2016. október 25., kedd

A Lélek összeköt Istennel



A
z egymás iránti vágyakozás fenntartása folytatódik (Énekek 2,1-17). Keresik egymást, találkoznak. Ez fontos az Úrral való kapcsolatunkban is, fenn kell tartani a szívünkben kialakult vágyat. Ápolni kell az Iránta táplált érzelmeinket, hogy ki ne aludjanak. Ennek eszköze az imádság és a bibliaolvasás. Fordítsunk ezekre minél több időt. Keressük az Urat már reggel. Ígéretünk van: aki keres, az talál, a zörgetőnek megnyittatik. A csendes időben egyre többet foglalkozhatunk az Úr Jézussal, és eközben átadhatjuk Neki gondjainkat, problémáinkat, terheinket. Hiszen Ő azt kéri, vessük Rá a terheket, és Ő gondot visel rólunk.
Az ige üzenete szerint lényeges, hogy ne a terhekkel, hanem az Úrral foglalkozzunk. Megkísért bennünket, hogy továbbra is magunk akarjuk a dolgokat megoldani, de ez nem megy. Jézus azért jött, hogy mindazt, amibe belefáradtunk, tegyük le, adjuk át Neki, és mindezek helyett vegyük fel az Ő igáját. Minél többet foglalkozunk az Úrral, annál erősebb lesz a kapcsolatunk. Ne engedjük, hogy a bajok Jézus fölé nőjenek, mert Ő az Úr! Erős és hatalmas, akinek a jelenlétében a gonosznak távoznia kell. A gadarai történetében olvassuk, hogy a gonosz lélek nem viseli el Jézust, tudja, hogy Ő az erősebb, és neki mennie kell. Ha Jézus lénye árad belőlünk, a gonosz hátrálni fog.
Így szükséges az egymással való kapcsolatunk ápolása is. Tenni kell a kapcsolat erősödéséért. Időt kell szánni egymásra. Az egymással való kapcsolat akkor fejlődik, növekedik, ha minél több időt fordítunk egymásra. 
Lényeges a beszélgetés. Beszélgessünk egymással. Igénkben a férfi és a nő felváltva mondja el a másik szépségének dicséretét. Nemcsak az egyik, hanem mind a kettő kimondja, amit érez és gondol a másikról. Ne elégedjünk meg azzal, hogy csak a másik mondja, vagy ne bújjunk el azon gondolat mögé: elmondtam már, hogy szeretem, minek ismételgetni. Fontos, mert a kapcsolat ereje a beszélgetés. Minél többet beszélgetni egymással.
 A beszélgetés mindkét fél bekapcsolódását jelenti. Hagyok időt a másiknak is a megszólalásra. Nem csak én mondom a magamét, hanem megszólalhat a másik is. Ezért figyeljünk oda, hogy ne csak mi imádkozzunk, beszéljünk Istenhez, hanem engedjük Istent is megszólalni. Hogyan szól? Az ige által. Mindig olvassuk az igét, mert ezen keresztül jut el hozzánk mennyei Atyánk üzenete. Amit ne csak meghallgassunk, mert Ő nem kibeszélgetni akarja magát, hanem vegyük komolyan, amit mond. Kezdjünk el élni az Ő szava szerint.
Amit még végig kell gondolnunk: ne keltsétek fel a szerelmet, amíg nem akarja. Ne, mert ennek is megvan az ideje. Figyeljünk ebben a témában is az Úrra. Nézzük, mit mond és mutat a számunkra. Mert Ő nem csap be, nem mutat hamis utat.
Isten kegyelmével jártunk a világban, írja az apostol (2Kor 1,12-22). Ezzel kifejezi, hogy nem emberi érdekből indult útnak, hanem az Úrtól kapott mentő szeretet vitte őt előre. Nem a pénz motiválta, vagy a kényelmes élet, hanem mindig, az, hogy az emberek halljanak Jézusról, eljusson hozzájuk az evangélium. Nem emberi bölcsességre épített Pál, tehát nem a retorika fogásaival akarta hallgatóit meggyőzni. Az igehirdetés nem emberi befolyásolás, hanem Isten értünk végzett munkájának az emberek elé tárása. Jézust láttatják, és majd akik hallják, döntenek, valóban meghallották-e a hívást.
Az Úr hív ma is, szól az ige, és erre válaszolhatunk. Elutasítással és életünk odaszánásával is.  Urunk azt akarja, hogy szenteljük Neki életünket. Válasszuk Őt, mert Ő az élet.  
Pál nemcsak hirdette, hanem élte is az igét. Fontos volt számára a szentség és a tisztaság. Vajon ma megtalálható-e az életszentség Isten népe között? Törekszünk-e a szentségre és a tisztaságra? Az Úr megszentelt életre hív, azt jelenti mindez, hogy napról napra igyekszem az igéhez mérni életem, és tenni, amit az Úr kijelentett benne. A hit nem elmélet, hanem gyakorlat. Jézus élete is különbözött kortársai életétől. Istenhez igazodott, így szent és tiszta volt. Nem a földi érdekek mozgatták, és nem e világ értékei vonzották. 
Nemet mondott az ördög kísértéseire, nem vitte el a gazdagság utáni vágy, nem lépett a sikert jelentő világba, hanem mindezekről lemondva, egyszerűen és szentül élt. Jézust nem vezette irigység, gyűlölet, hanem mindenki iránt féltő szeretet munkálkodott Benne. Jézus tiszta életet élt, nem az emberi vágyak irányították, legyőzte őket, és Pál is ezt képviselte. Azért is volt az evangélium abban a korban vonzó, mert az emberek megcsömörlöttek a szennyes római élettől, a keresztyének élete pedig tiszta és vonzó volt. Megbecsülték a házasságot, nem az önzés, hanem az alázatos szeretet munkálkodott bennük. Ha arra volt szükség, le tudtak Krisztusért mondani saját vágyaikról, akaratukról, nem hajhászták a gazdagságot, hanem mindenük közös volt. Megbecsülték az életet, a rabszolga, a lecsúszott ember is ember volt számukra. Érték, akiért az Úr meghalt. Igen, az ember élete érték, becsüljük, védjük, hiszen Urunknak az életébe került.
A tanítványok életének középpontja, a minden Jézus. Őbenne erősít meg Isten. Minden áldása, gazdagsága Krisztusban érhető el. Krisztus nélkül nem férhetünk hozzá Isten országának kincseihez. Isten Jézusban áldja meg az életünket.
Krisztusban erősít meg és ken fel a szolgálatra, vagyis tesz képessé arra, hogy Neki szolgáljunk. Lelkét is adja, így nem vagyunk magunkban. Olyan keveset építünk Isten Lelkére, pedig ha komolyan vennénk, hogy a szívünkbe adta Isten, elmúlnának félelmeink. Ha Isten a szívünkben van, nincs helye a félelemnek. A Lélek köt össze minket az Úrral. Ő az összeköttetés.



 Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám



1. Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel, küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!
2. Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!
3. Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!
4. Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése