2016. november 7., hétfő

Csordultig öröm



V
égül Eszter rádöbbent, hogy ez a méltóság nem pusztán az ő kényelméért, jólétéért, eddigi mostoha sorsa ellensúlyozásáért érte őt (Eszter 5,1-14). Bizonyára először így gondolta, hálás, volt, mert Isten kiemelte nehéz helyzetéből, pompával vette körül. Azonban látnunk kell, a jólét sem önmagáért van. Ha egy hívő ember hasonló helyzetbe kerül, az nem azért történik, mert ő Isten kedvence és az Úr különlegesen akar vele bánni. A jobb körülmények is azért adatnak, hogy általuk szolgáljunk, Isten nevét dicsérjük. Ma a hívők is sokkal jobb anyagi lehetőségek között élnek, mint elődeik, de ez a jobb élet jobb szolgálatra is serkent? Fel tudjuk használni az evangélium terjesztésére körülményeinket, a sok eszközt, amivel rendelkezünk?
Beindulnak az események, Eszter megharcolta az Úr előtt, és vállalja ezt a nem könnyű feladatot. Nem könnyű, mert valóban az életéről van szó. Mondhatná, mi közöm hozzá, ez túl veszélyes, fiatal vagyok, élni akarok. De nem teszi, elcsendesedve az Úr előtt meglátja, hogy valóban ezért lett királyné. Ez a feladata, járjon közben népéért. Bátran bemegy a királyhoz, szembenéz a halálos ítélettel. Ebben a történetben láthatjuk meg, mi is a kegyelem. Eszter ment, nem tudta, mi vár rá, de mennie kellett, nem lehetett mérlegelni, de a király kinyújtotta felé a kegyelem pálcáját. Az Úr előtte járt, és megindította  király szívét. Számunkra Jézus keresztje a kegyelem pálcája. Jöjj bátran bűneiddel, borul le a kereszt alatt, mert ott éled át a kegyelmi rendelkezést. Isten Jézusért megkönyörül rajtad.
Akinek az élete nincs rendezve Istennel, azt bármi kizökkentheti békességéből. Hiába a magas pozíció, a nagy vagyon, Hámánt elönti a méreg, mert Mordokaj nem kel fel előtte, nem retteg tőle. Milyen nyomorult is az ember, örömét a hatalmaskodás adja, és mennyire nem képes elviselni, ha valaki nem fél tőle, nem hódol be neki. Mordokaj egyedül az Úr előtt borul le, lelkében stabil, mert most is átéli Isten jelenlétét. Ha az Úr jelen van, nem kell emberektől félni. Az Isten nélkül élő, önmagát bálványozó ember mindig a pillanattól függ. Hámán örömmel és jókedvűen távozott a király palotájából, de mihelyst megpillantja a király kapujában Mordokajt, oda lesz az öröm. Mitől függ az örömöd, a békességed? Nem vagy te is ilyen hullámzó kedélyű, ha valami jó történik, örülsz, de ez az öröm nagyon hamar elszáll, ha valaki nem borul le előtted? A kedélybetegséget is az Úr szeretete és kegyelme gyógyítja. Ha az Ő kezében vagyok, nem befolyásolnak a körülöttem végbemenő dolgok, mert jó kezekben van az életem.
Hámán számára semmi nem jelent örömöt, amíg Mordokaj él. Olyan szomorú, hogy vannak, akiknek a másik tönkremenetele, pusztulása jelent örömöt. Kérjük Urunkat, vegye ki szívünkből a haragot, rendezzük elmérgesedett kapcsolatainkat, és ne engedjük, hogy gyűlöletté váljon. Mert a meggyűlt harag öl, de legtöbbször a tulajdonosát dönti pusztulásba. Az igazi öröm és megelégedettség Isten országában lesz a miénk.
Nem mindennapi hitvallást tesz Pál apostol, amikor elmondja, hogy minden nyomorúság ellenére csordultig van örömmel (2Kor 7,1-4). A gondolkodásunkban nem fér össze a nyomorúság és az öröm. Ha bajban vagyunk, szenvedünk, oda az örömünk. Hogy lehet az, hogy Pál nemcsak örül, hanem csordultig van a szíve örömmel, a szenvedések, túlterheltség, rengeteg elfoglaltság, harcok közepette is? Az én szívem is csordultig lehet örömmel? És ez az öröm megmarad nehéz helyzetekben, szenvedések idején is?
Pál apostol az Úr Jézustól kapta az örömét, sőt, maga Jézus jelenti számára az örömöt. Az ő szíve Krisztussal van tele. És a Krisztusból fakadó öröm nincs mértékhez szabva. Börtönből, bilincsekkel a kezén is azt írja, örülök, és örüljetek az Úrban (Fil 4,4). Az Úrban való öröm tölt be teljesen, és ez nem szűkmarkú, ebből jut másoknak is. Uram, tölts fel ilyen csordultig való örömmel, hadd örvendezzek mindig Neked, és végezd el, hogy túláradjon, és elérjen másokat is. Mivel vagyok én csordultig? Mi árad túl rajtam ma? Bosszúság, méreg, vagy az Úr jelenléte, a Belőle fakadó öröm?
Az öröm tartós maradásához folyamatos megtisztulásra van szükségünk. Minden testi és lelki szennyet vigyünk a kereszt alá, mert Jézus vére tisztít meg minden bűntől. Erre a karbantartásra mindennap szükségünk van. A megtisztulás a megszentelődés érdekében történik. Nem ér véget a munkálkodás a megtéréssel, hanem irány a megszentelt élet. Ez a törekvés egészen a célba érésig tart. A megszentelődés szent, krisztusi életet jelent. Nem állhatunk meg a megigazulásnál, hanem tovább kell lépnünk a szent életfolytatás felé. A megszentelődés is az Úr munkája, de ez nem elméleti, hanem a hit gyakorlati oldala. A megszentelődésben egyre inkább az Úr Jézushoz válunk hasonlóvá. És pont ez a cél, lássák meg az emberek, hogy Isten gyermekei is jelen vannak. Ezt nem a teológiánk által, hanem az életmódunkon keresztül ismerik fel. Jézussal tetteink által találkoznak az emberek. Ő maga is számtalanszor beszél a hívő élet gyakorlati oldaláról. Jézus számára az Istenben való cselekvést jelent. Isten kegyelmét, embert felemelő erejét felmutatni ebben a bűnös világban. A gonosz nagyon megmutatja erejét, mindent szétdobál, amit hagynak neki. A hívők azonban pont azért vannak a világban, hogy bemutassák Isten hatalmát. Az Úr rajtuk keresztül helyreállítja, gyógyítgatja a bűn által okozott sebeket. Krisztus kegyelme a tanítványokon keresztül válik láthatóvá. De látszik-e általam?


Fenn a mennyben az Úr minden győztesnek ád


1. Fenn a mennyben az Úr minden győztesnek ád, Aki Jézussal járt, s benne hitt, Aranyból koronát, fehér égi ruhát, Hárfa húrjait pengethetik. R.: Igen, ott minden kész, Igen ott minden kész. Minden győztesnek jár örök rész. Boldog véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem. R.: Igen, ott minden kész, Igen ott minden kész. Minden győztesnek jár örökrész. Boldog véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem.

2. Vígan lépkedünk színarany utcákon át, Halljuk angyalok dicséretét, Szemünk láthatja Jézus szent ábrázatát, Aki vért ontott bűneinkért. :/: Igen, ott minden kész, Igen, ott minden kész. Minden győztesnek jár örök rész. Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem.

3. Élet forrása kínálja élő vizét, Tiszta, hűs vizét bőségesen, Fényt az Úr maga áraszt és hint szerteszét, Halál nem lesz ott, éjszaka sem. :/: Igen, ott minden kész, Igen, ott minden kész. Minden győztesnek jár örök rész. Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem.

4. Minden gyötrelmet, bánatot elfeledünk, Ha ő bennünket keblére von, Jézus szívére hajthatjuk fáradt fejünk, Nála béke vár és nyugalom. :/: Igen, ott minden kész, Igen, ott minden kész. Minden győztesnek jár örök rész. Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése