megoldódnak a problémák. Az Úr nem fegyverrel és nem erőszakkal hozta el a világba Isten országát. A saját életét adta oda érte, és nem követelte másokét. Isten országa Jézus Krisztusra épül, alapja az Ő áldozata, a bűnök bocsánata. Isten állandóan üzeni számunkra, hogy az egyedüli megoldás a bűnök bocsánata. Nem úgy oldódnak meg a bajok, ha megöljük, eltávolítjuk a másikat, hanem ha Isten Szentlelkét beengedjük a szívünkbe, és Általa újjászületünk.
Az Úr az evangélium hirdetésével kívánta elérni az emberekben a változást. És ha bennünk változás megy végbe, az köztünk is meg fog látszani. Aki hallja az Igét, és befogadja Jézust az életébe, más módszereket használ problémái megoldására. Most már Jézus és az Ige vezetik a döntésekben. Tehát számunkra Jézus problémamegoldása a minta. Ő pedig elsősorban a beszédre, a hirdetett Igére tette a hangsúlyt. Számunkra is ez a járható út. Meg kell beszélni a különböző kérdéseket, és hirdetni kell az evangéliumot. Higgyük, hogy az Ige ma is ugyanaz. Benne erő található, ami képes a legkeményebb szívet is megolvasztani. Tehát fegyverek helyett a megbocsátást, a beszélgetést, Isten Igéjének a hirdetését adja kezünkbe az Úr.  Milyen jó is lenne, ha komolyan vennénk, hinnénk és alkalmaznánk, amit Zakariás próféta mond: „Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én lelkemmel! – ezt mondja a Seregek URa” (Zak 4,6).
Mai Igénk azt is üzeni, ha a világ úgy gondolja is, hogy mindig sikeres lesz, egyre feljebb ível pályája, senki nem állhat ellene, egyszer lejár az ideje. Mindenki ideje lejár, még a birodalmaké is. De nem pusztán lejár az idő, és nemcsak átadja egyik hatalom az uralmat egy következőnek, hanem Isten ítélete alá kerül. Mert soha ne feledjük, akire többet bíztak, attól többet is kérnek számon (Lk 12,48). Ez ránk is vonatkozik, ránk, tanítványokra. Mert ránk igazán sokat bíztak, Isten országa titkait, és azt várják el, hogy hűségesek legyünk, hogy éljük a ránk bízott evangéliumot. Nemcsak azért kaptuk az Igét, hogy hallgassuk, hanem éljük is, amit megértettünk, ami a szívünkbe jutott.
A keresztyén hit és élet nem negatívum, írja az apostol (Kol 3,1-4). Mert bár meghalással kezdődik, meghalással a bűn és a világ számára, de feltámadással folytatódik. Krisztus tanítványa már ebben a világban átéli a feltámadást, egy régi életből új, krisztusi életre támad fel. A keresztyén élet azért pozitívum, mert Krisztusra, Isten országára, annak értékeire irányítja a figyelmet. Krisztust követni azt jelenti, elfordulok a világ életet leépítő, embert pusztító szokásaitól, vágyaitól, és odafordulok Krisztushoz, az általa képviselt értékekhez. Tehát az új élet magában hordoz egy elfordulást, amint a tékozló fiú is tette, elfordult a régi életétől, az idegen földtől, és teljes lényével az atya hajléka felé fordult, oda igyekezett.
Pál apostol azt kéri, hogy minden reggel és minden nap irányítsuk szívünket felfelé. Nem azt kéri, hogy ne törődjünk a ránk bízott dolgokkal, hanem azt, hogy másképp törődjünk velük, mint eddig. Hogyan? Úgy, hogy mindig Isten akaratát keressük, és ha erre irányul a szívünk, gondolatunk és tetteink, akkor átéljük, hogy a szükséges dolgokról pedig Urunk gondoskodik. Isten országának alapja az Atyában való feltétel nélküli bizalom. Tehát ma reggel is tudatosan kereshetjük Krisztust, Isten akaratát, Isten országa értékeit. Keressétek, írja Pál, tehát nekem kell tudatosan erre irányítani gondolataimat, elhatározásomat. Gondoljam végig, mi a fontos a számomra? Ha Jézus Krisztus és Isten országa, akkor tudok rá időt fordítani, tudom keresni. Irányítsuk szívünket az odafenn valókra. Mert ha így teszünk, áldás árad szét szívünkben. És ez tovább ömlik környezetünk felé is.
Csodálatos, amint az apostol kifejti, Krisztusban vagyunk elrejtve. Krisztus védettséget, elrejtettséget biztosít övéi számára. A rejtettség fontos, hiszen az ember születése előtt az anyaméh rejtettségében él. Erre a rejtettségre, biztonságra mindig szükségünk van. Isten Krisztusban kínálja ezt a számunkra. Éljünk is a lehetőséggel, rejtőzzünk el Benne, vagyis szánjunk Rá minél több időt.
A tanítvány Jézust váró ember, várjuk az Ő dicsőségének megjelenését. Tehát nem a pusztulást, a világ végét, hanem Jézus Krisztust várjuk.  Jézussal a beteljesedés érkezik el. Aki Benne hisz és Neki él, az Úrral dicsőségbe jut. Nem az elmúlás, hanem az örökkévaló élet reménységével élhetünk a szívünkben.



Vágyol-e elhagyni bűneidet ?


Vágyol-e elhagyni bűneidet ?
Jézus vérében van nagy erő !
Vágyol-e győzni a Sátán felett ?
E vérben csodás az erő.

Kar: Van erő, van, csodás erő van Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van Jézus drága szent vérében !

Ó ! ha a büszkeség rabja vagy tán ?
Jézus vérében van nagy erő !
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán !
E vérben csodás az erő.

Érzed-e, hogy szíved oly salakos ?
Jézus vérében van nagy erő.
Tisztátalan szívet tisztára mos.
E vérben csodás az erő.

Jézusnak szolgálni vágyol talán ?
Jézus vérében van nagy erő.
Csak neki zengeni nap-nap után ?
E vérben csodás az erő


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése