2013. november 10., vasárnap

Vegyük komolyan a Feladót!

T
egnap láttuk, hogy a legmélyebb helyzetekből, az emberi nyomorúságokból is van kiút (Jón 3,1-10). Van kiút, mert van Szabadító. Nincs az a probléma, az a rabság, amiből ne tudna az Úr Jézus Krisztus kiemelni. Azért hangsúlyozom ezt, mert sokat beszélünk a mai ember problémáiról, rámutatunk a különböző függőségekre, azok veszélyeire, de keveset beszélünk a megoldásról. Márpedig van megoldás. Jézus azért jött el a világba, hogy megoldást hozzon. Kora legnyomorultabb, legbetegebb és legmegkötözöttebb emberei számára adott gyógyulást, szabadulást. Olyan emberen könyörült meg és oldotta le a rabigát, akit az emberek csak megkötözni és kitaszítani tudtak. Ez a Jézus ma is él, és ma is Szabadító. Vagyis Általa lehetséges ma is szabadulni, lehetséges új életet kezdeni és abban növekedni. A Szentírás azt üzeni, van megoldás. Ezt keressük és vállaljuk. Jónás is az Urat hívta segítségül, és azután elindult azon az úton, amelyen mindjárt mennie kellett volna.
Igen, Jónás tudta, mit kell csinálnia, már első alkalommal is, mert az Úr megmondta neki. De ő nem akarta azt a feladatot végezni. Nem akart Ninivébe menni, nem akarta ott hirdetni az Igét. Gyakran nekünk is ez a problémánk. Nem az a gond, hogy nem tudjuk, mi Isten akarata, hanem az, hogy Isten nem azt akarja, amit mi.  Az a baj, hogy nem azt a feleletet kapjuk, amit vártunk. És amit válaszként kapunk, azt nem akarjuk végezni.
Isten különös kegyelme, féltő szeretete, hogy ismét szól. A kezdőpontra állított próféta ismét megbízatást kap. De nincs könnyítés, a feladat ugyanaz. Azt kell elvégezni, amiből megbukott. Oda kell menni, ahová nem akart. Azt a népet kell felkeresni, amelyiket nem szereti. Menni kell a bűnös pogány nép hazájába, mert Isten a hívő próféta által akarja megmenteni Ninivét. Mert ők is az Övéi, őket is menteni akarja.
Bizony, gyakran mi akarjuk eldönteni, kinek hirdessük az evangéliumot, kit mentsen meg az Úr, és kit ne. Pedig minket arra hív el, hogy személyválogatás nélkül hirdessük az Igét. Megragadó és elgondolkodtató, hogy Istennek a nagyváros is fontos. Mennyi minden negatívum található bennük, és az Úr nem mond le róluk.
Jónás végre elindult - én elindultam-e már? Elindultam-e oda, ahová az Úr küld? Viszi Isten üzenetét. Nem könnyű a dolga, mert nem azt hirdeti, amit szeretnének hallani az emberek. Azt mondta, bizonyos időn belül elpusztul a város Isten ítéletében. Ők pedig komolyan vették, amit hallottak, és jól használták fel a hátralevő időt. Ninive bűnbánatot tartott, ami életváltozással járt együtt. És ez az igazi megtérés. Nem csupán külső változás, látványos cselekedetek, hanem az életmód megváltoztatása.
Megemlítem még, hogy a niniveiek hittek Istennek, pedig nem Isten, hanem egy szolgája, egy gyűlölettől lángoló szolgája szólt. Mert Jónás valóban úgy is gondolta, ahogy hirdette. Azt várta, hogy elpusztul Ninive. Ő nem úgy hirdette az Igét, hogy majd annak eredménye lesz, és megtérnek az emberek. Jónás nem megtérést, új életet, hanem pusztulást várt. Isten ennek ellenére eredményessé tette az Ige útját. Ők nem Jónásra néztek, hanem a postás mögött meglátták a feladót. Jó lenne, ha mi is meglátnánk az igehirdető mögött a feladót, az élő Istent.
Folytatja Pál a köszöntők névsorát (Kol 4,14-18). Mindjárt itt látjuk Lukácsot, az orvost, aki sok helyre elkísérte az apostolt. És mindazt, amit látott és hallott, később papírra vetette és ezek által juttatta el sokak számára az örömhírt. Lukács nemcsak a maga számára gyűjtötte össze a Jézusról és a misszióról szóló történeteket, hanem a gyülekezetek és a kereső emberek számára is. Amit összegyűjtött, azt elmondta, és általa sokan jutottak hitre. Mi adjuk tovább, amit az Úrtól kaptunk. De itt látjuk Démászt is, aki még az apostol körül van, de majd el fogja őt hagyni a világ kedvéért. Gondoljunk azokra hittel és imádsággal, akik itt voltak, de ma már nincsenek. Kérjük az Urat, könyörüljön rajtuk és hozza vissza őket Isten országába.
Az apostol felhívja a kolosséiak figyelmét, hogy ne csak fogadják mások törődését, hanem ők is figyeljenek oda a Laodiceaiakra. Ne sajátítsák ki Pál levelét, hanem juttassák el az ő számukra is. De ők is olvassák el a nekik küldött levelet. Ezzel hangsúlyozza, hogy a teljes Írásra szükségünk van. A másiknak szóló üzenet nekünk is szólhat.
Az Arkhipposznak szóló üzenet nekünk is szól, ne hanyagoljuk el az Úrtól kapott szolgálatot. Az legyen a legfontosabb. És mi is emlékezzünk meg a szenvedő, börtönben lévő igehirdetőkről és testvérekről.



Jézusom, ki árva lelkem


1. Jézusom, ki árva lelkem Megváltottad véreddel, Kárhozattól óvtál engem, Bűnös szívem, ó, vedd el! Add, hogy néked megháláljam. Hogy nem hagytál a halálban, megmutattad: Bármit adj, Én oltalmam csak te vagy.

2. Jézus, benned bízva bízom, Elpusztulnom, ó, ne hagyj! :/: Te, ki bűnön, poklon, síron Egyedüli győztes vagy: Gyönge hitben biztass engem, Készíts arra, hogy én lelkem Láthat majd fenn, ó, Uram, Mindörökké boldogan.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése