2014. június 20., péntek

A kegyelem ajándékai

I
sten hűséges, és ezt várja el gyermekeitől is (3Móz 26,1-46). Igen, Ő hűséges Atya, hűtlenségünk ellenére is hű marad, nem vet el magától, ezt az élet is bizonyítja. Mennyi szégyent hoztunk már nevére, és mégsem mondott le rólunk, hanem továbbra is hordoz minket, és még mindig szélesre tárja országa kapuját. Még mindig van lehetőség belépni a kapun és bűnbánattal Hozzá fordulni. Mivel Ő hű, ezt kéri övéitől is, Izráel népe számára felvázolja a hűséges élet áldásait. Mert a hűségnek megvan a következménye, áldás követi.
Bár nem könnyű megmaradni a szövetségben, mert annyi, de annyi csábító erő létezik. Ezt tapasztalta Izráel népe is, mindenfelől bálványok nyúltak feléjük, és ezek a hamis istenségek izgalmas, vonzó életet kínáltak. Amit a környező népektől láttak, vonzotta őket, és bizony, sok minden tetszett is Isten gyermekeinek, nem elutasították ezeket, hanem átvették őket. Átvették a pogány szokásokat, de egy idő után meglátták, ezek nem áldást jelentenek, hanem rabbá tesznek és tönkreteszik az életüket.
Az Úr ma is féltőn szerető Isten, félt minket, ezért óv a bálványoktól, de nem igazán vesszük komolyan ezt a féltő szeretetet. Egyre több bálványt gyártunk magunknak, és már nem Istentől várjuk az áldást, hanem bálványainktól. Azonban az Igét olvasva, Jézus lényébe tekintve megláthatjuk az életünket romboló és fogva tartó erőket. Ha mindezt látjuk, segítséget kérhetünk az Úrtól. Forduljunk el bálványainktól, tagadjuk meg őket, és átéljük a szabadítást. Az Úr Jézus betölti azt az űrt, ami a lényünkben kialakult, és ha ez megtörténik, nem vágyunk pótszerek után. A hűség kifejezése az istentiszteletben mutatkozik meg, ha megtartjuk és megszenteljük az Úrtól adott nyugalomnapot, áldást nyerünk. Az istentisztelet alatt élhetjük át a közösséget Urunkkal, amikor Vele vagyunk, megtapasztaljuk, hogy Ő mindenre elég.
A boldog élet forrása az Úrral való élő kapcsolat, a Hozzá való hűség. Ha mindenkor bízunk Benne, nyugodtan élhetünk, mert életkörülményeinket Ő tartja kezében. Nem kell aggodalmaskodnunk, csak Vele, az Ő akaratával foglalkozzunk, a többi megadatik. A problémák és az ellenség fölött is győzelmet tapasztalunk. Hányszor átélte ezt Izráel népe, amikor gyöngének látszottak, túlerővel néztek szembe, Isten megmentette őket, mert bíztak Benne. De amikor idegen népektől várták a segítséget, rendszerint elbuktak. Bízzunk Benne továbbra is, ne engedjünk a világ csábításának, ne higgyük, hogy a bálványok megoldják problémáinkat, hanem ragaszkodjunk az Úrhoz. Minden problémára Ő a megoldás. Minden kérdésünkre Benne kapunk feleletet.
A gőg ellenszere az élet Istennek való odaszánása (Rm 12,1-8). Amennyiben teljes életünket Neki szenteljük, az Ő szolgálatára szánjuk, nem ver gyökeret bennünk a gőg, mert nem magunkra figyelünk, nem másokkal hasonlítjuk össze az életünket, hanem a szolgálat tölti ki napjainkat. Pál apostol azt kéri, szánjuk oda testünket élő áldozatul az Úrnak. A hívő élet testben megy végbe, testben éljük meg hitünket, ami tettekben nyilvánul meg. Az igazi, a teljes istentisztelet a szolgáló élet. Nem elméletet, hanem gyakorlatot vihetünk bele a világba. Azt adhatjuk tovább, hogyan kell keresztyénként élni.
Jézus tanítványa számára már nem a világ, vagyis a nem hívő környezet a minta, hanem maga Jézus. Ezért már nem a világhoz igazodunk, kérdéseinkre nem tőle várjuk a választ, hanem az Úrtól. Kérjük a Szentlélek segítségét, hogy számunkra fontos kérdésekben is az Igéhez tudjunk igazodni, merjük keresni és vállalni Isten akaratát. Mert nem elég tudni, mi az Úr akarata, hanem azt meg is kell valósítani, de nem mindig könnyű. Van, amikor mindjárt nem is értjük, mi Isten akarata, de várjunk türelemmel, ne akarjunk azonnal cselekedni, hanem várjuk ki, amíg megértjük az üzenetet.
A hit józanságot kínál számunkra, nem kell már kapkodni, elhamarkodottan dönteni, hanem józanul átgondolhatjuk a lehetőségeket, és szabad Isten tanácsát választani és követni.
Az apostol úgy tekint a gyülekezetre, mint egy testre, amelynek a tagjai vagyunk. A tagok nem riválisok, hanem egymás kiegészítői. Különféle ajándékokkal bírnak, amiket a test javára és Isten dicsőségére élhetnek meg. A kegyelemnek különféle ajándékai vannak, mindegyik érték, senki ne becsülje le a másik ajándékát, hanem mindenki szolgáljon azzal, amit kapott a maga helyén. Mindenkinek vannak ajándékai, de ne a másikéhoz hasonlítsuk a magunkét, ne azt akarjuk, ami a másiknak van, hanem hálás szívvel éljünk a magunkéval. Ami a mi ajándékunk, azt nekünk kell megélni.

Apró csavarnak is kell lenni…

Szerettem volna nagyra törni,
megfejteni a titkokat,
a gondolatnak fecske szárnyán,
bejárni kéklő ormokat.

De lassan-lassan már belátom
merőben más az én utam
a hétköznapok dzsungelébe
parancsolt vissza jó Uram.

Ormok helyett a földön járni,
apró csatákat vívni meg
a sorsom ez, nem zúgolódom,
ti se szánjatok, emberek.

Apró csavarnak is kell lenni,
hogy jól menjen a gépezet
parányi jel mégis szükséges,
némely betűn az ékezet.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése