2018. február 8., csütörtök

Kincs



É
zsaú eladta az elsőszülöttségi jogát, ezzel kifejezte: nincs rá igénye (1Móz 36,1-43). Ő nem akarja az Istentől kapott áldást továbbvinni, és nem igazán érdekli Isten akarata. Ő a maga útját járja, ne szóljon bele senki az életébe, még Isten se. Ezzel a régi, a bűn által megfertőzött természetet választotta, nem ismerte fel, hogy új életre, az Istennel való megbékélésre van mindenkinek, így neki is szüksége. Mindennek ellenére nem került ki a Bibliából, és ezt jó látni. Isten senkiről nem mond le, kap esélyt és lehetőséget is a megtérésre, az újrakezdésre. Urunk nem mond le azokról sem, akik most még a maguk feje után mennek, akiknek nem kell az ige, Isten vezetése. Így nem mond le rólunk sem, nem tesz ki a kosárból, és nem mondja az Úr: hozzám már nem jöhetsz. Jákób micsoda utat járt meg, mennyi munkája volt vele Istennek, mégis kapott lehetőséget az új emberré válására.
Ézsaú Jákób hazatérését követőn más vidékre költözött, mert a jószágállománynak nem volt elég a legelő, legalábbis ő ezt így kommunikálta. De ebben ott van az is, hogy Isten közeléből, az áldás, az Isten szerinti élet hatásától igyekszik minél távolabb kerülni. Neki nem kell Isten és az az életforma, amit Ő kínál, ezért elmegy. Mert ha csak új legelőt keresett, nem lett volna szükség új ország alapítására. Maradhatott volna a közelben, de őt nem vonzza Isten, nem vonzza az az új légkör, ami árad már Jákóbból. Mi vonz engem: Isten közelsége, a hívők jelenléte, a gyülekezetbe vágyakozom, vagy a világ gyakorol rám hatást? Megyek, mert nem tudok és nem is akarok ellenállni a világ hívásának?
Ézsaút elengedik, senki nem akadályozza, hogy menjen, és ezt is jó meglátnunk. Megtanulták elengedni Ézsaút. Nem mondanak le róla, de elengedik. Nem tartják vissza erőszakkal, nem kényszerítik rá akaratukat, és hitüket sem. De Ézsaú meggondolhatja magát. Igaz, nem teszi, Izráellel ellenséges nép támad majd belőle. Nekünk is meg kell tanulnunk elengedni a másikat, ha menni akar, menjen. Ha más utat választ, mint mi, akkor járjon rajta, mert az elengedés nem egyenlő a lemondással. Ilyenkor is hordozzuk imádságban a másikat, álljunk mögötte, és hagyjuk nyitva mindig a kaput. A példázatbeli atya is elengedte kisebbik fiút, amikor nagyon menni akart, de nyitva hagyta háza kapuját.
Egymás után fűzi fel az Úr a képzeletbeli láncra a gyönyörűbbnél gyönyörűbb és gazdagabbnál gazdagabb tartalmú példázatokat (Mt 13,44-52). Szinte kifogyhatatlan ezekből a rövid, életből vett példákból. De nem is a gazdag példázatanyag ismerete és használata a megragadó, hanem Isten országának a szeretete. Mennyire benne él itt a földön is, mennyire tele van az ismeretével, nem tud róla nem beszélni, és mindezt változatosan teszi. Jézus számára az igazi világot és életet Isten országa jelenti, egy olyan világ, amelyben az Atya az uralkodó, ahol minden az Ő akarata szerint megy végbe. Így ez az ország mindennél jobb, és jól is működik. Ezt az országot nem sújtják válságok, stabil és gazdag. Ezt az országot hozta el az Úr, ismerteti meg velünk, és hív, hogy lépjünk be. Ennek az országnak Ő a kapuja, Rajta keresztül juthatunk be oda.
A mennyek országa hatalmas, az ember számára a legnagyobb kincs, amit földi életében megtalálhat. Keresni kell, de megtalálható. Rejtve van, mert Jézusban érkezett közénk. Az emberi test mögött kell meglátnunk az Istent, az igazi értéket. A példázatbeli ember, amikor megtalálja, mindenét eladja, mindent megér a számára. Megér-e nekünk mindent Krisztus és az Általa hozott új élet? Ez az ember nem alkudozott, nem mondta, hogy csak a fele vagyonom adom érte, hanem vállalta a kockázatot, és mindent eladott, de övé lett a kincs. Nem lehet csak fél életet, fél szívet adni, az egészet kéri az Úr.
A gazdag ifjúnak is ezt ajánlja Jézus, add el vagyonodat, oszd szét, és kövess engem, és kincsed lesz a mennyben. Ő ezt nem lépte meg, nem akart mindent odaadni Jézusért. Te odaadtál már Neki mindent? Megláttad, hogy Isten országa mindennél többet ér? Mi az, amit esetleg fenntartasz magadnak, mondván: ezt nem adom?
A következő példázatban már kereskedőhöz hasonló a mennyek országa, aki mindenét eladja, amikor egy nagy értékű gyöngyre talál. Ez a kereskedő az Úr Jézus, Aki az életét adta, értem és érted. Valóban mindenét odaadta, semmit vissza nem tartott, csakhogy megmenthessen.
Jézus számára nagy értékű gyöngyök vagyunk, és azért jött, hogy megkeressen és felhozzon a mélyből, előkotorjon, bárhová estünk is. Gyöngyök vagyunk, bár gyakran sok kosz ránk rakódik, azonban Jézus nem a szennyeződést látja, hanem az igazgyöngyöt. A gyöngy a trágyában is gyöngy, és nem trágya, ezért jön Jézus, hogy kiemeljen onnan. Olyan jó látni, hogy nem húzódozik ettől a feladattól, és sok értékes gyöngyöt emelt már ki a mélyből, a szennyből, és tette ismét ragyogóvá. Gondolhatunk akár Onézimuszra is, a tolvaj és szökött rabszolga az evangélium által új emberré, egy közösség vezetőjévé lett. Az Úr ma is meg tud tisztítani, semmi nem tartja vissza tőled, mert szeret. A kereszt pedig mutatja: még az életét is odaadta, csakhogy megmenekülj, és új, örök életed legyen.
A háló ki van vetve, az ige szól, sokakat bevon ez a háló, de az ítélet majd a világ végén lesz. Az ítélet nem a mi dolgunk, a kegyelem igéjének hirdetése van ránk bízva. Vigyük a jó hírt. Benne van az is, hogy lesz ítélet, lesz egy nap, amikor megállunk az Úr előtt. Addig azonban még behullhat a szívekbe a mag.



Hozzám kiálts! – így szól az Úr tenéked


1.  

Hozzám kiálts! Így szól az Úr tenéked.
Hozzám, ha minden elhagyott!
Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,
Hozzám kiálts, Urad vagyok.
Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,
Hozzám kiálts, Urad vagyok.

2.  

Hozzá kiálts sietve, mert az ellen
Tőrbe kerít, tőrbe kerít!
Mért küzdenél magad a Sátán ellen?
Hozzá kiálts, Ő megsegít.
Mért küzdenél magad a Sátán ellen?
Hozzá kiálts, Ő megsegít.

3.  

Hozzá kiálts, sosem teszed hiába!
Szerelme, lásd, szerelme, lásd,
Örökséget szánt néked menny honában,
Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!
Örökséget szánt néked menny honában,
Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

4.  

Csupán az Úr tehet szabaddá téged
A bűn alól, a bűn alól.
Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,
Hozzá kiálts, Ő hallja jól!
Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,
Hozzá kiálts, Ő hallja jól!


5.  

Vár rád, hogy Őt keresve szíved, elméd,
Őt megtaláld, Őt megtaláld.
Megismered dicsőségét, kegyelmét,
Csak Őt imádd, csak Őt imádd!
Megismered dicsőségét, kegyelmét,
Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése