2013. december 19., csütörtök

Vezetés

D
ávid, amikor elcsendesedik, megfogalmazza, mi a boldogság, ki a boldog ember (Zsolt 32,1-11). Gazdag életére visszatekintve nem a pásztori élet nyugodtságát, békességét, de nem is a királyi uralom gazdagságát és hatalmát emeli ki. Arra jut, hogy az a boldog, akinek a vétke megbocsáttatott. Ebben benne van a bűn miatti gyötrődés tapasztalata - Dávid átélte a Betsabéval való vétke után a bűn lélekromboló erejét. Ott van előtte a fájdalmas rádöbbenés, hogy vétkezett, látja a bűn következményeit, amivel szembe kellett néznie, de örömmel emlékszik vissza arra, amikor Isten megbocsátott neki. Most már tudja, hogy az az igazán boldog ember, aki bűnbocsánatban részesül. A bűn az emberiség legnagyobb problémája, bele van kódolva a lényünkbe, gyakran úgy működik, mint a számítógépes vírus, csak akkor döbbenünk rá a jelenlétére, erejére, amikor szembesülünk munkájával. Az igazi boldogság az, amikor az Úr nem tulajdonít nekem bűnt. Mert én könnyen kimondom, hogy nem vagyok bűnös, mert tudom magam és mások előtt igazolni magam. Így tett Dávid is, de azután Nátán próféta tudatta vele, hogy Isten látja az életét, és Ő bűnösnek találta, akkor is, ha ő ezt nem így gondolja. Van olyan ember, akinek Isten nem tulajdonít bűnt? Igen, annak, akinek Krisztusban megbocsáttattak a bűnei. Csodálatos öröm és békesség jár a bűnbocsánat nyomában.
A bűn megvallása nem mindig egyszerű, gyakran el akarjuk tussolni, azt gondoljuk, úgyis rendbe jön az életünk, megoldódnak a problémák, ha nem beszélünk róla, vagy igyekszünk az idő múlásával elfelejteni. A zsoltáros azonban rámutat, hogy ez nem megoldás. A bűn akkor is  bűn és jelen van, ha nem beszélünk róla, sőt, kihat az egészségünkre is. Dávid a csontjaiban érzi a bűn hatását, elszívja minden erejét. Vannak olyan fizikai betegségek, amelyek a bűnre vezethetők vissza. Nem minden betegség szervi probléma, mert gyakran lelkünk terheltségét, megbetegedését a test jelzi. A megoldás az Isten előtti csend, amikor Jézus lényébe tekintve merem magam vállalni. Vállalom az Úr előtt, hogy bűnös ember vagyok, és kérem, hogy könyörüljön rajtam.
Az igazi megoldás az őszinte bűnbánat, és akkor átélhetjük az Úr bocsánatát, amely felszabadít. Dávid is belső felszabadulást tapasztalt, amely kihatott egész szervezetére. A bűnbocsánat is szétterjed a testben és gyógyító hatást fejt ki. A legtöbb idegrendszeri és pszichés probléma javuláson mehet keresztül egy teljes és őszinte életfeltárás által, amikor az Úr előtt, az Ige világosságába tekintve megvalljuk bűneinket. Az újszövetségben azt olvassuk, hogy aki megvallja a bűneit, annak megbocsát az Atya, és eltörli minden bűnét. Az Úr kitörli a bűnt szívünkből, és ezáltal megindul a gyógyulás folyamata. 
Indítsuk a mai napunkat őszinte bűnbánattal, ne titkoljunk el semmit, ne ragaszkodjunk semmihez a bűnből - ha így teszünk, átéljük a megbocsátás örömét. Mert a megbocsátás olyan, mint az adósság elengedése. A fejemre nőtt adósságot elengedi a hitelező; amit soha nem lettem volna képes rendezni, azt elengedte, és így adósság nélkül kezdhetek egy új életet tiszta lappal. Micsoda öröm ez, amikor a pénzvilágban éli át valaki, hogy elengedték az adósságát, mert valaki átvállalta azt. Így legyen öröm a szívünkben, mert Urunk átvállalta, kifizette vérével a kereszten minden tartozásunkat, ezáltal tiszta lappal indulhatunk.  Az új élet azt jelenti, nem halmozom tovább az adósságot, hanem kegyelemből élek.
Dávid úgy éli meg mindezt, hogy most már rábízza magát Istenre. Az Úr pedig megígéri, hogy bölccsé teszi és megmutatja, melyik úton járjon. Az új élet lényege, hogy az Úr vezet szüntelen. Kiáltsak Hozzá mindenkor, és Tőle kérdezzem, hogy melyik úton kell járnom. Tanácsol és oktat az Úr Igéje által, vagyis képessé tesz, hogy a mindennapokban felismerjem, mit kell tennem, merre kell mennem, mi is az Úr akarata. Azonban mindezekhez lényeges az Úrra való hallgatás. Nem elég, hogy Ő vezet, hanem engedni is kell, hogy vezessen. Tanácsát komolyan, hittel kell fogadnom. Azt jelenti, hogy megbízom az Úrban. És amit mond, akkor is megteszem, ha én nem úgy gondoltam eredetileg.
János szinte folytatja Dávid gondolatait, elmondja, hogy Krisztus tanítványai nem függnek másoktól, mert nekik személyes kapcsolatuk van az Úrral (1Jn 2,26-29). A keresztyénség személyes hit, élő kapcsolat a feltámadott Úrral. Ebben a kapcsolatban a Szentlélek Isten végzi a tanításunkat. Amikor olvassuk az igét, a Szentlélek megérteti velünk Isten üdvtervét, életünkre szóló akaratát. A kenet, amiről az apostol beszél, a Szentlélek. Bizony, mi nagyon elhanyagoljuk Őt. János úgy ír Róla, hogy a hívőkben van. De gyakran nem engedjük szóhoz jutni, mert inkább mások véleményére, saját tudásunkra hagyatkozunk, és nem a Lélek vezetésére. Engedjük a kenetet megnyilvánulni, engedjük, hogy vezessen, és megmutassa számunkra az igazságot.
Az alázatos csendben végzett bibliaolvasás és imádkozás közben a Szentlélek formál és tanít. Így mondja az apostol, mindenre megtanít. Igen, a Lélek mindenre megtanít, amit tudnunk kell, amit Isten tudatni akar velünk. Megtanítja jól érteni az Igét. Ma az a probléma, hogy azt is tudni akarjuk, ami nem ránk tartozik, de Isten akaratát kevesen szeretnék teljesen megérteni.
Jöjjünk ma Hozzá alázatos és az Ige tiszta tejére vágyakozó szívvel. Ha így teszünk, a Szentlélek tanítani és vezetni fog. Feltárja előttünk az Ige mélységeit, és megmutatja a helyes utat, a jó döntést.



Jövel, Szentlélek Úr Isten


1. Jövel, Szentlélek Úr Isten, Töltsd bé szíveinket épen, Menynyei szent ajándékkal, Szívbéli szent buzgósággal, Melynek szentséges ereje Nyelveket egyező hitre Egybegyűjte sok népeket, Kik mondván, így énekeljenek; Alleluja! Alleluja!
2. Te, szentségnek új világa, Vezérelj Igéd útjára, :/: Taníts téged megismernünk, Istent atyánknak neveznünk. Őrizz hamis tudománytól, :/: Hogy mi ne tanuljunk mástól, És ne légyen több más senki, Hanem Krisztus, kiben kell bízni! Alleluja! Alleluja!
3. Ó, mi édes Vigasztalónk, Légy kegyes megoltalmazónk, :/: Hogy maradjunk útaidban, ne csüggedjünk háborúnkban. Erőddel elménket készítsd, :/: Gyenge hitünket erősítsd, Hogy halál és élet által Hozzád siessünk hamarsággal! Alleluja! Alleluja!


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése