2016. november 8., kedd

Mind jó, amit Isten tészen



E
bben a fejezetben látjuk igazán, mennyire előttünk jár az Úr, és mennyire érdemes teljesen a vezetésére bízni magunkat (Eszter 6,1-14). Eszter még nem tárta fel kérését a király előtt, Hámán pedig pont azért érkezik a királyi udvarba, hogy gonosz szándékát megvalósíthassa. Eszter mintha lemaradt volna, de mégsem, mert itt nem ő a cselekvő, hanem az élő Isten. Az az Isten, Aki a perzsa birodalomban is Úr, szabad bejárással bír a király udvarába. Nem az emberek mozgatják Őt, mint ahogy mi azt gondoljuk. Megvannak az elképzeléseink, és várjuk, hogy Isten majd teljesíti, megcselekszi, amit mondunk. Isten irányítja az eseményeket, és ezt mindig jól és időben teszi. Az Úr mindig népe életét tartja szem előtt, őket védi, menti, és ezáltal számukra is bemutatkozik, és erősíti hitüket.
Ebben a könyvben Mordokajon keresztül sugárzik Isten jelenléte. Jó látni, mennyire őszintén és igazán az Úrra bízza életét és népét. Nem fél, tud nemet mondani, és egyedül csak az Úr előtt borul le. Számára Isten az egyedüli imádandó. Élete megmentése érdekében sem hajol meg. Érdemes végiggondolni, mit tennénk mi. Nem kísértene meg a gondolat, egy vezetőt dicsérni nem nagy dolog, és ha ettől függ a jó pozíciónk, ha pénz jön általa a házhoz, előrébb lendül a gyülekezet élete, akkor miért ne tennénk meg? Nem történik semmi egy kis térdhajtás miatt, attól még Istent is tisztelhetem. Egyébként érdemes végiggondolni, ha Mordokaj meghajol Hámán előtt, akkor nem kerülnek ilyen veszélybe a zsidók. Sőt, Mordokaj tudja is, hogy ezzel a tettével veszélybe sodorja magát és a közösséget, mégsem hajol meg. Tudunk-e így kiállni hitünk, a mi megváltó Urunk mellett? Mordokaj legfontosabb tevékenysége a bűnbánat zsákruhában és a böjt. Mindez jelzi: Isten közbeavatkozását kéri és várja.
A legaktívabb szereplő Hámán, neki nagyon sürgős, Mordokaj nagyon az útjában van, de nem számol Mordokaj Istenével, nem számol Teremtőjével. De sokan nem számolnak Vele! Azt gondolják, mivel ők nem hisznek Benne, nem is létezik. Az Urat azonban mindez nem befolyásolja, Isten él és cselekszik. Még az is Tőle függ, mikor kerüli el az álom a királyt. Most nem tud aludni, és így fény derül Mordokaj tettére és az elmaradt jutalmazásra. Aki felületesen olvas, úgy látja, véletlenek sorozata jelenik meg ebben a könyvben, meg hát Isten neve nincs is leírva, azonban azt látjuk, az Úr jelenléte végighúzódik ebben az írásban, végighúzódik életünkben, csak meg kell Őt látnunk. Nincs Ő messze tőled, csak vedd észre, lásd, amit cselekszik!
Vizsgáljuk meg szívünket, nem található-e meg bennünk is a Hámánt irányító elv, csak én, más nem számít? Hányszor megjelenik bennünk is, engem dicsérjenek, én kapjak nagyobb megbecsülést, csak velem foglalkozzanak, a másiknak nem jár semmi. Hámán mindent magának akart, miközben ő nem adott, hanem inkább az életét is elvette volna a másiknak.
Az is jól látszik, mennyire igaz, amit a Bibliában olvasunk. Isten ismeri a szívünket, tudja, milyen rugók mozgatnak, ha nem Ő tölt be. Elmondja azt is mivel jár, ha magunkat felmagasztaljuk, eljön a megaláztatás ideje. Aki magát emeli fel, gyakran még Isten fölé is emeli, annak az életében eljön a magaláztatás ideje. A nehezen elért magaslatot egy szempillantás alatt el lehet veszíteni, minél magasabbra tör az ember, annál mélyebbre fog zuhanni. Mordokaj életében pedig az ige másik valóságát látjuk: aki magát megalázza, felmagasztaltatik. Mordokaj nem kérte a jutalmat, nem panaszkodott, micsoda elbánás, megmentem a király életét, és nem is honorálja. Mordokaj kivárja, amíg Isten cselekszik.
Az apostol beszélt a nagy öröméről, szíve csordultig van vele, mégpedig a nyomorúságok ellenére (2Kor 7,5-7). Elmondja, hogy amikor Macedóniába érkeztek, nem volt nyugalmuk, mert mindenféle zaklatással kellett szembenézniük. Furcsa ez számunkra, mert mi azt mondjuk, Pál az evangéliumot vitte, jó hírt terjesztett, jót tett mindenfelé. De az emberek többségének nem a megtérés lehetősége, Isten királyi uralmának életünk feletti megvalósulása a jó hír. Nem mindenki örül, ha az emberek élete megváltozik, szokásaikat elhagyják. Mert gyakran  panaszkodunk, hogy mennyi bajt okoz az alkohol, a kábítószer, ennek ellenére a gazdaság jó részét az alkohol és a dohányáruk fogyasztása teszi ki. Nem szorítják vissza, nem zárják be ezeket a létesítményeket, mert sokan jól élnek belőle. A kábítószer termelése, forgalmazása még akkor is nagy üzlet, ha büntetendő cselekmény. Mivel sokan élnek nagyon jól a függőségekből, a bálványok gyártásából, ezért Pálra, mint felforgatóra tekintenek. Efézusban fellázadtak ellene, mert a megtértek már nem vásárolták a pogány kegytárgyakat, és ez erősen érintette az ötvösök anyagi érdekeit. Pál számára azonban mindig Jézus megismertetése az elsőrendű feladat, mert tudja, az Úr megváltoztatja az emberi szíveket, minőséggé teszi a minőség alattit. Sokan ezt nem akarják. Mert amíg a bűn szolgái vagyunk, irányíthatóak is vagyunk. A Krisztus uralma alatt élő ember szabad és széles látókörű. Túllát a gonosz praktikáin, és felismeri Isten országának áldásait.
Ezekben a harcokban Isten megvigasztalta őket. Amint az ószövetségi igében is láttuk, az Úr a legnehezebb helyzetekben, támadások idején is odafigyel övéire. Nem engedi, hogy elkeseredjünk, küld vigasztalást. Titusz szállítja a vigasztaló híreket, elmondja, hogy a korinthusiak szíve tele van ige utáni vágyakozással és a Pálhoz való ragaszkodással. Támadások, tévtanítások fergetegében is az igét kívánják, és látják, hogy Pál az Úr eszköze, őreá kell hallgatni. Ott van-e a szívemben az ige utáni vágyakozás? Fontos-e nekem, hogy mindenkor az igével éljek, általa tájékozódjak?


Mind jó, amit Isten tészen


1. Mind jó, amit Isten tészen, Szent az ő akaratja, Ő énvélem is úgy tégyen, Mint kedve néki tartja. Ő az Isten, Ki ínségben Az övéit megtart -ja, Hát légyen, mint akarja.
2. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engemet meg nem csal, :/: De igaz ösvényen viszen, Én megelégszem azzal, Hogy kedvében, Kegyelmében Ő forgatja dolgomat, Csak rá hagyom magamat.
3. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engem meg nem utál, :/: Mint jó orvosom, úgy tészen, És mérget ő nem kínál. Orvosságot, Boldogságot Énnékem készít, tudom, Azért csak benne bízom.
4. Mind jó, amit Isten tészen, Ő az én idvességem, :/: Ő velem rosszul nem tészen, Rábízom egész éltem. Örömömben, Keresztemben Mind nyilván megmutatja, Hogy javamat akarja.
5. Mind jó, amit Isten tészen: Ha oly pohárt innék is, :/: Amelynek íze szívemnek Nagy-keserűn esnék is, De eltűröm, Mert víg öröm Felváltja ezt végtére, Sok búm enyhítésére.
6. Mind jó, amit Isten tészen, Mind örökké ezt vallom, :/: Ha rajtam bú, bánat lészen S kell bosszúságot látnom. Mindazáltal Megvigasztal, Mint édes Atyám, engem, Mert csak ő segítségem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése