2013. november 14., csütörtök

Kérd tőlem

A
 zsoltár folytatásában az Úr által ígért királyról olvasunk (Zsolt 2,7-12). Arról a személyről, Akit Isten Fiának nevez. A Megváltó utáni vágy már itt megjelenik. Kifejezi, hogy Isten népének szüksége van egy igazi uralkodóra, szüksége van arra, hogy ismét az Úr legyen a király. Akkor a nép biztonságban lesz és boldog, ha maga Isten uralkodik fölöttük. Ennek a vágya és ígérete jelenik meg. Isten elküldi népéhez a Fiát, és Ő majd jól fog uralkodni, és akik Benne bíznak, boldogok lesznek. Mi már tudjuk, hogy mindez az Úr Jézusban teljesedett be. Ő Isten Fia, Ő az, Akinek az uralkodása alatt boldoggá válik az életünk. Szükségünk van Jézus uralkodására, rá vagyunk utalva arra, hogy Ő legyen életünk királya. De az-e már? Valóban átadtuk Neki a trónt, az irányítást? Tényleg az történik mindig, amit Ő akar? Van-e bennünk Jézus iránti alázat? Csókoljátok a fiút -ez  azt is jelenti, alázattal Rábízom magam, elfogadom a vezetését, mert Ő jobban tudja, mi a helyes irány.
Közelebb hajolva a mai szakaszhoz, azt látjuk, és ez meg is melengeti a szívet, hogy Isten gyermekeként beszél velünk. Az én fiam vagy te - igen, kegyelemből, Jézusért az Ő gyermeke lehetek. Hálás a szívem, amiért ezt elmondhatom, hiszen tékozló voltam, és ím, visszafogadott. Sőt, maga hívott haza, várt évekig, majd nyitott kapuval fogadott. Még csak nem is a béresek közé küldött, nem is a második helyre ültetett, hanem az elsőre. Elsőszülött lehetek, az Ő drága gyermeke, akiért mindent megtesz, akit nagyon szeret. Kell erre több bizonyíték annál, hogy értem adta egyszülött Fiát, Jézust? Ennyire szeret, hogy még a kereszt borzalmát is vállalta, csak megmenthessen. Hogyan reagálok erre a szeretetre? Szeretem Őt, mennyei Atyámat, vagy én is csak elégedetlenkedek, lázongok, zúgolódok? Hányszor megszomorítom az Atyát, pedig mindig azt kellene látnom, amit tett értem, és ebből hála fakad, és így hálás szívvel dicsőíthetem Őt. Ma is indulj azzal a hittel és bizonyossággal, hogy nem akárki vagy, hanem Isten gyermeke. Haladj úgy az úton, végezd úgy a munkád, éld úgy kapcsolataid, hogy bármerre jársz, azt lássák, te Isten gyermeke vagy. Ragyogjon át rajtunk ma is az Isten országához való tartozás tudata, áradjon ennek az országnak békessége és ereje. Ha valami elkeserít vagy akadályként toppan eléd, ne menekülj, ne is félj, mert nem akárki az Atyád. Benne bízhatsz, Ő el tudja intézni.
Én adtam neked életet, bizony, ez a valóság. Isten ajándéka az élet. Azért vagyok, mert adott nekem életet, Ő akarta, hogy megérkezzem szüleim családjába, és itt legyek. Ő készített tervet számomra, és ad értelmet a mindennapoknak. Ő életem értelme, Ő életem vezére, vezet hazám felé. Tehát amennyiben Őt megismerem, nem céltalanul bolyongok, nem is a tömeg sodor ide és oda, hanem a keskeny úton vándorlok, hazafelé.
Mivel Isten gyermeke lehetek, csodálatos kiváltságban részesülhetek, szabad kérni Atyámtól. Sőt, felszólít, hogy kérd tőlem! Vagyis minden az Atyáé, ha valamire szükségem van, nem nekem kell kiharcolnom, megszereznem, hanem gyermeki bizalommal fordulhatok Hozzá és kérhetem. Tulajdonképpen így kellene élnem, bármire vágyódom, bármire szükségem van, nem én törtetek, hajtok, gázolok át másokon, hogy megszerezzem, hanem Atyám elé állok és alázattal kérem. Úgy, amint a kisgyermek is elmondja szüleinek, mire van szüksége és azután vár, amíg megkapja. Az Úr Jézus is bátorít erre a magatartásformára. „Mostanáig semmit sem kértetek az Atyától az én nevemben, kérjetek, és megkapjátok, hogy a ti örömötök teljes legyen” (Jn 16,24). Mostantól bátorodjunk meg, és kérjünk Jézus nevében. Ha kértünk, várjuk ki türelemmel, amíg megkapjuk. Ha nem kapjuk, vagy nem azt kapjuk, amit kértünk, legyen a szívünkben, hogy azért nem kaptuk, mert Atyánk jobban tudja, mire van szükségünk.
Pál apostol megbízza lelki gyermekét az Ige hirdetésével (Tit 2,1-5). Vállalnia kell mindazt, amit tőle hallott és kapott. Ügyelni kell, hogy mindig a teljes Íráshoz szabja tanítását, és ne aszerint beszéljen, ahogyan elvárják. Ne azt mondja, amit hallani akarnak, hanem, amit az Úr mond általa. Számunkra is fontos, hogy soha ne ahhoz igazítsuk bizonyságtételünket, amit hallani szeretnének az emberek, hanem mindig az Igéhez. Ha így teszünk, merünk nehéz témákról, kényes kérdésekről is beszélni az Ige fényében. Ahogyan Titusz is beszélt a családi életre vonatkozó dolgokról is.
Ma azért van egyre több probléma a hívők életében, mert nem sok lehetőség adódik hívő lelkigondozóval megbeszélni a személyes, a nagyközönségre nem tartozó ügyeinket.
Titusznak fiatal kora ellenére az idős asszonyokat is helyes irányba kell terelnie. Mivel nekik már van idejük, a más dolgaival való foglalkozás, az irányítás helyett a krisztusi életre taníthatják családjuk tagjait. Milyen jó, ha egy hívő nagymama példa tud lenni unokái számára, ha életén, magatartásán keresztül az Úr Jézussal találkozhatnak.
Az apostol tudja, hogy a lányokat és fiatal asszonyokat is meg kell tanítani a helyes életvezetésre, az idő jó felhasználására és a példamutató életre. Valószínűleg voltak olyan nők, akik hitre jutottak, de a férjük pogány maradt. Ezeket kell megtanítani arra, hogy úgy éljenek, hogy ne káromolják miattuk Istent, hanem inkább az életük győzze meg Krisztus követéséről környezetüket. Legyen meggyőző, Krisztushoz vonzó ma is az életünk.


Vágyol-e elhagyni bűneidet?


1.        
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2.        
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3.        
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4.        
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése