2014. június 17., kedd

Stop

A
z életnek van az Úrtól elrendelt ritmusa: munka és pihenés (3Móz 23,1-44). És ezt a ritmust jó megtartani, beilleszteni az éves munkarendbe. Az Úr azért helyezi ezt népe szívére, mert hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni. Megkísért, hogy a nyugalom napját is munkanappá tesszük, nem állunk meg, csak hajtunk, mert mindig többet és többet akarunk. Vonz a pénz szerelme, vagy egyszerűen csak a munka rabjává váltunk. Az Ige hangsúlyozza, szükségünk van megállásra, Isten azért adja az ünnepnapokat, hogy megálljunk Őelőtte és közösségben legyünk Vele. Az is megkísért, hogy ha meg is állunk, akkor azt az időt nem Istennek szenteljük, nem Vele vagyunk, nem akaratát keressük, hanem csupán a testünket pihentetjük.
Isten test és lélek egységeként alkotta meg az embert, így azután lelkünkkel is foglalkozni kell. A bibliai ünnepek megtartása a lélek ápolására irányul. Mert lelkünket is ápolni kell, nemcsak a testünket. Nagyon fontos a lelki egészség, amit az élő Istennel való rendszeres kapcsolat által biztosíthatunk a magunk számára. Az Úr Jézus is odafigyelt lelke egészségére, tudta, hogy csak akkor lesz belülről is rendben, ha rendszeresen megtalálja az elcsendesedésre való időt. És Ő ehhez tartotta magát. A legelfoglaltabb időszakokban is kiment a pusztába, vagy felment a hegyre és imádkozott, vagyis az Atyára koncentrált. Ebben a koncentrált ráhangolódásban látta meg Isten akaratát, és hozott meg komoly döntéseket. A tanítványokat is félrevonta, amikor visszatértek kiküldetésükből. Mert napokon keresztül szolgáltak, és ezt követően meg kellett állni, és ismét fel kellett töltődni. A megújulás a csendből fakad, az Úr előtti elcsendesedésből, az Ige mély olvasásából.
A legfontosabb ünnep a nyugalom napja, hiszen általa minden héten van egy nap, amikor meg lehet állni. Tulajdonképpen a szombat, vagyis most már a vasárnap az Úr által beépített stoptábla. Ez az útjelző arra figyelmeztet, hogy kötelező megállni, ha nem tesszük, annak komoly következményei lesznek. A nyugalom napját is legalább olyan komolyan kell venni, mint az útjelző táblát: ha rendszeresen nem állunk meg, baleset lesz belőle. Lelki karambolt szenvedünk, összeroppanunk lényünkben. Ez a nap is igazán akkor válik áldássá, ha Urunknak szenteljük, ha úgy hagyjuk abba a munkát, hogy a felszabadult időt Neki szánjuk, Vele töltjük. Az igazi lelki megújulást nem különböző babonák, ősi pogány vallások felidézése által nyerjük, hanem Isten Igéjének olvasása által. Az Ige által töltődünk fel, ez számunkra a megújító szérum, a lelki infúzió, ami, ha bejut a szívünkbe, a legnehezebb problémákból is talpra állít. Az Igével való élés az Úr gyógykúrája, a szabadság is akkor válik áldássá, ha még több időt szánunk a biblia olvasására. Szükségünk van arra, hogy legyen olyan időszak, amikor folyamatosan, fejezetről fejezetre olvassuk a Bibliát, és átéljük, hogy jelen van az Isten. Ebben a csöndben beszélget a szívünkkel, és segít, hogy meglássuk az Ő akaratát, és készek legyünk életünket korrigálni, az Igéhez igazítani.
Többféle ünnepet ad népe számára az Úr, a szombat mellett fontos még a páska és a betakarítás ünnepe. A szabadításért és a kenyérért való hálaadás.  Mi is álljunk meg, legyünk közösségben az Úrral, ne hagyjuk figyelmen kívül a stoptáblát, hanem tartsunk szünetet, hangolódjunk Istenre, adjunk hálát szabadításáért. Ne feledjük, hogy Ő szabadított meg Jézus Krisztus halála és feltámadása által a bűn és a halál rabságából. Ne feledkezzünk meg a termésért való hálaadásról sem, hiszen azért van eredménye a munkánknak, mert Ő áldását adja rá. Minden mögött Isten áldása húzódik meg.
Pál leszögezi: Isten nem vetette el népét, vagyis a zsidóságot, számukra is nyitva van a kegyelem ajtaja (Rm 11,1-16). Hiszen ő maga is zsidó volt, és ez azt jelezte, azt a reménységet nyújtotta, hogy ha Pál hitre jutott, akkor más zsidók is hitre fognak jutni, mert az Úr számára nincs lehetetlen. Ne mondjunk le róluk, és ne mondjunk le senkiről.
Gyakran elcsüggedünk, mint Illés, úgy véljük, nincs értelme tovább szolgálni, mert nincs eredmény, csak mi vagyunk. Hányszor látjuk sötéten a jövőt, azonban Pál rámutat, ne csak magunkat lássuk. Ne gondoljuk, hogy mi vagyunk a legkitartóbbak, a legkiválóbbak, és más hűséges nincs is. Illés idején is volt maradék, ezt meg kell látni. Mindig van maradék, akiket az Úr arra választ ki, hogy meghallják a szavát, és Neki éljenek. Ma is van maradék, ma is vannak, akik hallják az Igét, és be is fogadják az életükbe, és százszoros termés hoznak.
A csüggedésből az Úr szava, Isten válasza emel ki. Illés a legmélyebb válságában is nyitott volt felfelé. Az Úr bele tudott a csüggedésébe is szólni. Engedjük, hogy az Úr beleszóljon lelkünk mélységeibe, hogy Igéje átjárjon minket, mert akkor más színben fogjuk látni az életet. Ha az Ige belekerül lényünkbe, más szemmel látjuk magunkat és az életet is, akkor lesz reménységünk, akkor meglátjuk Isten munkájának nyomait, és bátorságot merítünk.
Izráel népének elesése áldássá vált a pogány népek számára. Soha ne feledjük, hogy nekik is köszönhetjük az evangéliumot, mivel ők elutasították, Isten megnyitotta számunkra az Ige kapuját. Jó, hogy hozzánk is eljutott az evangélium, ezért legyünk hálásak, de tegyünk meg azért is mindent, hogy Izráel népe is megismerje a Megváltót.
De nemcsak elestek a zsidók, hanem teljességre is fognak jutni. Isten nem mondott le róluk. Legyen az életünk számukra is Krisztusról szóló bizonyságtétel.


Jehova, csak néked éneklek


1. Jehova, csak néked éneklek, ki volna más tehozzád fogható? Dícséretet csak néked zengek, csak téged áldlak, ó Mindenható! Jővel, segíts, én édes Jézusom, hogy könyörgésem mennybe feljusson!
2. Ó vonj, Atyám, Fiadhoz engem, Hogy szent Fiad is hozzád elvigyen; :/: S mig jóvoltodat áldv. zengem, Keblem Szentlelked hajléka legyen; Add békességed ízét érzeni és dicséreted vigan zengeni!
3. Ha semmi mást nem kérek tőled, Csak amit Lelked által kérhetek, :/: Te szükségim beteljesited, Mert Jézus hozzád útat készitett, Ki gyötrelmével értem áldozott, És üdvösséget jussomúl hozott.
4. Jó tudnom azt, hogy közbenjáróm Hű Jézusom, ki jobbod felől ül; :/: Ő általa, ha hitből várom, Kérésem nálad bizton teljesül ; Jó nékem, hogy mig tart ez életem, Szent neved vigan, áldva zenghetem!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése