2013. december 17., kedd

Győztes Krisztusban

V
annak a mindennapokban kudarcélmények is, van, hogy nem úgy sikerülnek dolgaink, ahogyan szeretnénk (Zsolt 31,1-14). Sőt, mai világunkban az is megtörténik, hogy amit az ember elkészít, az tönkremegy vagy elveszik. Bizony, nem jó érzés, amikor a befektetett idő és energia kárba vész, de nem kell elkeserednünk, ilyen helyzetekben is van hová menni. Felkereshetjük égi Barátunkat, odamenekülhetünk Urunkhoz, hogy Ő adjon vigasztalást, és nyújtson erőt az újrakezdéshez, a folytatáshoz.
Dávid is az Úrhoz menekül; amikor úgy érzi, senki nincs, aki megérthetné vagy segíthetne neki, az Úrhoz fordul. Tudja, hogy hitében, Istenben való bizodalmában soha nem szégyenül meg. Azaz, ha Istenhez fordulunk, nem hiába tesszük, Ő mindig rendelkezésünkre áll. Olyan népe számára, mint az erős kőszikla, amelyre ha ráállunk, már hullámok sem rémítenek, mert a szikla biztos menedék. Jó, hogy ma is így mehetünk Urunkhoz, Ő a menedék, Ő az a szikla, ahol lecsendesedhet a szívünk, békességre találhatunk és megerősödve kerülhetünk ki a próbákból is.
Dávid nehéz helyzetben van, testi-lelki nyomorúság szorongatja, úgy látja, a maga erejéből nem képes túllépni, nem tudja megoldani ezt a problémát. Azonban nem csügged el, nem adja fel a harcot, de nem is fegyverrel és a másik ember ellen harcol, hanem hitben és imádság által. Az ima a fegyvere, általa Istentől kér segítséget, Tőle várja a megmentést. Az imádság fegyvere nekünk is adott, használjuk bátran, éljünk vele mindenkor és mindenhol. Pál apostol is erre biztat: szüntelen imádkozzatok - kéri a gyülekezet tagjait. Igen, szüntelen, soha ne hagyd abba, mert az a vonal mindig él, és ráadásul ingyenes is. Ha használod az Úr vonalát, nem kell sokat fizetni, ez ingyenes szám. Mennyivel másabb úgy indulni minden nap az élet útján, hogy tudjuk, állandó kapcsolatban vagyunk Gazdánkkal és édes Atyánkkal. Bármikor kérhetünk tanácsot és segítséget. Ezt gyakorolta a zsoltáros is. Nem törődött ellenségeivel, környezetével, nem igazodott hozzájuk, nem fordult az ügyeletes bálványokhoz. Határozottan kijelenti: én csak az Úrban bízom. Legyünk mi is ilyen határozottak, amikor csábít a világ, amikor hamis istenek próbálják magukat a szívünkbe lopni. Dávid tudja, egyedül csak az Úr a megbízható, Ő nem belőlünk, hanem értünk él. Jézust értünk adta halálra.
Azt is meglátjuk igénkből, hogy a test és a lélek kölcsönhatásban vannak egymással. A test állapota kihat a lélekre, és fordítva is igaz. Ha lelkünk terhelt, ha valamilyen bűnt és vétket nem tártunk fel, csak lényünk pincéjébe söpörtünk, testünk is meg fogja érezni. A nem rendezett élet elszívja az energiát, lemeríti idegrendszerünket és egész lényünket. Viszont a bűnök megvallása, a bűnbocsánat meggyógyít, egészségessé tesz. Ezt látjuk a béna életében, akit négyen vittek Jézus elé, Aki amikor hirdette számára bűnei bocsánatát, visszanyerte energiáit, teljesen meggyógyult. Az Úr bocsánata meggyógyítja a lelket, felszabadít, és új pályára állítja lábunkat, értelmet és célt ad számunkra.
János apostol az egész gyülekezet számára ír, nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek és ifjaknak is küldi üzenetét (1Jn 2,12-17). Tudja, hogy már a gyermek szíve is megnyílhat az Úr előtt. Ezért számukra is hirdeti a bűnök bocsánatát. Hirdeti, hogy Jézus nevéért bocsát meg az Atya, Jézus nevéért törli el bűneinket. Ha bármikor kétségek gyötörnének is, forduljunk bátran az Úrhoz. Hívjuk segítségül nevét, mert az Ő neve szabadító.
Ír az ifjaknak is, akik erőtől duzzadva, tervekkel feltöltve indulnak az életnek. Megírja számukra, hogy vigyázzanak, mert van gonosz. Komolyan kell venni, de nem kell félni tőle, mert az Úr Jézus legyőzte. Így azután a Jézusban való hit által ők is győzhetnek felette. Ne adjuk fel a küzdelmet, ne gondoljuk, hogy nincs értelme harcolni, mert van, mert miénk a győzelem. Amennyiben Isten Igéje az ifjak fegyvere, győzni fognak. Az Ige tesz képessé a gonosz elleni harcra, erőt ad, hogy ott is tovább menjünk, ahol más feladná.
Ír az apáknak is, mert nagyon fontos, hogy a férfiak, az apák és a szülők megismerjék Isten kegyelmét. Nagy dolog, ha a férfiak, az apák Krisztust közvetítik családjuk számára. A gyülekezet számára is fontos, hogy legyenek olyan férfiak, akik Krisztus katonái. 
János nagyon komoly figyelmeztetést ír: ne szeressétek a világot, se azokat, amik a világban vannak. A világban kell élnünk, bizonyságot tennünk, de vigyázzunk, hogy ne alakuljon ki érzelmi kötődés a világ kínálata felé. Vizsgáljuk meg most a szívünket, hogy kihez és mihez kötődünk? Mi vonzza a szívünket, mi kéri tőlünk a legtöbb időt? Jézus vagy a világ?
A Krisztusban élő ember számára Isten országa a legvonzóbb, benne mindent meglel, amire szüksége van. A legfőbb érték, a legnagyobb kincse Isten országa, az élő Jézus Krisztus. Figyeljük meg Pál apostolt, alig rendelkezett valamivel a világ javai közül, mégis mindig örült, mindenért hálát adott. A világ kínálata kár és szemét volt a számára, a maradandó értéket Krisztusban találta meg. Jó szem előtt tartani, hogy ez a világ elmúlik, és a kívánsága is. Tehát mindaz, ami ma vonz, amiért rengeteg pénzt, erőt és időt tékozlunk, el fog múlni. Egyedül csak Isten országa örökkévaló, és ennek lehetünk a polgárai.



Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem


1. Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem, Míg üvölt a habtusa, S nő a vész a tengeren, Rejts el, rejts el, itt ne hagyj, Míg eláll a fergeteg; Biztonságos révet adj, S majd fogadd el lelkemet.
2. Nincs nekem más enyhelyem, Szívem Téged hív s keres, Ó, maradj itt, Mesterem, Őrizz, adj erőt, szeress! Véled állom a vihart, Hit s erő Te vagy, Te Szent, Szárnyad árnyával takard Fejemet, a védtelent.
3. Csak Te kellesz, én Uram, Benned mindent meglelek; Támogasd, ki elzuhan, Gyógyítsd meg, ki vak s beteg. Szent szavadra hallgatok, Tévedés az én bajom, Én hamisság s bűn vagyok, Te igazság s irgalom.
4. Kegyelem vagy, égi jó, Mely minden bűnt eltörül, Hagyd, hogy gyógyító folyó Tisztogasson meg belül. Élet-kút vagy, lüktetés, Vízmerítni drága hely, Ó, buzogj fel bennem és Öröklét felé emelj.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése