2016. november 2., szerda

A királyi szék előtt

Amint tegnap láttuk, a perzsa király ünnepli hatalma megszilárdítását (Eszt 1,10-22). Ami neki ünnep, az sokaknak fájdalom, gyász és könnyek. Ilyen a pogány uralom, ilyen a világi hatalom, mások kárára terjeszkedik, erősödik, uralkodik. Leigázza a népeket, és csak azok érvényesülnek, akik behódolnak nekik. Mert mindig vannak, akik meghajolnak, mert ha ma ez a rend, most élünk, mit tehetünk, és a pénznek erős szava van.
Azonban ne csak a világ módszereit lássuk meg, hanem ismerjük fel Isten országnak a természetét, Urunk beszél róla. Nem a másik ember kárára terjeszkedik, ez az ország az ember javáért, üdvösségért munkálkodik. Akik belépnek, azok számára az Úr Jézus hangsúlyozza: ne a világ szerinti módszereket használjuk, ne a saját vágyunk, érvényesülésünk legyen a szempont, hanem a másik üdvössége. Az Isten országa természete a lehajló szolgálat. Bizony, nem ez a jellemző ránk. Gyakran Isten népe között is felüti fejét az önérdek, a törtetés, ám Urunk nem így élt. Nem azt várta, hogy Neki szolgáljanak, hanem Ő szolgált, és adta életét váltságul sokakért.
Valószínűnek tűnik, hogy a király és a királynő közt nem ez volt megbeszélve, ezért Vasti ragaszkodik az eredeti elképzeléshez. Azonban a királyt már az alkohol vezérli. Így képes átformálni az embert, már nem a felesége a fontos, hanem a tekintélye. Viszont Vasti királyné bátor, meri vállalni saját elképzelését, azt, amiről meg van győződve, amiről tudja, hogy jó. Az sem tántorítja el döntésétől, hogy tudja, ez következményekkel fog járni. Hányszor nem vállaljuk így hitünket. Ha azt látjuk, következménye lesz, ha épp ott vállaljuk, akkor eltitkoljuk. Könnyen elfogadjuk a gonosz akaratot, mert mit tehetünk ellene. Esetleg a hamis jelszót használjuk, a békesség kedvéért. De nem lesz békesség, a másik sem fog ettől megváltozni.
Vasti királyné magatartása megmutatja: igenis, lehet nemet mondani, sőt, kell is. Nem lehet mindennel egyetérteni, bólogatni. Igei meggyőződésünket vállaljuk. Mondjuk ki: én így látom, ezt mutatta meg a Szentlélek.
Szomorú, hogy senki nincs, aki kiállna a királynő mellett. Senki nem mer szót emelni mellette, mindenki csak önmagával, egyéni érdekeivel van elfoglalva. Gyakran megtörténik ez egyházi körben is, aki vállalja igei látását, és így esetleg szembe kerül a hivatalos álláspontokkal, vezetőkkel, legtöbbször maga marad. A társak nem szólalnak meg, nem állnak mellé, mert esetleg kiesnek a pikszisből, nem jutnak előrébb a ranglétrán, nem kapnak meg fontos pozíciókat. Az Úr Jézus soha nem a saját érdekeit kereste, nem mentette magát, hanem engedte elmenekülni tanítványait, Ő pedig elindult értük és értünk a keresztre. Lépjünk mi is az Ő nyomdokába, ez az út ugyan szenvedéssel jár, de életre vezet.
Csodálatos bizonyságtétel: tudjuk pedig, ha földi sátorunk összeomlik, van Istentől készített örökkévaló mennyei házunk (2Kor 5,1-15). Ő meg van erről győződve, tudja, ha meghal is, él Krisztussal a mennyekben. De te meg vagy-e győződve róla? El tudod-e mondani, tudom, hogy van mennyei, örök hajlékom? Természetesen nem azért, mert jó vagyok, ezt érdemlem, hanem kegyelemből. Az én drága Megváltóm meghalt azért, hogy életem lehessen. Ő tisztít meg minden bűntől és tesz alkalmassá az új életre.
Hitben járunk, nem látásban, írja az apostol. Mit is jelent ez? Azt, hogy bár földi szemeimmel nem látom az Úr Jézust, de hitemmel igen. Tudom, hogy Ő mellettem van, akkor is, ha nem látom. Ezt a hitet az ige erősíti, mert a hit Isten ajándéka. Olyan jó hit által tudni, hogy örök életem van, és ha még nem is vagyok a mennyben, de Megváltóm itt van, Rá számíthatok.
A sátor bármikor összeomolhat, de Jézus által akkor hazamegyek. Mennyei Atyám Őérte befogad mennyei hazámba. Én nem vagyok erre méltó, de hiszem, hogy az Úr megbocsátotta minden bűnömet, így én az Övé vagyok. Nagyon lényeges a bűnbocsánat bizonyossága, mert az ige nem majd valamikorra teszi ezt, hanem mostra. Aki megvallja Neki a bűneit, ahhoz így szól: ember, megbocsáttattak a bűneid. És ha Ő mondja, akkor így van.
Mi most a célunk? Kedvesek legyünk neki! Igen, ez a lényeg, Neki tetsszen az életem. Nem embereknek akarunk megfelelni, kedvükre tenni, hanem egyedül az Úrnak. Kinek akarok tetszeni, embereknek vagy az Úrnak? Pál úgy látja, a meghalás elköltözés, tulajdonképpen hazaköltözés. Olyan csodálatos lesz megérkezni abba a világba, ott minden ragyogni fog, betölti Isten Lénye, vagyis a szeretet. Ott nem lesz jelen a bűn semmilyen terméke. Az valóban igazi élet lesz.
A megérkezés a Gazda királyi széke elé történik. Ott jutalmazza meg azokat, akik ebben a világban vállalták és szolgálták Őt. Az Úr megjutalmazza azokat, akik akaratát cselekedték. Érdemes Neki szolgálni, mert a kegyelmet sem lehet meghálálni, már az is bőven elegendő, hiszen a jogos halál helyett felmentést, örök életet kapunk. De Ő nem elégszik meg ennyivel, többet akar adni. Igen, Ő ajándékozó Isten. Előbb önmagát adja értünk, majd nekünk hit által, az út végén pedig jutalmat. De a legnagyobb jutalom, hogy Vele lehetünk, láthatjuk orcáját, és árad felénk dicsőséges Lénye.



Örök élet reggele


1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.
2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszodtól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.
3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fehér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.
4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üdvösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése