2016. október 4., kedd

Akiket a Lélek vezérel, azok Isten fiai



A
z újabb hazatérőket is arannyal, ezüsttel látja el az Úr (Ezsd 8,24-36). A király, népe és a továbbra is ottmaradó zsidók önkéntes adományai ezek. Az Úr indította őket a  templom építésének a támogatására. Mindenki úgy látta, jó ügyet szolgál, és magától adott. Talán azért olyanok is voltak, akik nem akartak lemaradni a többitől, és így szereztek jó pontot maguknak. Megdöbbentő, hogy még mindig vannak zsidók, akik Babilonban élnek, nem akarnak hazamenni, de adakoznak. Ezzel próbálják ellensúlyozni maradásukat, úgy vélik, az adakozással minden el van rendezve. Hányszor gondoljuk mi is, ha adunk az egyháznak, minden rendben van. Azonban Isten a szívünket kéri és várja elsősorban, és nem a pénzünket. Az adakozás mindig válasz Isten értem elvégzett munkájára, a hála egyik kifejező formája. Anyagi javaimmal is megköszönöm az új életet, a kegyelem megtapasztalása motivál, hálából és örvendező szívvel adok. Benne van az is, hogy felismerem az Úr gazdagságát, és Jézusért már kész vagyok mindent odaadni. A legnagyobb kincs számomra Jézus. Ha így gondoljuk, és mindennél jobban igyekszünk megismerni Őt, az gyógyítólag hat. Az ige lelkileg gyógyít, felszabadít a félelmek és aggodalmak alól. Vannak, akik azt mondják, nem tapasztalunk semmi változást, nincs javulás, továbbra is gyötri őket a félelem és az aggodalom. Miért van ez így? Ha elmegyünk az orvoshoz, kiírja a megfelelőnek gondolt orvosságot, majd elmondja, hogyan is szedjük, és el is várja, hogy a megadott rend szerint minden nap vegyük be az orvosságot. Ha nem így teszünk, ne várjuk a gyógyulást. Ha nem hallgatok az orvos tanácsára, nem gyógyulok meg. Az ige Isten orvossága az életünk számára, de csak akkor hat, ha élünk vele. Ha naponta háromszor, de legalább kétszer kézbe vesszük és olvassuk, elvégzi a maga munkáját. De ha nem élünk vele, ne várjunk gyógyulást.
A zarándokok megtapasztalták az Úr erejének oltalmát. Istenre bízták magukat, és nem csalódtak, mert maga az Úr vonult velük és oltalmazta őket. Szerencsésen megérkeztek katonai védelem és segítség nélkül. Bár mi is ilyen bátran mennénk az Úrra tekintve, mernénk hinni, hogy az Úr jelenléte mindenre elég, nem kell félni. Mert valóban úgy van, ahogy a zsoltáros írja: „Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz, pajzs és páncél a hűsége. Nem kell félned a rémségektől éjjel, sem a suhanó nyíltól nappal, sem a homályban lopódzó dögvésztől, sem a délben pusztító ragálytól” (Zsolt 91,4-6). Induljunk az Úr oltalma alatt hivatali dolgok intézésére, munkahelyünkre. Hadd lássa mindenki, hogy az Úr a mi oltalmunk.
Amikor megérkeztek Jeruzsálembe, előbb pihentek. Az Úr által vezetettek is elfáradnak, és szükségük van pihenésre. Ezt látta meg Ezsdrás. Jó, ha mi is meglátjuk, amikor nekünk vagy a mellettünk lévőnek pihenésre van szüksége, és ezt biztosítjuk is. A pihenés mélyíti Istennel a kapcsolatot, és feltölt lelkileg-testileg új energiákkal. Az egyéni pihenés után áldozatot mutatnak be Istennek. Megköszönik az oltalmat, a vezetést, és együtt élik át az Úr kegyelmét és szeretetét. Fontos számukra az istentisztelet. Legyen meg a mi életünkben is ez a ritmus: munka, pihenés, istentisztelet. A lelki egészséghez ez elengedhetetlen.
A tegnap olvasottakat mi is hányszor tapasztaljuk: nem azt teszem, amit szeretnék (Rm 8,1-17). Valamit meg kell csinálni, tudjuk is, de mégis ülünk tovább a tévé, a számítógép vagy a játék előtt.  Nincs erőnk a jót tenni, nincs lehetőségünk nekifogni, mert a bűn erősen tart, szinte kényszerít más elfoglaltságokra. Hív az Úr, de képtelenek vagyunk elindulni a gyülekezetbe, mert mindig valami fontosabbá válik. Talán elkeseredünk, mások kétségbe esnek, mert nem látnak kiutat, az ige azonban arról tesz bizonyságot: Van megoldás! Ne keseregjünk, ne adjuk fel, van megoldás! És amit a Biblia megoldásként kínál, az kiállta az idők próbáját. Előttünk nagyon sokan megtapasztalták a szabadulást, átélték Isten segítségét. Maga Pál apostol is azért ír, és azért vállal rengeteg törődést, szenvedést, mert saját életében tapasztalta az evangélium újjáformáló erejét.
Mi a megoldás? Az, amit az apostol ír: „Az élet Lelkének törvénye megszabadított Krisztus Jézusban.” Ma is Jézus Krisztus által van szabadulás. Forduljunk Hozzá, hívjuk bátran segítségül, mondhatnám, próbáljuk ki. És aki őszintén kéri, az átéli, hogy az Úr megszabadít, mert Ő maga az élet. A világ szépen becsomagolva kínálja azt, ami pusztít. Az egészségre káros anyagok is szépen be vannak csomagolva, gyakran még reklámozzák is őket. Az Úr azonban nem csomagol, hanem nyíltan kínálja az életet. Ő nem belőlünk akar élni, nem a pénzünkre tart igényt, hanem a szívünket kéri. Azt akarja, hogy szabadok legyünk, és szívből szeressük és szolgáljuk Őt.
Jézusnak meg kellett halni a szabadításért, nem volt más lehetőség, mert a törvény és bármilyen nevelés képtelen megszabadítani. Az ember nem javul meg nevelés által, nem válik bűntelenné, és ezt a mai világ is igazolja. Soha ennyi tudásban nem volt része az embernek, azonban a bűn, a rossz dolgok nem szűntek meg. Az ember szívéből nem veszett ki a gonosz, hanem inkább mélyült. Csak Jézus vére tud megtisztítani. A megszabadított élet már Lélek szerint él, Isten Lelke vezeti az ige által. Akiben a Lélek él, az már a Lélek, vagyis az Úr dolgaira törekszik. Ahogyan élünk, ami a fontos számunkra, elárulja, ki a főnök: a test vagy a Lélek? Aki test szerint él, az a test dolgaira törekszik, mindenben a test kívánsága vezérli. A testről, tehát a régi emberről azt mondja az apostol, hogy nem tud engedelmeskedni Istennek. Így tehát ne a régi embert toldozzuk, javítgassuk, hanem kérjük Isten Lelkét, szüljön új emberré. A régi természetünknek meg kell halni, hogy teret kaphasson az új, a krisztusi természet.
Az újjászületett embert Isten Lelke vezérli, általa Isten fiaivá válunk. Ez nagyon jó, elveszett, bűnös emberből Isten gyermeke lehetek. Mindez kegyelem, nem az én érdemem, mert mit is hozhatok az Úr elé, összetört szívemet, a bűneimet. Krisztusért azonban fiává fogad. Ez azt is jelenti, nem vagyok árva, nem kell magányosan élni, van atyám, Akihez tartozok, Akit bármikor segítségül hívhatok, Akire számíthatok. Kiáltsuk a Lélek által: Abbá, Atyám! Ez örömteli kiáltás, a hosszú idő után hazataláló tékozló fiú kiáltása, aki megtalálta az apját, akit ismét hazafogadtak.



A NAGY MÉLYSÉGBŐL SZÜNTELEN



1.  
A nagy mélységből szüntelen
Hozzád kiáltok, Istenem.
Haláltól mentsd meg lelkemet,
Fogadj be engemet!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!

2.  
A bűn sarában élve lenn
A jóra lelkem képtelen.
Fogadd be gyenge gyermeked,
Fogadj be engemet!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!

3.  
A bátorságom gyávaság,
A bölcsességem kábaság,
Más nem segíthet, ha Te nem.
Fogadj be, Istenem!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!

4.  
Az életem üres, szegény,
Nincs benne fény, de van remény,
Hogy Akinek kegyelme nagy,
Vesznem engem se hagy.
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése