2018. február 3., szombat

A terméshez vetni kell



H
úsz év telt Jákób fölött Lábán földjén, de nem lépett előre, ne jutott közelebb Istenhez (1Móz 32,1-22). Érkezése menekülés volt otthonról, most hazamenekül, Lábán elöl. Milyen volt az elmúlt néhány évünk, évtizedünk? Volt e változás, növekedés, jobban megismertük-e Urunkat, és engedelmesekké váltunk-e? Jákób ugyanott tart, mint amikor otthonról elindult, nem ment végbe benne életváltozás, egész végig ugyanúgy gondolkodott, és élt, mint korábban. Belevetette magát a mindennapi élet gondjaiba, első volt a nősülés, az is bonyodalmakkal ment végbe, aztán jöttek a gyerekek, itt is problémák merültek fel, aztán a megélhetésért való küzdelem. És ide nem fért be Isten, vagyis, Jákób nem engedte be Istent a hétköznapjaiba. Ezért nem változott, és így nem is növekedett. De hogyan van nálunk? Valószínűleg hasonlóképpen. Kevés idő jut Istenre a mindennapi dolgaink miatt, sőt egymásra is. Mintha úgy gondolnánk, majd eljön egy problémamentes időszak, és akkor majd csak Neki élünk. Azonban az Úr problémáink felett is Úr, engedjük őt közel hozzá, bízzuk rá minden dolgunkat. Gyakran elmondjuk, hogy rábíztam magam, de a részletek nem mindig ezt mutatják, úgy mint Jákóbnál is. Ő maga akar feleséget szerezni, aztán gondoskodik családjáról, és ehhez saját módszereit használja fel.  Nem engedi, hogy Isten a saját módszerei által segítsen rajta.
Jákób bár még mindig változatlan, de az Úr keresi őt. Ugyanúgy, ahogyan minket is folyamatosan keres. Mindig ad jelzéseket az úton. Jákób Isten angyalait látja, és ez már pozitív, hogy meglátja, akik találkoztak vele, Isten követei.  Látjuk-e mi Isten követeit, meghalljuk-e még szavát? Vagy annyira lefoglal az utunk, megszoktuk már a hangokat, az embereket, hogy észre se vesszük, amikor Isten elénk áll. Van-e fülünk az igére? Kihalljuk-e még Isten szavát a megszokott liturgiából, a gyülekezeti alkalomból? Átéljük-e, itt van Isten köztünk, ezért leborulunk, és imádjuk Őt?
A változatlan belső állapot abban is látszik, Jákób fél, mert tudja rendezetlen dolgok várják. Hiába telt el húsz év, nem oldódott meg semmi, mert önmagában az idő, nem old meg semmit. Nem bizonyos abban, hogy Ézsaú örülni fog neki, de a hír arról szól, fegyveresekkel fogadja csaló öccsét.  Jákóbot félelem és szorongás fogja el, a rendezetlen ügyek szorongást idéznek elő.  Most sem ő ment előre, nem maga kereste a bátyját, hanem szolgákat küldött üzenettel.
Amikor elrendezi a táborokat, eszébe jut Isten. Rádöbben, az Úr indította haza, és most megszólítja Istent.  Uramnak mondja, tehát már kész Rá hallgatni, a félelem Istenhez hajtja.  Felismeri Isten szeretettel bánt vele, és ő erre méltatlan.  Nagy dolog, amikor ide eljut valaki, méltatlan vagyok Uram, mindarra, amivel eddig megajándékoztál. MI igenis méltónak tartjuk magunkat, mi megérdemeljük. Isten jelenlétében azonban minden másképp van, széthullik magabiztosságunk, és segítségért kiálltunk. Ez a pátriárka is Isten segítségéért kiállt, felismerte, nem tudja ezt a helyzetet megoldani, ezért Istenhez fordul. Ez már egy bizonyos fokú alázatra utal, mert nem könnyen mondjuk ki, én ezt nem tudom megoldani, Uram könyörülj rajtam!
Valami már változik Jákóbban, rádöbben anyagilag is van rendeznivalója, ajándékokat küld bátyjának, de még a régi élete előbukkan, még a természete nem változott meg.  A nyájak,az ajándékok révén kíván kikerülni ebből a slamasztikából. Még mindig trükközik, arra épít, ha ezekkel a csoportokkal találkozik Ézsaú megbékél mire hozzá ér. Még nincs mersze előremenni, vállalni a szembenézést a bocsánatkérést.
Jákób a táborban marad, nem tud menni, és talán nem is mehet, ilyen szívvel nem mehet. Ott tölti az éjszakát, és ez lesz élete sorsdöntő éjszakája, nem kerülheti ki az önmagával és az Istennel való találkozást.  Nem mehet ilyen szívvel tovább. Ezt az éjszakát Isten készíti elő, most folyik nagy műtétre való felkészülés.  Az utolsó percig halogatta Jákób ezt a beavatkozást, de tovább már nem lehet halogatni. Isten körbezárta, nincs más esély az életre, csak a beavatkozás. Megtörtént -e már Isten beavatkozás? Megláttad-e, hogy nem véletlenül nem sikerül semmi, zárul a kör, azért van ez, mert eljött a szív műtét ideje. Isten a Fő orvos, Ő végzi el szakszerűen a beavatkozást. Ez a műtét új élettel ajándékoz meg.
 Urunk kimegy a házból, kilép a bezártságból, viszi ki a mindennapokba az igét, az életet (Mt 13,1-9). Keresi az emberekkel a kapcsolatot, oda megy, ahol a mindennapi élet zajlik, belemegy a forgatagba. Beleviszi az igét a mindennapokba. Mindez természetes a számára, életet hozott és nem vallást, ami csak a zsinagógába való. Életet hoz, ami az életbe való. Vetőmagot hozott, amit el kell vetni.   Igen, Isten szava, az ige vetőmag, amit az atya azért ad, hogy belekerüljön a talajba. Jézus a földműves, aki hinti szét ezt a magot.  Kérjük, az Urat, legyen számunkra is ilyen természetes a Vele való kapcsolat, az igéhez való hozzáállás.
Vágynak az emberek Jézus után, szeretnek Vele leni, pont ezért a közvetlenségért. Tudják, értük jött, értük munkálkodik. Példázatban beszél, ennek anyagát a mezőgazdaságból kölcsönzi. Ezeket a képeket ismerik az emberek, talán épp ott és épp akkor is vet valaki.  A magvető dolga a vetés, és ő ennek eleget is tesz. Tisztában van azzal, hogy vetés nélkül nincs élet. A vetés munkával, fáradsággal jár, de ezt nem lehet megspórolni. Azért vet, mert eljött az ideje, nem azt mérlegeli, megéri vagy nem éri, milyen százalékban fog majd teremni, hanem vet, mert ha nem vet reménye sem lesz az életnek.  Vessük az igét, mert az ige hallásából származik az élet. Ha nem vetünk, ha a kísértő suttogására hallgatunk, nincs értelme szólni, hirdetni, vetni az igét, akkor nem is lesz változás.
Mert a föld akkor is terem, ha nem vetünk, de csak gazt, gyomnövényt. A kultúrnövénynek el kell vetni a magját, és gondozni kell. É a Magvető hinti a magot. Nem törődik azzal hová hull a búza, csak vet, nem enged a csüggedésnek, nem adja fel előre. Tudja, a jó földbe is fog hullni, tudja, hogy az ige nem tér vissza Hozzá üresen. Vessünk mi is hittel és fáradhatatlanul. Ne adjuk fel, ne hagyjuk abba, ne vegye el a kedvünk a  talaj látványa. A termés betakarításához előbb vetni kell. Fontos még tudni, a vetőmag jó. Isten a legjobb magot bízta ránk, nem azzal van a baj. Bárt ma már gyakran a vetőmagot kritizáljuk, ráfogjuk, az igével van a baj, sőt már nem is ige a számunkra. De lássuk meg, nem az Úr szavával van a baj, abban ma is változatlanul benne van az élet. Ugyanaz a dünamisz van benne, mint ami a biblikus időkben is volt. A probléma a talajjal, szívünkkel, vagyis velünk van. De ha beengedjük a vetőmagot az életünkbe, az meg fog foganni és ha gondozzuk, felnő és termést hoz. A vetés a termésért történik. Várjuk a termést, az aratást. Ma gyakran már nem várjuk az igehirdetés eredményét. Várd, mert a vetés az eredményért megy végbe.



Kimegy a Magvető


1. Kimegy a Magvető, Hinti szét a magot. Aranyló magocskák, Jó földbe hulljatok!

2. Ne útfél fogadjon, Hol rátok taposnak, S éhesen kapnak fel Károgó madarak.

3. Ne kemény, köves föld, Hol szegény kis gyökér Bárhová indul el, Mindenütt követ ér.

4. Ne tövis, gyom közé Jussatok, hulljatok, Hol a gyom rabol el Levegőt és napot.

5. Új szívet kérek én Tőled, jó Istenem, Te segíts, hogy e szív Puha, jó föld legyen!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése