2018. február 4., vasárnap

Mégis kegyelem



J
ákób mindenkit előreküldött, és ő ottmaradt a pataknál, nem bír aludni, talán érzi, hogy nincs minden rendben, de nem tudja, mit tegyen (1Móz 32,23-33). Nem látjuk, hogy leborulna és imádkozna, nehezen enged a régi természet. Látja, hogy be van kerítve, így már nem mehetnek tovább a dolgok, de az óember mindent megtesz, hogy ne engedje el. Azonban jelen van az Úr is, és megragadja, tusakodik vele. Ez is jelzi, hogy milyen nehezen jut el bűnlátásra és bűnbánatra Jákób. Olyan nehezen ismerjük el, hogy nálunk van a hiba, a másikra hárítjuk életünk alakulásáért a felelősséget, ahogyan eddig Jákób is tette. Könnyen látjuk magunkat áldozatnak, Jákób is így gondolta. Nem mondja, hogy Ézsaú sem bántotta őt, hanem ő tett rosszat a bátyjának, és azért kellett menekülnie. Nem várt Istenre, nem engedte, hogy az Úr oldja meg ezt a helyzetet, hanem ő akart tenni. Majd később Mózes is ebbe a hibába esik, nem várja meg, amíg Isten elhívja és cselekvésre indítja, küldi, hogy szabadítsa meg a népet, hanem mag lendül akcióba. Azonban saját akciózásaink mindig kudarcot vallanak.
Az Úr utánamegy Jákóbnak, és elkezd vele tusakodni. Le akarja győzni régi énjét, de nem erőszakkal ront rá, hanem tusakodik, vagyis hosszabb időn keresztül munkálkodik benne. Isten Jézusban jön utánunk, nem akarja, hogy elvesszünk, sem azt, hogy magunkba zuhanjunk, megragad, ezzel megállít, önmagunkba nézésre és gondolkodásra késztet. Jákób nehéz eset, oly nehezen adja meg magát. Jákób lénye mélye nem akar változni, ezért Isten megüti a csípőjét, ez jelzi: most már döntened kell. Változásra van szükséged, így nem mehetsz tovább, így nem vagy alkalmas országomra, az áldásra. Milyen nehezen is értjük meg Isten akaratát, minket megérint az Úr. Bár úgy tekintenénk egy-egy hasonló helyzetre, mint Isten beavatkozására. Elgondolkodnánk, és megértenénk, hogy Isten szólít, terve van velem.
Jákób csak áldás után akarja elbocsátani, azonban a régi természetre nincs áldás. Isten a bűnt, a bűnös természetet nem áldja meg, előbb új emberré kell lenni. És ehhez Isten megkérdezi: Mi a neved, és végre őszintén kimondja Jákób: gáncsoskodó, csaló ember vagyok. Végre megrendül lénye mélyéig, és vállalja, igen, ez vagyok én. Ha az Úr nem kérdez rá, még mindig nem néz magával szembe. Tőlünk is megkérdezi nevünket, de nem azért, mintha nem tudná, hanem azért, hogy végre mi magunk mondjuk ki: Uram, bűnös ember vagyok. Ítéletedre méltó vagyok. Te mit mondasz? Látod-e az Úr Lényében önmagad? Ki mered-e mondani: igen, Uram, hazug, tolvaj, parázna, szeretetlen, önző, alkoholista, vagy más szenvedélytől való függésben élő ember vagyok?
Aki megvallja a maga természetét, bűnét, az új nevet és vele új életet kap. Jákób nem maga változik meg, hanem az Úr formálja őt új emberré. Ez az Ő munkája. Számára nincs lehetetlen. Ki gondolta volna, hogy ez az ember meg fog változni? Egyedül az Úr tudta, hogy eljön majd az a pillanat, amikor a csalóból Isten harcosa válik.
Jákób visszakérdez, úgy gondolja, ő is kérdezhet. Kérdezhet, de Isten nem árulja el a nevét. Talán azért, mert úgyis ismeri Jákób, tudja ő jól, ki az, Aki birkózott vele, Aki levette válláról múltja terheit. De azért sem válaszol az Úr, mert Jákóbban még mindig ott a régi módszer, úgy gondolja, hatalmába kerítheti Istent, de ez nem így működik. Nem mi uralkodunk Felette, hanem Ő vezet minket, uralkodik életünk fölött. Jákób felismeri, hogy neki meg kellett volna halnia. A szent Istentől halálos ítéletet érdemelne, és az, hogy mégis életben maradt, ez a kegyelem. Mi már tudjuk, hogy Jézusért maradhat életben a bűnös. És ez ma sem más, mint kegyelem.
Jó látni, hogy ha valamit nem értünk Isten országában, oda lehet menni Jézushoz (Mt 13,10-23). Szabad kérdezni. Mert mindig az a legjobb, ha Őt kérdezzük. Ő a leghitelesebb forrás. Nektek megadatott, hogy ismerjétek Isten országa titkait. Nektek - kiknek? Azoknak, akik szeretik és követik az Urat. Ez azt is jelenti, hogy ha igazán meg akarjuk ismerni az igét, lehetséges. A sokaság sem azért nem értette, mert meghaladta értelmi képességüket. Nem az értelmükkel, hanem a szívükkel volt a baj. Így van ez velünk is. Eltompul, érzéketlenné válik a szívünk. Miért? Mert leköt ez a világ, mindenre van erőnk és időnk, csak Isten dolgaira nincs. Mindez azért, mert az ördög célja, hogy meg ne térjünk, és meg ne gyógyuljunk. Aki azonban keresi az Urat, az választ kap kérdéseire.
A ti szemetek boldog, mert lát, és fületek boldog, mert hall. Boldogmondás részesei lesznek a tanítványok, mert nincs nagyobb boldogság, mint meglátni Jézusban az Istent. Igen, ez életünk értelme és célja. Ezért születtünk a világba, hogy Jézus arcán felragyogjon Isten kegyelmének orcája. Boldog, aki szót hall az Úr szájából, aki hallja többek között: én sem ítéllek el, menj el, és többé ne vétkezz. Igen, aki hallja a kegyelem szavát, az boldog, mert nincs nagyobb boldogság, mint Isten gyermekévé lenni, átélni, hogy az Atya hazafogad és megbocsátja minden bűnömet.
Azokhoz szól az ige, akik épp hallják. Tehát mindig nekem szól, és jó, ha emiatt örömmel van tele a szívem. Örülsz-e az igének? Hálás vagy-e, hogy még mindig szól, és épp hozzád? Azt jelenti ez, hogy Isten törődik veled, még mindig van szava a számodra. Addig jó, amíg Isten szól.
A magvetés célja, hogy termés legyen. Ezért fárad a magvető, hinti a magot, akkor is, ha emberileg reménytelen, sőt, néha értelmetlen munka is lenne. Mi gyakran annak tartjuk, amikor látjuk a köves, gazos talajt. A sátán is igyekszik elkapkodni a magot, nehogy a szívünkbe jutva elvégezze a maga munkáját. A sátán mindig eljön az igei alkalmakra, nagyon hűséges résztvevő, és azért munkálkodik, hogy üres szívvel menjünk haza, vagyis ne történjen semmi bennünk. Hogy szoktál hazamenni, feltöltve vagy üres szívvel? Ha nem emlékszel semmire, elkapta az ördög, de lehet ellene védekezni. Mindennap kiírhatunk egy igeverset a napi szakaszból egy lapra, és azt  többször elővéve elolvashatjuk és megjegyezhetjük. Hasonlóan dolgozhatunk, mint a nyelvtanulók az szótanuló kártyákkal. Mi készítsünk igetanuló kártyát.
A köves talaj a gyors eredményt produkáló igehirdetés vagy bizonyságtétel. Amikor a hallgató azonnal jelentkezik, megtért, és mi büszkék vagyunk a gyors termésre. Pedig balga az a magvető, aki a búza elvetése után egy héttel már aratni akar, és büszkélkedni a terméssel. Az új élet növekedéséhez idő kell, különösen a termés megjelenéséig. Ráadásul sok minden azért dolgozik, hogy végül ne legyen termés. A szenvedés könnyen megakadályozza a szépen elindult életet. Ha akadályba ütközik a bizonyságtétel, vagy gyalázzák őket Krisztusért, hányan elmaradnak. Nem állhatatos, mondja az Úr, vagyis csak addig tart ki, amíg minden jó, amíg jól érzi magát. Ha másnap olyan ige szól, ami nem tetszik neki, elmarad. Milyen a szívem? Hová is hull az ige?
Vannak tövisek is, ezek pedig a világ gondja és gazdagsága. Ez ellen lehet védekezni, ha az Úrra vetjük minden gondunkat, akkor Ő gondoskodik rólunk. Akkor felszabadulunk a terhek alól, és nem fognak megfojtani, mert tudjuk: az életünk alakulása jó kezekben van.
Annyit hallottunk a problémás, a magot akadályozó talajról, hogy megfeledkezünk arról, hogy van jó talaj is, mert az Úr számára ez sem lehetetlen. Ő tudja megművelni a talajt. Azért feledkezünk meg a jó talajról, mert nincs vele baj. Pedig nemcsak a problémás embernek van szüksége törődésre, annak is kell gondozás, odafigyelés, aki problémamentesnek látszik. Figyeljünk oda a jó talajra is. Engedjük, hogy jó talajjá formáljon az Úr, és így legyen termés.


 Milyen jó!

Milyen jó, milyen jó, milyen jó!
Jézus áldott szava oly gyógyító,
Nékem szól az Ige, szívem örömmel tele,
milyen jó, milyen jó, milyen jó!

Szabadít, szabadít, szabadít!
Többé bűn-bilincs engem nem szorít,
Boldog, új életet Jézussal ma kezdhetek,
Szabadít, szabadít, szabadít!

Milyen szép, milyen szép, milyen szép!
Ez a krisztusi új testvériség,
Igaz hű szeretet, forraszt össze szíveket,
Milyen szép, milyen szép, milyen szép!

Urunk hű, Urunk hű, Urunk hű!
És az út, melyre Ő hív, gyönyörű,
Csábít bár a világ, megtart Ő mindenen át,
Urunk hű, Urunk hű, Urunk hű!

Jézus él, Jézus él, Jézus él!
Vele járni és győzni: ez a cél,
Bárhová küld az Úr, megyek és hitem újul,
Jézus él, Jézus él, Jézus él!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése