2014. február 15., szombat

Ne add fel, menj tovább Jézus felé!

A
z Úr áldása egyre jobban meglátszik Dávid életén(2Sám 8,1-18). Isten kegyelméből megszilárdult a hatalma, megszűntek a belső villongások, és teljes erővel az ország építésére koncentráltak. Épült, szépült az ország, a király legfőbb terve azonban nem valósulhatott meg, nem kapott engedélyt a templom felépítésére, de elfogadta. Amikor az Úr nemet mond szolgájának, ő nem sértődik meg, hanem keresi tovább, hogy mi az ő feladata. Ez a keresés eredménnyel jár, felismeri, hogy a templom építése előtt a határokat kell megszilárdítani és a környező ellenséges népek legyőzése által békességet biztosítani. Dávidé a nehezebb feladat, neki ezt kell megoldani, és az Úr hatalma által teljesíti is. Megszilárdítja az országot, és olyan tekintélyre tesz szert Izráel, hogy a pogány népek meghátrálnak, békében élnek a zsidókkal évtizedeken keresztül, ezáltal Salamonnak csak az ország belső építésére kell majd figyelnie.
Az Úr jelenléte hatalmas átalakulást visz végbe. Amikor Rábízzuk magunkat, és engedelmeskedünk Neki, nyilvánvalóvá lesz a növekedés, a külső és belső megerősödés. Ahol hittel tekintenek az Úrra, és Őt mindenek felett valónak tartják, ott megváltozik az életszemlélet is. Az Istennel élő kapcsolatot ápoló személyek megerősödnek, győzelmeket aratnak. Ha a mostani helyzetet összehasonlítjuk a Bírák korával, vagy akár Saul király idejével, megláthatjuk, hogy valóban megváltozott Isten népének szemlélete és hozzáállása, és ez azt eredményezte, hogy az élet minősége is megváltozott. Korábban ők rettegtek a filiszteusoktól és a többi kánaáni néptől, Saul idejében senki nem mert kiállni Góliát ellen, elnyomásban éltek. Most pedig az Úr megáldotta Dávidot, és győzelemmel ajándékozta meg. Most már nem semminek látják magukat, van hívő tudatuk, tudják, kihez tartoznak, nincsenek elcsüggedve és nem futamodnak meg. Ez a más szemlélet, most már nem feltartott kézzel, hanem az Úr nevében indulnak harcba, és tudják: az Úrtól jön a szabadítás. Hisznek az Úr hatalmában, és ez meglátszik az ország életében; Isten jelenlétének tekintélye van.
Menjünk mi is az Úrhoz, figyeljük és szemléljük az Ő hatalmát, és akkor mi is átformálódunk a szívünkben. Nem fogunk már félni azoktól az elemektől, amiktől korábban rettegtünk, mert ismerjük Urunkat, tudjuk, hogy hittel Rábízhatjuk magunkat és az Ő számára nincs lehetetlen. Azt olvassuk, hogy az Úr megoltalmazta Dávidot, valahová csak ment. Igen, ezek a győzelmek, ez a megszilárdulás Isten műve. Dávid nem azért növekedett, mert mindenkinél különb és erősebb volt, hanem azért, mert az ő ereje az Úr volt. Tőle kapott oltalmat. Az Úr oltalmába rejtve, az Ő vezetésével Isten népe kiléphet a fényre, élete lehet bizonyságtétel, mert arra is van rendelve. Isten a népét nem barlangokba való behúzódásra hívta el, nem azért, hogy rettegjen és a félelem uralja az életét, hanem azért, hogy szabad legyen és a világ világosságává váljon. A fény nem azért adatik, hogy elrejtsék, hanem azért, hogy mindenki számára világítson.
Jézus elhagyja Galeileát, majd Tírusz és Szidón vidékére távozik. Óriási esemény ez, kilép Isten népének szűk köréből, és elviszi Isten országát a pogányok közé (Mt 15,21-28). Isten kegyelme megjelenik pogány földön, eljön a lehetőség az ő számukra is. Megérkezik az örömhír erre a területre is. Olyan jó, hogy az Úr senkit nem hagy ki, valóban szereti ezt a világot, és azt akarja, hogy el ne vesszünk, hanem örök életünk legyen. A kegyelem úgy érkezik meg, hogy meg kell látni, észre kell venni, nem általánosan jön, nem ingyen vásárt tart az Úr. Csendben jelenik meg, de aki figyel, aki vágyakozik Isten után, értesülni fog róla. A jó hír eljut hozzánk, de rajtunk múlik, hogy meghalljuk-e, felismerjük-e az adott lehetőséget, vagy elmegyünk mellette, mert oly sok mindennel tele van a szívünk.
A környéken vándorló Jézushoz egy kánaáni, tehát nem zsidó származású asszony érkezik, messziről felhívja magára a figyelmet. Ez az asszony valakitől hallott Jézusról, elmondták neki, hogy milyen jelek és csodák történnek körülötte, és hogy Őt gondolják a Messiásnak. Valószínűleg ez a sokat próbált asszony, akinek nagy szívfájdalma, nehéz élete van, imádkozott azért, hogy találkozhasson Jézussal. Hit támadt a szívében, hitte, ha Jézus eljön, Általa rendbe jön az élete. Jézust az asszony vágyakozása és imádsága vonzotta be Tírusz és Szidón területére. Így vágyakozunk-e az Úrra, hisszük-e, ha megjelenik, rendeződik az életünk, távoznak a bajok és átéljük a gonosz hatalma alóli felszabadulást?
Ez az asszony a gonosztól gyötrődő lánya számára kér segítséget, de Jézus válaszra sem méltatja, sőt, a tanítványok azt kérik, szóba se álljon vele, hanem küldje el. Nem igazán jól kezdődik az asszony számára ez a találkozás, mintha még mindig érezhető lenne a zsidók és a pogányok közti feszültség, de az asszony nem erre tekint, hanem hite próbájaként fogja fel. Így azután nem adja fel, nem sértődik meg, hanem tovább közeledik Jézushoz. Ez is fontos mozzanat, ne add fel látszólagos elutasítás után, hanem menj az Úrhoz még közelebb, ragadd meg hiteddel Őt!
Az asszony minden elutasítás ellenére tovább megy, és segítséget kér Jézustól. Jézus még mindig nem adja meg, amit kér, hanem rámutat, hogy a kegyelem előbb a fiaké, Izráel népéé, de ez nem azt jelenti, hogy másnak nem hozta el. Elhozta mindenki számára a kegyelmet, azonban van sorrend, előbb Izráelnek kell hallani a jó hírt, majd azután eljut a népek közé is. De addig is, ha valaki hittel fordul Hozzá, megtapasztalhatja az Úr irgalmasságát.
Ez az asszony nem hátrál meg, vállalja még azt is, hogy ő pogány kutya, nem jár neki semmi, de hisz az irgalmasságban, szinte látja a kegyelmet lelki szemeivel. A kiskutyák is megtűrtek az asztal alatt, nekik nem jár a gyermekek étele, de tudják, hogy a morzsát felszedhetik. Ez a kegyelem: nem jár, de Isten irgalmas, és megkönyörül a morzsára váró emberen.
Az Úr meglátja ennek a nőnek a hitét, sőt, felértékeli, azt mondja: nagy a hited. Ez bizonyára kicsit megszégyenítő a tanítványok számára, hiszen egy pogány, egy nem zsidó nő hitét nevezi nagynak. Igen, mert a tanítványok, akik már egy ideje Jézussal jártak, nem hitték, hogy az Úr a kánaánita számára is elhozta a kegyelmet, a gyógyulást, a szabadulást. Hiszem-e én is, hogy az Úr engem sem küld el a morzsáktól, hanem megajándékoz irgalmával, kegyelmével?
A hitre a válasz: legyen neked a te akaratod szerint. A hitre gyógyulás és szabadítás a válasz. Mit akarok én? Mivel megyek az Úrhoz? Ha én is azt akarom, hogy meggyógyítsa életem, megszabadítson szenvedélyektől, az ördög hatalmából, és hiszem, hogy képes is megtenni, akkor megtörténik. Mert Jézus kegyelme ma is elég, ma is egyedüli megtartó erő.


Áldó hatalmak oltalmába rejtve


1. Áldó hatalmak oltalmába rejtve Csak várjuk békén mindazt, ami jő. Mert Isten őriz híven reggel, este, Ő hű lesz, bármit hozzon a jövő.

2. Ha gyötri, bántja szívünket a régi, És múlt napoknak terhe ránk szakad, Megrettent lelkünk vigaszodat kéri, Mit nékünk szerzett, Atyánk, szent Fiad.

3. S ha szenvedések kelyhét adod inni, Mely színig töltött, keserű s nehéz, Te segíts békén, hálával elvenni, Hisz áldva nyújtja hű atyai kéz!

4. És ha az úton örömöt adsz nékünk, Ha szép napod ragyogva ránk nevet, Biztasson, intsen sok nehéz emlékünk, Hogy életünket szenteljük neked!

5. A csend köröttünk mélyen szerteárad. Hadd halljuk azt a tiszta éneket, Amely betölti rejtett, szép világod, Hol téged dicsér minden gyermeked!



Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése