2014. február 9., vasárnap

A hit csatornája

H
áborús idők következtek Saul háznépe és Dávid háza népe között, azért, mert Saul háznépe nem akarta elismerni Isten akaratát (2Sám 3,1-21). Ebben segítségükre volt Abnér is. Szomorú, hogy sok vérnek kell kiomlani, amíg elismerik Dávid Istentől való elhívását. Amikor valaki nem fogadja el Isten akaratát, mindig sok nyomorúság és szenvedés származik belőle. Ha alázattal leborulunk Urunk előtt, és el merjük engedni mindazt, amihez eddig ragaszkodtunk, akkor áldás követi életünket. Az elengedés megtanulása sok problémát megoldana, sokkal kevesebb könny hullana, kapcsolatok megújulnának. Hány családban, testvérek közt helyreállna a békesség, ha az Úrban bízva elengednénk dolgokat, és lemondanánk a másik javára.
Dávid kivár, várja, hogy az Úr megoldást kínál erre a helyzetre. Jó látni, hogy nem távolítja el Isbósetetet, hanem megvárja, amíg az Úr megnyitja a többi törzs felé is az utat. Azonban azt is meg kell látnunk, hogy családi életét nem vitte Isten fegyelme alá, és ennek majd később meg is lesznek a következményei. A különböző feleségektől származó fiak egymás számára konkurenciát jelentenek majd. Sőt, még Dávid élete is veszélybe fog kerülni. Mivel ezen a területen nem figyel Istenre, és nem az Igéhez szabja magát, zűrzavar keletkezik családjában, és sok szenvedésen kell majd keresztülmennie. A házasság, a családi élet területén is Isten Igéje legyen számunkra mérce. Ne a világhoz igazodjunk, hanem az Úr szavához. Az Ige pedig ma is azt mondja, egy férfi és egy nő közös élete alkotja a házasságot. Csakis házasságban ad áldást az Úr, és ott formálódik a férj és a feleség egy testté.
Isbóset királyságát a féltékenység és a félelem irányítja. Nem az ő kezében vannak a dolgok, hanem Abnér irányítja a szálakat. Ha Jónátán magatartását követte volna, akkor engedné, hogy Isten vegye át az irányítást. Mennyivel másképp alakulnának a dolgok, mint így. Bár azt is látjuk, hogy ezt a helyzetet is fel tudja használni az Úr országa építésére. Bizony, gyakran köztünk is az irigység, a féltékenység, a félelem irányítja a mindennapi történéseket. Csendesedjünk el és vizsgáljuk meg, mi van a szívünkben? Milyen indulatok mozgatnak bennünket? Urunk tisztogassa meg a szívünket, és töltsön fel a maga lényével. Abnér sértődésén keresztül nyitja meg az Úr Dávid számára az Izráeli törzsek felé az utat. Kiderül, hogy Abnér eddig is tisztában volt Isten akaratával, azonban saját érdekeit tartotta szem előtt. Arra figyelt, hogy mindig a legjobbat hozza ki az adott helyzetből. Most is a saját érdekeire figyel. Jó, ha Isten országnak az érdekeit vesszük mindig figyelembe, és a sajátunkat alárendeljük neki.
Jézus a példázatok elmondása után továbbment, ezzel a hallgatóit egyedül hagyta az elhangzottakkal (Mt 13,53-58). Lehetőséget kínált számukra, hogy jól végiggondolják és megértsék az üzenetet. Most már rajtuk múlik, belépnek-e Isten országába.
Názáretet is felkereste az Úr, Ő nem hagy ki senkit. Mindenhol tanít, és felkínálja Isten országát. Tanítása és cselekedetei alapján kell felismerni, hogy ki is Ő. A názáretieknek is meg kell tudni, kivel éltek egy faluban. Meg kell tudni, hogy Isten meglátogatta őket. És ezt a lehetőséget nekik is megadja Isten. Isten országának ereje itt is árad Jézuson keresztül.
Azonban Názáretben nincs látás, szemük akadályozva van, csak a lényegtelen dolgokra figyelnek. Az a fontos számukra, ki az anyja, kik a testvérei, mi a foglalkozása, és megállapítják, Ő nem lehet a Messiás. Megbotránkoznak Benne, ahelyett, hogy hittel leborulnának Előtte. Milyen gyakran ma is akadállyá válik sokak előtt Jézus földi megjelenése, mert mi legtöbbször nem a jelekre figyelünk, hanem a külsőségekre. Nem látunk túl Jézus álruháján. Úgy, ahogy sok esetben egymást is a külsőségek alapján ítéljük meg, és nem arra figyelünk, mi van a szívben, milyen ember a másik.
Az Úr megállapítja, hogy a prófétának a saját hazájában van a legkevesebb becsülete. Ezzel felkészíti tanítványait arra, hogy bizony, saját családjuk körében lesz a legnehezebb bizonyságot tenni. Több időnek kell eltelni, mire meglátják, hogy valódi változás történt az életünkben. De az is előfordul, hogy pont a krisztusi élet miatt botránkoznak meg bennünk. A világ megbotránkozik azon, aki eltér tőle, aki másképp él, mint a többség. Azonban ez ne csüggesszen el, merítsünk erőt abból, hogy Urunkat is elutasították, de Ő tovább ment.
A hitetlenség a csoda akadálya. Csak ott érvényesül Isten országának az ereje, ahol azt hittel fogadják. Isten munkájának csatornája a hit. Nem elsősorban a felkészültségünk vagy a társadalmi helyzetünk, hanem a hitünk az az eszköz, ami által az Úr munkálkodik.



 Hinni taníts, Uram, kérni taníts!


1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet, Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!
2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy, Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!
3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengeségemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!
4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelmesen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése