2016. október 22., szombat

Az Úr jelenléte gyógyít



E
lkészült a városfal, a nép pedig örvendezik Isten előtt (Neh 12,1-47). Felavatási ünnepség keretében élik meg örömüket és adnak hálát az Úrnak. Nem magukat dicsérik, nem emberek kapnak kitüntetést a kiváló munkáért, hanem mindenki az Urat magasztalja. Tudják, hogy Ő hozta haza engedetlen népét a fogságból, és Ő tette képessé Izráelt a munka elvégzésére. Hányszor félbeszakadt az építés, mert az ellenség közbelépett, mégsem maradt annyiban, mert az Úr cselekedett, megmutatta hatalmát, dicsőségét, elhárította az akadályokat, meglátták: az ő Istenük Babilóniában is Úr.
Álljunk meg mi is örvendező és hálás szívvel az Úr előtt, mert Ő egyengeti utunkat. A sikereink nem a mi munkánk, hanem az Ő kegyelmének és áldásának eredménye. Hányszor adnánk már fel még az életet is belefáradva mindenbe. Csüggedten ülünk egy helyben, és fogalmunk sincs, hogyan tovább. Elmegyünk az orvoshoz, szedjük gyógyszereinket, de nem vagyunk jobban, egyre mélyebbre húz a szürkeség, a kilátástalanság. Mit tegyünk? Ne hagyd magad elsüllyedni, hanem kezdd el dicsérni az Urat, énekelj Istennek, ott, ahol és amiben vagy. Dicsérd Őt azért, hogy most is ott van melletted, nem hagy magadra, és mindent megtesz, hogy kiemeljen a mélyből és talpra állítson. Az Úr dicsérete, a hálaadás közben gyógyulunk, a szívünkbe árad Isten világossága, közel kerülünk Lényéhez, hiszen maga az Úr Jézus mondta, hogy amikor bevonulunk belső szobánkba, átéljük Isten jelenlétét. Az Ő jelenléte pedig gyógyít. Ezért keresd Őt ma is, olvasd az igét, engedd, hogy átjárja szíved, és akkor gyógyulsz belül, a lényedben. Isten közelsége jó, mert lecsillapítja indulatainkat, megnyugtatja idegrendszerünket. Csak Istennél csendesedik el a lelkünk.
Az ünnepségre készülve felkeresték a lévitákat, és elvitték őket Jeruzsálembe. Nem hagyják ki őket, mert ott a helyük, és az énekes dicsőítés a feladatuk. Ott kellett volna maguktól lenniük, szolgálatból, de mégsem voltak ott. Ezért utánuk mennek. Nem hagyják ki őket, felkeresik a távol maradókat, átbeszélik a dolgokat. A személyes kapcsolat, a beszélgetés szünteti meg a félreértést, a problémát. Menjünk utána annak, aki elmaradt, aki nincs ott a gyülekezet közösségében.
Miért nem mentek maguktól? Talán úgy gondolták, nincs rájuk Jeruzsálemben szükség. Ők a maguk helyén is elvannak. A nép azonban kifejezte, hogy szükség van rájuk. Az Istent dicsőítő kórusból ne hiányozzon senki. Dicsérjük együtt az Urat, magasztaljuk szent nevét, kegyelméért, irgalmasságáért, mindazért, amit értünk a Golgotán tett. Minden reggel dicsérjük Őt, hiszen jó, hogy Vele kezdhetjük napunkat, Ő várja gyermekeit, kíváncsi életünkre, hallani akarja terveinket, és várja, hogy kérdezzük meg Őt. Uram, Jézus, ez a Te terved is, ezt Te is így akarod? Mennyi békességben, megértésben, örömben lenne részünk, ha mindig kérdeznénk Őt. 
Nemcsak örvendező éneklés, hanem felajánlás is volt. Hálából ajándékot ajánlottak fel az Úrnak, ez azt jelenti, hogy magukat, a szívüket is odaadták. Nemcsak a hangjuk, hanem az egész életük az Urat szolgálta. Az Urat csak teljes szívből lehet követni és szolgálni. Félszívű követés nincs, mert az nem követés. Odaszántam már egész valómat és mindemet az Úrnak, kimondtam már: Uram, itt vagyok, rendelkezz velem? Az odaszánás magával hozza az Úr szerinti életet. Figyeljük Jézust, hogyan élt, és kövessük mindenben. Micsoda földrengést is hozna, ha Isten Lelke által elkezdenénk úgy élni, ahogyan az Úr élt. Pedig ennek kellene a célnak lenni, erre is vagyunk elhívva. Az első gyülekezet tagjainak az élete is radikális változást mutatott a korábbi életükhöz és kortársaik életviteléhez mérve. Hol tartok én? Élet vagy csak formalitás a hitem?
Végére érünk az életeket újjáformáló, sok hatást kifejtő római levélnek (Rm 16,1-16). Marad-e bennünk valami? Elvégzett-e ez a levél valami újat, adott-e új látást, reményt, békességet? Mert ez a levél Krisztusra mutat, Általa van békességünk, ha Ő velünk, ki lehet ellenünk?  
A levél végén üdvözleteket vet papírra Pál. Sok hívő testvért ismer, akik Rómába tartanak, vagy már ott élnek, és hirdetik a Krisztust. Mindenki számára van jó szava, biztat, bátorít, kiemeli hitüket, szolgálatkészségüket, és a római közösség befogadó szeretetére bízza őket. Jól lássuk: a befogadás nem általános érvényű, nem mindenkit fogadtak be, hanem a Krisztusban testvért, aki szolgál is.
Vannak Pál rokonai között, akik előbb jutottak hitre Jézus Krisztusban, mint ő. És itt is meglátjuk, hogy nem egy vallást alakítottak ki, amely a maga újszerűségével beszippantott embereket, új lehetőségeket feltárva előttük, mint a társadalmi megújulás egy formáját. A gyülekezetbe azok tartoztak, akik megismerték a názáreti Jézusban a Krisztust. Rádöbbentek, hogy Ő a várva várt Messiás. Amikor ez megtörtént, keresték egymás közösségét, mert vágyakoztak egyre jobban megismerni Jézust. Tehát az a kérdés: hitre jutottam-e már Krisztusban? Élő hitem van-e, aki számára Jézus a feltámadott Isten Fia? Élő Úr, Aki megvásárolt atyáimtól örökölt hiábavaló életmódomból, és ezért örömmel és hálás szívvel követem Őt.
Azt is látjuk, hogy akkor sem jutott mindenki hitre egy családban, egy háznépben. Nárcisszus háza népéből azokat köszönti, akik az Úrban hisznek. Tehát nem egyszerre hisz mindenki, és aki még nem a Krisztusé, azt nem köszönti, mert az talán azt jelentené, hogy egyetért pogány életvitelével. Ez a köszöntés azt is üzeni, hogy ennél a háznál házi gyülekezet működött. Megnyitották szívüket és házuk ajtaját is az Úr előtt és egymás előtt. Jó volt együtt lenniük, hallgatni az Úr igéjét.


Adjatok hálát az Istennek


1. Adjatok hálát az Istennek, Imádkozzatok szent nevének! Hirdessétek dicséretét És minden jótéteményét! Beszéljétek a nép előtt Nagy csudáit, melyeket tött!
2. Néki vígan énekeljetek, Sok csuda dolgát dicsérjétek! Magasztaljátok szent nevét, :/: Kik szívből félitek őtet! Örvendjen azoknak szívek, Kik az Úrról emlékeznek!
3. Keressétek e kegyes Urat És az ő színét és hatalmát! Meggondoljátok dolgait, :/: Ne felejtsétek csudáit! Ítéletit hirdessétek, Melyek ő szájából jöttek!
4. Népét vígsággal ő kihozta, Választott népét vigasztalta. A pogányok tartományát, :/: Ezeknek adta országát, Mit kezükkel munkálkodván, Szerzettek volt ez országban.
5.  Ezt nékiek azért mívelte, Hogy gondjuk légyen törvényére, Hogy fogadják meg ő szavát, :/: Megtartsák parancsolatát, És örökké megőrizzék, Melyért dicséret Istennek!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése