2018. január 31., szerda

Az Ő neve a reménység



A
míg az Úr le nem győzi a szíveket, folytatódik a harc (1Móz 30,25-43). Harcolnak magukkal és egymás ellen, de csak az Úr munkája képes legyőzni régi természetünket. Amíg ez nem történik meg, mindenki a maga érdekeire tekint, saját világi és gyakran bűnös eszközeivel küzd. Ezt látjuk itt is, Jákób harcolt magával, a feleségeivel, és küzd Lábánnal is. Hol azért támadják, mert valamelyik feleségének nem született gyermeke, hol benne dúl a harc: menni kéne haza, oda, ahová az ígéret szól, de Lábán tovább dolgoztat, ki akar teljesen használni, mit tegyek?
Jákób Lábán házában nincs a helyén, ez nem jelenti, hogy Isten ne lenne vele, mert megígérte neki, de el kell hagynia apósa földjét. Ott vagyok a helyemen, ahová az Úr állított, és amiben békességem van.
Lábán felismeri Jákób munkája nyomán Isten áldását. Fejlődött a gazdasága, de tudja, hogy mindez Isten műve, és Jákóbért áldotta meg őt. Jákób szíve még nem változott, de Isten így is jelzett mindkettőjüknek. Üzente: itt vagyok, és nálam nélkül nem tudtok semmit sem tenni. Nagy dolog, hogy Lábán felismeri Isten áldását, de mindez nem hoz belső változást a számára. Nem lesz más a Jákóbhoz való hozzáállása sem, inkább még jobban ki akarja használni a Jákób életében jelentkező áldást. Nem Istent akarja, hanem csak az áldást, a belőle rá jutó részt.
Meglátszik-e életünkben Isten jelenléte? El tudják-e ma mondani, hogy miattunk tapasztalnak áldást? Ahogyan Jákób lába nyomán áldás fakadt, úgy fakad áldás, még nagyobb áldás Jézus lába nyomán. Lépjünk ebbe bele, kövessük Őt, és akkor láthatóvá lesz életünk minőségi oldala. Az áldás Jézus követésében jelenik meg ma, ami nem elsősorban anyagi területen jelentkezik, hanem a belső emberben, az életünk változásában. Az áldás Jákób idejében sem pusztán anyagi gyarapodást jelentett, de még csak erre volt látásuk, és erre volt nyitott a szívük. Még nem ismerték fel, hogy az igazi áldás a természet megváltozása, bűneink bocsánata az újjászületés által. Meglátjuk-e mi azt a gazdagságot, amit Krisztusban kínál nekünk Isten? A mai ember is az anyagi életre koncentrál, dolgai saját elképzelése szerinti alakulásán méri le Isten munkáját. Ha minden jól sikerül, akkor bízik Istenben, áldásként éli meg, de ha valami másként történik, csalódik. Az igazi áldás maga az Úr, az Ő életünk fölötti uralma.
Amikor Jákób bejelenti, hogy szeretne hazamenni családjával együtt, Lábán nem látja el őket mindennel, hanem tovább trükközik. Folyik a harc, mert nem ismerik fel Isten jelenlétét, nincs Előtte való térdre hullás, mindketten a másikból akarnak hasznot húzni. Emberi módszerekhez, trükkökhöz folyamodnak. Jákób olyan fortéllyal rendelkezik, ami által meg van győződve, hogy fel tudja szaporítani nyájának létszámát. Mivel Lábán nem mondta, hogy itt a nyáj fele és vidd, Jákób ismét trükközik. Azonban nem a trükk révén lett eredményes Jákób, hanem Isten kegyelme által. Nem akarta az Úr, hogy üres kézzel térjen vissza, és mindez jelzés: valóban veled voltam. Megőriztelek és megáldottalak. Lábán csalása ellenére is gazdagon indulsz útnak. Tehát Isten nem fogadja el a trükköt, de jelez, hogy nem a fortélynak, hanem Őneki köszönheti a növekedést. Mondhatnánk úgy is: felismertük-e már, hogy az életben való előrehaladásunk nem kizárólag saját ügyességünknek, tudásunknak köszönhető, hanem mindez Isten kegyelme? Jelzés, itt vagyok, végy észre. Ha pedig mindezt megláttuk, adjunk hálát az Úrnak.
Jézus neve reménység mindenki, minden nyomorult, beteg, bűnös, tönkrement életű ember számára (Mt 12,22-30). Ezt látjuk most is, egy vak és néma megszállottat visznek Jézushoz. Miért? Mert reménység a neve, a gyógyulás reménységét jelenti a számukra. Máshoz, a papokhoz, írástudókhoz nem viszik őt, csak Jézushoz. Valószínűleg nevének jelentése is megelevenedik előttük, Ő a Szabadító, és hiszik, hogy a vakságból és némaságból is meggyógyít az Úr. Ennek a hitnek meg is van a látható eredménye, a néma beszél és lát, látja Jézust, a gyógyítóját, a Megváltóját. Ez az igazi gyógyulás és látás, amikor már Őt látom. Nem az embereket, a szerencsét, a kiváló orvosi felszerelést, hanem az Urat látom életem mögött, és hálás Neki a szívem. 
Azonban nem mindenki látja Jézusban az élő Istent, vannak, akik az ördögöt akarják látni benne, és az ő munkájának tekintik a gyógyulást is. Ez megdöbbentő és szomorú. Napnál világosabb, hogy maga Isten az, Aki cselekszik, és ők nem látják. Hiába a jó fizikai látás, a teológiai tudás, mégis vakok. Urunk könyörüljön, hogy a tudásunk, teológiánk, jólétünk ne takarja el előlünk Isten munkáját.
Az ördög nem űzi ki önmagát, mert ha így lenne, már rég elpusztult volna az országa. Mindez azt jelzi, hogy Jézus munkája Isten Lelke által megy végbe, vagyis eljött Isten országa. Mert Isten országa gyógyulást, szabadulást, békességet és a káoszból rendet hoz létre. Isten országával nem a zűrzavar, hanem épp a helyreállás következik be. Ha pedig elérkezett Isten országa, legyünk polgárai. Hogyan lehetek azzá? Jézus által, megtérés és a bűnbocsánat ajándékán keresztül. Az országba Jézus a belépő, és a kereszt az a hely, ahol lehull teher, felszabadul az életünk, és megtapasztaljuk Isten megbocsátó kegyelmét. Immár az Ő országa polgáraiként mehetünk tovább. A cél: minél jobban megismerni az országot és annak Királyát.
Jézus az erősebb fegyveres, Aki megkötözi, lefegyverzi a gonoszt, aki számunkra legyőzhetetlen. De eljött Jézus, hogy lehetővé tegye a szabadulást. A gonoszt Jézus megkötözte, így szabaddá válhatunk, de ezzel a lehetőséggel élni is kell. Így tett Lévi, amikor átélte, hogy fel tud állni a vámszedőasztaltól, le tudja tenni az eddigi munkáját. Miért volt most képes erre? Mert Jézus leoldotta a kötelékeket.



Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem


1. Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem, A Golgotán: Halld könyörgésemet, És
vedd el vétkemet; Mostantól hadd legyek Tied csupán.

2. Szívemet töltse be Kegyelmed ereje Buzgósággal! Meghaltál érettem; Add: szívem s
életem Teérted éghessen Forró lánggal!

3. Ha elfog utamon Félelem s fájdalom: Fogd kezemet! Derítsd fel éjemet, Szárítsd fel
könnyemet: Tévelygésben ne hagyd Én lelkemet!

4. Éltem ha fogyva fogy, És a halál ahogy Jön már felém: Megváltóm, ments te meg
Kétségtől engemet, Nálad hogy üdvömet Meglássam én.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése