2013. november 3., vasárnap

Szabadság Krisztusban

A
 Ninive felé elhangzó ítéletes prófécia egyben örömhír Isten népe számára (Náh 2,1-14). A gonosz veresége mindig jó hír az Úr követőinek. A próféta elmondja, hogy közel a szabadulás, közel az örömhírt hozó lába. Nem kell már sokáig várnia szabadulásra. Bár az is igaz, hogy súlyos helyzetben egy perc is sok időnek számít. Isten cselekszik, ebben kell reménykedni. Mi már tudjuk, hogy a Szabadító valóban megérkezett. Keresztelő János feladata volt hirdetni a jó hírt és felkészíteni Izráelt a Megváltó érkezésére. Az angyalok a pusztában jelentették be az örömhírt: Üdvözítő született. Olyan jó, hogy mi már halljuk ezt a hírt, hogy örvendezhetünk, mert van Szabadító, van, Aki segít megrekedt életünkön. Ninive totális vereséget fog szenvedni, örülhetnek, akik féltek és szenvedtek tőle, mert többé már nem fogja fenyegetni Isten gyermekeit.
A gadarai ördöngös is megtapasztalta, hogy Jézus szava által véglegesen megszabadult a Légió uralma alól. Örüljünk mi is, mert lehetséges végleges szabadulást átélni a bűn és a szenvedélyeink hatalma alól. Amikor az Úr Jézus cselekszik, a minket megszállva tartó erőknek végleg távozniuk kell. Azonban jó azt is meglátni, hogy a szabadulásban meg is kell maradni. Tehát az lesz véglegesen szabad, aki mindig Jézus nyomában marad. Aki kilép Jézus mögül, veszélyeztetetté válik. Azt is tudnunk kell, hogy nem elég kitisztítani a szívünket, hanem oda be kell hívni az Urat, mert csak így lesz teljes a szabadulás. Ha nem lesz új Gazdája az életünknek, visszatér a régi.
Nemcsak az asszírok általi leigázás rombolta le Izráel tekintélyét, és alázta meg őket, hanem így tesz a bűn is. Az embert egyre mélyebbre taszítja és igyekszik kiforgatni emberi mivoltából is. Úgy, amint a gadarai esetében is láthatjuk. És ezt, ha nem is ugyanolyan módon, de mindenkivel igyekszik a gonosz megtenni. Mert a sátán a bűn által azon munkálkodik, hogy teljesen leépítse, Istentől elszakítsa, majd elpusztítsa az embert. Sokféle módszere van erre, a legtöbbet úgy használja, hogy az ember előtt nem látszik gonosznak. Sőt, a gonosz gyakran először jó oldalát mutatja meg nekünk. Így van ez még a szenvedélybetegségeket okozó szerek jó részével is. Először nem tűnik rossznak, majd ha beépül a szervezetünkbe, és már nem tudunk meglenni nélküle, akkor tapasztaljuk meg pusztító hatását.
A próféta arról beszél, hogy az Úr helyreállítja Izráel tekintélyét, mert Isten azt akarja, hogy a leépült ember, a lepusztult ország helyreálljon és ismét betöltse eredeti rendeltetését. Istennek van hatalma helyreállítani azt, amit a sátán tönkretett. Elég, ha a meggyógyított leprást, a vérfolyásos asszonyt vagy a vak Bartimeust figyeljük meg. Ők mind találkoztak Jézussal, korábban senki nem volt képes rajtuk segíteni, de az Úr megszabadította és meggyógyította őket.
Izráel népének meg kell látni, hogy a rettegett ellenség ideje is lejár. Eljön az a nap, amikor az Isten népét nyomorgató hatalomnak is vége lesz. Náhum próféta könyvének is ez számunkra az üzenete, soha ne féljünk semmilyen hatalomtól, és ne hódoljunk meg előtte, mert le fog járni az ideje. Ha visszatekintünk a történelemre, azt látjuk, nincs olyan birodalom, amelyik egy idő után ne bukott volna el. Sőt, ha visszagondolunk a nemrégiben befejezett Jelenések könyvére, akkor láthatjuk, hogy a fenevad és a hamis próféta birodalma is összeomlott, ők pedig Isten ítélete alá kerültek. A legvégén pedig a sátán is a tűznek tavába vettetett. Így azután a nehéz időkben is mindig figyeljünk Urunkra, mert Övé a győzelem. Benne van az az üzenet is Ninive bukásában, hogy amikor látjuk az istentelen birodalmat felemelkedni, látjuk ereje teljében, ne hódoljunk be neki, hanem higgyük, le fog járni az ideje. Bízzunk Urunkban, mert Neki gondja van az övéire.
Pál apostol örömmel írja a kolosséiak számára, hogy a Krisztusban való lét teljes szabadságot jelent a számukra (Kol 2,16-23). Nemcsak azt hozza el a Jézus Krisztus által való új élet, hogy keresztre van szegezve az adóslevél, és már nincs Istennek követelése irányunkban, mivel a számlát Jézus kifizette, hanem azt is, hogy már szabadok vagyunk a babonás félelmektől és hiedelmektől is.
Akinek a bűnei megbocsáttattak és Jézus Krisztus tanítványa lett, szabaddá vált olyan babonáktól, mint annak a figyelése, hogy a tizenharmadika milyen napra esik. Nem figyeli már a horoszkópot, és semmit sem jelent számára, ha egy fekete macska szalad át előtte az úton, nem kopogja többé le a szerencséjét, mert tudja, hogy élete Krisztus kezében van. Nem a macskától, a dátumoktól vagy a csillagok állásától függ az életünk alakulása, hanem Isten vezetésétől. Követhetem a jó Pásztort, mehetek úgy a nyomában, ahogyan Izráel követte nappal a felhőoszlopot, éjjel pedig a tűzoszlopot. Az Úr nyomában biztos célba juthatunk. Azonban vigyázni kell, hogy az idő múlásával vissza ne térjenek ezek a babonák. Mert ha nem figyelünk, ismét belopóznak az életünkbe. Az Úrban való tökéletes bizalom óvhat meg ezektől minket.
Aki Krisztussal együtt megfeszíttetett, az meghalt a világ elemei és kívánságai számára. Ez azt jelenti, hogy azok már nincsenek ránk hatással, mert egy halott elé odatehetik kedvenc ételét, az már számára nem fog jelenteni semmit.  Ha halott vagyok, akkor mindaz, ami korábban fontos volt, vagy ami uralkodott felettem, már nem tud hatást gyakorolni rám. Ez a szabadság lehet a miénk Krisztusban.


A nagy mélységből szüntelen


1.  
A nagy mélységből szüntelen
Hozzád kiáltok, Istenem.
Haláltól mentsd meg lelkemet,
Fogadj be engemet!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!

2.  
A bűn sarában élve lenn
A jóra lelkem képtelen.
Fogadd be gyenge gyermeked,
Fogadj be engemet!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!

3.  
A bátorságom gyávaság,
A bölcsességem kábaság,
Más nem segíthet, ha Te nem.
Fogadj be, Istenem!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!

4.  
Az életem üres, szegény,
Nincs benne fény, de van remény,
Hogy Akinek kegyelme nagy,
Vesznem engem se hagy.
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése