2016. november 9., szerda

Mit kérsz az Úrtól?



M
ilyen gyorsan a magasból a földre került Hámán (Eszter 7,1-10). Nemrég még tőle rettegtek, az életébe került annak, aki nem borult le előtte, és íme, most a maga által készíttetett bitófára kerül. Azonban nem csupán annak a példája ez, ha valaki mindenkit eltaposva, magát mindenki fölé emelve törtet előre. Hámán Isten népére emelte a kezét. Aki Isten népét támadja, bukni fog, mert Isten gyermekeit még az ördög sem győzheti le. 
Vigasztaló ez a történet a hívők számára, mert ha az induláskor úgy is tűnt, veszve van ügyük, kiderül, hogy Istenük élő és hatalmas. Soha ne feledjük: Urunk kezében van az életünk és a világ minden történése. Bárhogyan tombol, fenyeget a gonosz, hittel tekintsünk Urunkra. Övéit megáldja, felkészíti a bizonyságtételre. Mert azért vagyunk ebben a világban, hogy az igazi életről, a kegyelemről, üdvösségről bizonyságot tegyünk. Az Úr mindig jelen van, megközelíthető, igéje által pedig vezeti Övéit.  Aki elcsendesedve megáll Előtte, annak nem kell félni a borzalmas időkben sem, mert tudja, hová tart az élete. Tudom-e, hová tartok? Van-e üdvbizonyosságom?
Az Eszter által rendezett lakomán a király ismét ezt kérdezi: Mit kérsz? Hatalmas lehetőség ez. A világbirodalom királyától bármit lehet kérni, még az ország felét is. Mit kérnék én? Mi a legfontosabb a számomra? Jó állás, sok pénz, luxus élet? Eszter nem pénzt kér, nem több hatalmat, hanem népe életét. Még csak nem is ellensége fejét, amint Heródestől kérték Keresztelő János megölését. Eszter nem életellenesen kér, nem a halálát akarja ellenségének, hanem életet, szabadságot népe számára. 
Az Úr Jézus eljövetelével hatalmas lehetőséghez jutott a világ, kérhet Istentől, de vajon mit kér, és mit kérek én? Kegyelmet, örök életet kérhetünk, és az Ő országának erejét. Jézus eljövetelével kérhetjük, hogy Ő legyen a Király, eljuthatunk oda, hogy Ő irányítja az életünket, és végre nem mi magunk. Az Úr is megkérdezte, mit akarsz, hogy tegyek veled, és a kérdező gyógyulni, szabadulni akart. A vak Bartimeus a látását kérte, te mit kérsz? Kérhetjük a bűntől való szabadítást, mert a legnagyobb ellenségünk a bűn, ami által a halál is uralkodik. Amíg a bűn a szívekben jelen van, nem segít rajtunk sem a tudás, sem a hatalom, sem a gazdagság. Mert mindezeket a gonosz pusztításra használja fel. Tehát kérjünk új szívet, amelyben már a Krisztus él, ahogyan Pál írja: Élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus (Gal 2,20). Így tehát az egyedüli segítség, az életünk jobb irányba való fordulásának reménysége Jézus Krisztus. Az Általa bemutatott és a Szentlélek által lehetővé tett életforma hozhat minőségi változást, enélkül nem megy.
Mai igénk adjon reményt, és töltsön fel bizalommal, amikor nehéznek, reménytelennek tűnnek dolgaink, amikor a gonosz úgy fölénk nő, fenyeget, mint azt Hámán tette. Ne a Hámánokra nézzünk, hanem mindig az Úrra, bízzunk Benne, és lássuk meg, hogy az Úr hatalma nagyobb a gonoszénál, akkor is, ha most nagyon fenyeget. Dávid sem Góliátban gyönyörködött, hanem az Úr nevét hívta segítségül. Nagyobbnak látta Izráel Istenét a fenyegető óriásnál. Nagyobb-e számodra Isten mindennél? Azon fordulnak meg a dolgok, hogy kit tartunk nagyobbnak: az Urat vagy a problémát. Lásd meg dicsőséges Uradat, bízz szabadításában, és engedd Őt cselekedni.
Pál visszautal egy korábbi levélre, amiben megszomorította a korinthusiakat, mert rámutatott bűneikre (2Kor 7,8-16). Pál mindig ki meri mondani, ha valami nincs rendben. Nem a gyülekezet kegyeit keresi, hanem az Úrét, és azt akarja, hogy a hívők közössége növekedjen hitében, és megszentelt életet éljen. Ehhez azonban rá kell mutatni a bűnökre, mindarra, ami nem egyezik az Úr akaratával. A levél jó fogadtatásra talált, mert megtérésre szomorodtak meg. Tehát nem megsértődtek, nem arról beszéltek, mit akar ez a Pál, miért avatkozik az életünkbe, hanem Krisztusra nézve meglátták, min kell változtatni. Az Úrral való kapcsolat állandó változást eredményez. A hívő sem befejezett, állandóan formálódnia kell az ige által. Korinthusban ezt vállalták, és engedték, hogy a Lélek alakítsa őket. Készek voltak ismét odafordulni az Úrhoz. Ebből látjuk, hogy folyamatos megtérésre van szükség, amikor eltérek a helyes iránytól, vissza kell igazodnom Uram akaratához.
Az Isten szerinti megszomorodás mindig cselekvést, a bűntől való szabadulást, a rendetlen dolgok elhagyását jelenti. A megtérés nem elmélet, hanem gyakorlat, azt jelenti, hogy amit Isten bűnnek mutat, azt elhagyom, a vétkezőt helyreigazítja a gyülekezet. A korinthusiak reagálása azt bizonyította, hogy Isten színe előtt vannak, komolyan veszik hitüket, és készek az Úr szavának engedelmeskedni, hozzá igazodni. Kész vagyok-e mindenben Istenre hallgatni, azon a területen is, ahol az ige nem nekem ad igazat, ahol esetleg nagy érvágást jelent az engedelmesség? Mert a megtérésnek mindig következménye van, mindig változással és változtatással jár. Vállaljuk ezt fel.



Új szívet adj

1. Új szívet adj, Uram, énnekem,
Új szívet adj, én Istenem,
Amely csupán csak teérted ég,
Véled jár szüntelen, csak véled szüntelen.

2. Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,
Mely, Jézusom, te lakhelyed,
Hol egyedül a te hangod szól,
Mely véled van tele, csak véled van tele.

3. Jézus, a te gyógyító kezed
Megfogta már a szívemet,
Én is tudom, bűntelen leszek
Majd nálad odafenn, a mennyben odafenn.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése