2016. november 10., csütörtök

Az Úr csodásan működik



A
z Úr csodásan működik, énekelhette volna Mordakaj és Eszter a történéseket követően (Eszter 8,1-17). Mi azonban énekelhetjük, mert az Úr ma is csodásan működik. Életeket ment, szabadítást ad. Mert Számára fontos, hogy a bűn hatalma alól felszabaduljunk. Isten így rendezi övéi életét, Mordokaj, aki az előbb még halálra volt ítélve, a legmagasabb tisztséget kapja. Ezen a napon is keressük Urunkat, bízzuk Rá életünket hittel, mert Ő munkálkodik. Tegyük a kezébe mindazon dolgainkat, amik félelmet keltenek, amiket megoldhatatlannak látunk. Mi csak keressük az Ő országát és igazságát, a többi pedig megadatik. De hisszük-e ezt valóban? Isten országa dolgai kerülnek-e az első helyre, vagy én veszem kézbe az ügyeket? Mordokaj teljesen Istenre bízta magát. Nem kereste befolyásos emberek segítségét, nem a politikában, hanem valóban az Úrban bízott. Mi is egyedül az Úr segítségét kérjük és várjuk.
Az Úr megoldotta problémát, Mordokaj megmenekült, az ellenségtől pedig megszabadultak. Minden rendben, gondolhatná Eszter. Élhetne tovább nyugodtan, és élvezhetné a jólétet. De nem teszi. Eszébe jut a nép, amely ellen halálos ítéletet adtak ki, gonoszt terveznek. Eszternek nincs addig békessége, amíg népe meg nem menekül. Ez fontos, megelégszem a saját menekülésemmel, üdvösségemmel, ülök a babérjaimon, vagy fáj nekem is a sok elveszett élet? Ha igen, akkor induljak és mentsem őket. Tegyek meg mindent, hogy a halálos ítélet alól megszabaduljanak. A szabadítás az Úr Jézus Krisztus neve által megy végbe. Ő vette magára az ítéletet a kereszten, de ezt el kell mondani. Adjuk tovább, hogy Jézus által van új élet, lehet újrakezdeni. Talán te is el vagy keseredve, reménytelennek, esélytelennek látod magad, menj a Király elé, kérd segítségét, mert van remény és van esély. Az Úr nem utasít el. Ha lehetetlennek tűnő kéréssel is jössz, nem hallgatja azt el, segít. Segít, mert az Úr Jézus azért jött el a világba, hogy megkeresse és megmentse az elveszettet, a reménytelent. Jöjj ma is Hozzá bátran, keresd Őt!
Eszter királyné bement Ahasvérós király elé, mert nem nézhette el rokonai pusztulását. Te el tudod nézni, hogyan halad sok ember a pusztulás felé? Elnézzük a sok szenvedélybeteget, és azt mondjuk, mi közünk hozzájuk? Esetleg mi magunk is ugyanúgy élünk, mint a világ? Mit tehetünk, ma ez a szokás, ilyen az élet? Pedig Isten gyermekei egy jobb életet kaptak, és ezt megismerve tovább kell adnunk. Pál apostol sem vonult félre a kegyelem megtapasztalása után, hanem elindult, és járta a világot, elmondta másoknak is, hogy Krisztus jelenti az igazi, boldog életet. Krisztusban igazi és teljes öröm található.
Amikor értesültek a zsidók a gonosz terv meghiúsulásáról, megkapták a szabadulás levelét, örültek, vigadtak. Mert jó az Úrban vigadni. Jó hálát adni az új életért. Olyan csodálatos, amikor az élő hitre jutott emberekből magától feltör az öröm. Ennek az örömnek Krisztus a forrása, a megtapasztalt kegyelem, a szabadulás. Olyan jó ezt átélni, és jó erről beszélni. Mondjuk el ma is mindenkinek, mindazt, amit az Úr elvégzett az életünkben. Az élő hit személyes.
Pál szíve örömmel van tele, mert az Úr munkálkodott Macedóniában, ott ráébredtek a hit felelősségére, és ez csodálatos (2Kor 8,1-6). Isten kegyelmének munkája az, amikor rádöbbenünk, hogy felelősek vagyunk másokért, és amit mi kaptunk az Úrtól, abból adhatunk is. Mégpedig úgy tudtak adni, hogy közben ők sem éltek jólétben, sok nyomorúságot tapasztaltak. Mégis adtak, sőt, erejükön felül adtak. Mi a titkuk? Hogyan tudott megnyílni a pénztárcájuk? Úgy, hogy előbb az Úr előtt nyílt meg a szívük. Magukat adták az Úrnak. Mindennek ez az alapja. Magamat az Úrnak átadni, rendelkezésére bocsátani. Amikor ez megtörténik, akkor fogunk megnyílni mások problémája, szüksége előtt.
Meg kell látni, hogy Isten a Fiát ajándékozta nekünk, Ő pedig már előbb odaadta önmagát értünk a kereszten. Isten legnagyobb ajándéka számunkra az Úr Jézus. Hirdetni kell Istennek ezt a kimondhatatlan szeretetét, és aki találkozik az élő, feltámadott Krisztussal, az másképp fog a dolgokhoz hozzáállni.
Aki Krisztust szereti, az megtapasztalja ajándékait, maga is tud adni. Isten gyermekei maguktól ismerik fel, hol a helyük, mit kell tenniük, és önként adnak. Tehát Isten gyermekei között nem parancsra mennek a dolgok, és nem kötelezően. Hanem az élő kapcsolat által, örömmel és önként. Örömmel adom magam az Úrnak, kérdezem, mit kell tennem, és ha felismerem, akkor cselekszek, akkor megnyílok mások gondja előtt. Ez nagy ajándéka Isten kegyelmének, az egymás előtt megnyíló szívek. Ha nehéz a helyzet, gondok telepednek ránk, van kihez menni. Igen, a másik hívő testvér, aki szintén az Úrnak adta előbb magát, most pedig kitárja előttem szívét. Ez azt jelenti, hogy fontos vagyok neki, van rám ideje, ereje. Tudunk együtt igét olvasni, imádkozni.



AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK



1.  
Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:
Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.
2.  
Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.
Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.
3.  
Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:
Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.
Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.


  
    Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése