2018. február 1., csütörtök

Itt vagyok, Uram!



J
ákób életfordulóhoz érkezett, apósa házában kifelé áll a szekere rúdja, nem nézik jó szemmel praktikáit, az általa szerzett gazdagodást (Mt 12,31-37). Az Úr megszólítja őt, mert végig vele volt. Isten beleszól a dolgokba, és azt üzeni: Térj vissza atyáid földjére. Elgondolkodtató, hogy Jákób nem fordult Istenhez. Ahogy bonyolódott a helyzet, nem borult le Isten elé, és nem kérdezte: mit is tegyek? De Isten ennek ellenére figyel rá, mert elhívta és terve van vele. Az áldást tovább kell vinnie. Élete bizonyságtétellé fog válni az őt elhívó élő Istenről. Olyan jó, hogy az Úr ott áll életünk mögött, a krízisekben is, mert akit Ő kiválasztott, azt soha nem hagyja cserben. Amikor nem tudjuk, hogyan tovább, Ő szól.
Ha Jákób nem is kérdezte Istent, de meghallotta, mikor Ő szólt hozzá. És ez is nagyon fontos, hogy amikor Isten szól, halljam, amit mond. Nyitott is volt az Úr szavára, pedig tudjuk, hogy tartott a hazameneteltől. Nincs tudomása az otthoni helyzetről, nem biztos abban, hogy Ézsaú megbocsátott neki. Ennek ellenére kész hazaindulni. Mindig az Úr szava az igazi iránytű, általa vezérel minket. Merjünk bátran elindulni, még ha pontosan nem is ismerjük az előttünk álló utat. Ha figyelünk Rá, bízunk Benne, Ő vezet szüntelen.
Most derül ki, hogy álmában is szólt hozzá Isten, és ő a szólításra így válaszolt: Itt vagyok. Milyen választ adunk az Úrnak? Ki tudod mondani: Itt vagyok, rendelkezésedre állok, Uram? Mert ez fontos, az Úr Jézus is mindig rendelkezésére állt az Atyának, sőt, az egész földi élete, ilyen "itt vagyok" volt. Soha nem a saját akarata teljesítéséhez fogott, hanem készen állt arra, hogy tegye az Atya akaratát. Mindig munkálkodott, mert az Atya is munkálkodott.
Mindig ezzel a lelkülettel keressük, olvassuk az igét és imádkozzunk. Itt vagyok, és bármit mondasz, kész vagyok megtenni. Isten előbb megerősíti, Ő az, Akinek fogadalmat tett. Isten mindig világosan bemutatkozik, nem marad homályban, azt akarja, hogy tudjuk, kicsoda Ő, és ki az, akit követni indulunk. Ő nem félrevezet, hanem az élet útjára állítja lábunkat. Jézusban is azért lett emberré, hogy jobban megismerhessük. Figyeld Jézust, és akkor világos lesz, kicsoda Isten. Jézusban magára vette bűneinket, minden terhünket, felvitte a keresztre, hogy mi megszabadulhassunk, és örök életünk legyen. Valóban mindent megtett értünk.
Jákób megbeszélte feleségeivel, amit Isten mondott, ők pedig felhatalmazzák a cselekvésre. Ez jó, hogy megbeszélik a dolgokat, de Ráhel még nem teljesen ismeri az Urat. Neki még fontos a házibálvány. Vizsgáljuk meg szívünket, mihez ragaszkodunk a múltunkból? Mi az, ami nem enged, és kérjük Urunkat, hogy mindentől, ami fontosabb akar lenni, mint Ő, vágja el a kötődést. Csak egyedül Őt imádjuk, Neki engedelmeskedjünk. Másrészt két Úrnak szolgálni nem lehet, mondta az Úr Jézus. Engedjük el bálványainkat, és kövessük Urunkat!
A farizeusoknak Jézus tettei alapján látni kellett volna, Kivel van dolguk (Mt 12,31-37). Ők ismerték az igét, és Jézus tettei összhangban vannak az igével és Isten Lényével. Azonban úgy tűnik, ezek az emberek a betűt ismerték ugyan, de nem találkoztak még az Úrral. Lényét nem ismerték. Te ismered-e Isten Lényét? Rádöbbentél-e már arra, hogy Ő élő személy, nem betű, hanem Valóság, Aki akarattal rendelkezik. Ha ismerték volna Istent, Jézus életében felismerték volna a Szentet és Igazat. Akkor leborulnak Előtte, és imádják.
Mivel nem látják meg az Élő Istent, támadják a munkáját. Sötétségben vannak, és aki Istennek ezt a helyreállító, a gonosz fölött győzedelmes munkáját támadja, az a Szentlélek ellen vét. A Szentlélek Isten helyreállító, a gonosz hatalma alól felszabadító munkát végez. Lássuk meg a Szentlélek munkáját, Ő nem az ember életét rombolja, hanem a gonosz munkáját. Az embert újra felépíti kegyelemből, a Jézusba vetett hit által. Amikor Jézust támadják, és a gonoszt látják Benne, akkor vétkeznek, mert nagyon egyértelmű, ami történik. Egy embert állít helyre Jézus, olyan embert, akit a gonosz és a bűn tönkretett, a gonosz inkább benne tartaná ebben az állapotban, és még inkább Isten ellen fordítaná. Jézus munkája nyomán Istent dicsőítővé válik az ember.
Urunk rámutat: minden a szívben dől el. Attól függ, milyen a szívünk. Ha beteg, romlott, vagyis a bűn uralja, mert még nem tért meg, akkor a gyümölcs is romlott lesz. Függetlenül a szép külsőtől. A farizeusokat elkülönült, szent embereknek tartották, mert a kirakatban élték meg vallásosságukat, ahhoz kapcsolódó tetteiket. Látták az emberek, amikor imádkoztak, böjtöltek, adakoztak, és úgy gondolták, nagyon hívő, hiteles emberek. Azonban az Úr a felszín alá megy, és ott romlottságot lát. Nem elég a felszín, a külső, hanem az a lényeg, hogy mi van belül. Milyen fa vagyok, jó vagy rossz? Ne féljünk az Úr jelenlétében vállalni magunkat, mert Ő képes arra, hogy jó fává tegyen. Ő új szívet, új természetet ad, azoknak, akik ezt kérik Tőle. Amikor ez megtörténik, jó kincsek jönnek elő a szívünkből, jó termésünk lesz.
Ha gonosz a szívünk, azt a beszédünk is elárulja. Vagyis láthatóvá válik, hogy ki uralja a szívünket: Jézus vagy a gonosz? Ha Vele van tele a szívünk, akkor Róla fogunk beszélni, akkor élő víz folyamai áradnak belőlünk. Igen, ha az élő víz felfakadt a szívünkben, akkor az túl fog áradni. Akkor az észrevehető, és mások is meríteni akarnak belőle.


Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem

1. Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem, Míg üvölt a habtusa, S nő a vész a ten-
geren, Rejts el, rejts el, itt ne hagyj, Míg eláll a fergeteg; Biztonságos révet adj,
S majd fogadd el lelkemet.

2. Nincs nekem más enyhelyem, Szívem Téged hív s keres, Ó, maradj itt, Mesterem,
Őrizz, adj erőt, szeress! Véled állom a vihart, Hit s erő Te vagy, Te Szent, Szárnyad ár -
nyával takard Fejemet, a védtelent.

3. Csak Te kellesz, én Uram, Benned mindent meglelek; Támogasd, ki elzuhan, Gyó -
gyítsd meg, ki vak s beteg. Szent szavadra hallgatok, Tévedés az én bajom, Én hamis -
ság s bűn vagyok, Te igazság s irgalom.

4. Kegyelem vagy, égi jó, Mely minden bűnt eltörül, Hagyd, hogy gyógyító folyó Tiszto-
gasson meg belül. Élet-kút vagy, lüktetés, Vízmerítni drága hely, Ó, buzogj fel bennem
és Öröklét felé emelj.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése