2018. január 16., kedd

Az Úr követei ma is szólnak



A
z Úr mindent megtesz Lótért, korábban megszabadította őt és családját az ellenség fogságából (1Móz 19,1-38). De Lót nem tanult belőle, nem költözött el arról a vidékről, nem kereste ismét Ábrahám közelségét. Talán azt gondolta, ha ő Sodomában marad, az bizonyságtétel lesz. Majd általa megváltoznak a sodomaiak. Azonban nem így történt. Olyan mélyen vannak a bűnben, és annyira jól érzik benne magukat, hogy nem is akarnak változni. Talán ezt látják fejlődésnek, jogaik kiteljesedésének.
A korábbi vesztett csata Sodoma számára is figyelmeztetés, akkor még megszabadultak, visszatérhettek városukba. De nem csak oda tértek vissza, hanem korábbi életmódjukba is. Nem látták meg Isten figyelmeztetését, nem döbbentek rá arra, hogy ha nem változnak, ha nem szabadulnak meg ettől az élettől, el fognak veszni. Isten jelez nekik, keresi őket, de nem figyelnek rá, nem érdekli őket, vágyaik viszik őket előre. Minket is keres az Úr, és jelez is. Életváltozásra, Krisztus követésére hív. Ezzel együtt rámutat arra, hogy eddigi életünk rossz irányba tart, de vajon halljuk-e az Úr szavát? Komolyan vesszük-e Őt? A mai embert is vágyai, jogai, önérvényesítése viszik előre. Úgy gondolja, azt teheti, amit jónak lát, és nem is gondol Istenre. Elfelejtettük, hogy az Úr számadásra fog hívni. Sok jelzést ad, mert azt akarja, hogy ne elvesszünk, hanem megtérjünk és éljünk.
Még az Úr követeit sem veszik komolyan, annyira eltompultak, nem érzékelik a veszélyt, és nem látják meg az utolsó lehetőséget. A bűn eltompítja érzékeinket. Meg akarják támadni Isten angyalait, és velük is erőszakoskodni akarnak. Vágyaikat rajtuk kívánják kiélni, már semmi gát, semmi tisztelet nincs bennük.
Isten ma is küldi hozzánk követeit. Az istentiszteletek, mások bizonyságtételei mind Isten szeretetének, hívogatásának a tanúi. Komolyan vesszük őket, és megindulunk Isten felé, vagy mi is legyintünk? Csak emberek szólnak, mit törődünk velük, azt tesszük, amit akarunk. Halljuk meg a Biblia és az igehirdetés által Isten szavát. Ha figyelmeztet és rámutat bűneinkre, ne hagyjuk figyelmen kívül. Javunkra teszi. Azért szól, mert szeret.
A követek Lótnak mondják el, mi fog történni, őt akarják menteni. Vajon ő komolyan veszi-e a figyelmeztetést? Látja-e, hová süllyedt a város, és hogy neki nem itt a helye? És ha marad, és elveszik? Lót komolyan veszi a szót, de a vejei kinevetik. Túlbuzgó vallásos öregnek gondolják. Olyan szomorú, amikor kinevetik a bizonyságtételt, amikor Isten szavát nem veszik komolyan. De én hogy veszem? Nem nevetek én is az igén? Vagy esetleg némely üzeneten, mert úgy gondolom, azt már túlhaladtuk, és ma nem lehet ítéletről beszélni? Isten a bűnöst szereti és menti, de a bűnnel nem vállal közösséget.
Aki elhagyja Sodomát,  az menjen előre, és oda, ahová az Úr küldi. Ott lesz biztonságban. Csakis a hegyen. A Golgota hegye, a kereszt jelenti a megmenekülést. Nem adatott más, mint az Úr neve. Ne akarjuk jobban tudni, hol lehet megélni, hol jobb, mint ahogy az Úr mondja. Ne is tekintsünk hátra. Mert aki hátratekint, az még kötődik a bűnhöz, a múlthoz, mint Lót felesége. Nem hitte, hogy minden elveszik, és inkább maradt volna Sodomában. Isten közelsége, az Ő országa mindennél értékesebb. Sodoma minden gazdagsága kár és szemét mellette. Ne sajnáld Sodomát! Örülj az Úr kegyelmének!
Míg az ige szól, Jézus erre jár (Mt 8,1-13). Lejön a hegyről közénk, nyomorúságaink kellős közepébe. Jön, mert nemcsak a tanításra, hanem szabadítására is szükségünk van. Mégpedig nemcsak a leprásnak volt nyomorult az élete, hanem mi is gyakran szembenézünk önmagunkban olyan megkötözöttségekkel, indulatokkal, a bűn tartós foltjaival, amitől nem tudunk szabadulni, sőt, amiről úgy gondoljuk, senki nem képes eltávolítani. A leprás azzal a tudattal élt, hogy ő már soha nem lesz tiszta, állapota egyre csak romlik. De amikor hall Jézusról, felcsillan a remény, és eljön Hozzá. Hittel jön. Hiszi, hogy Jézus képes megtisztítani. Mi is jöhetünk Hozzá, hittel, Ő képes eltávolítani a bűn foltjait, képes tisztává tenni. Csakis Ő képes megszabadítani a bűn minden formájától.
Az Úr akarja gyógyulásunkat, ha hisszük, hogy Ő meg tudja tenni, akkor átéljük a szabadulást. Igen, csodálatos egy szó: akarom! Azt jelzi, hogy nem Ő akarja a bűnt, a bajt, a megkötözöttséget, Ő azt akarja, hogy gyógyuljon az életünk. Jöjj az Úrhoz, vár reád! De jövök-e? Akarok-e tisztulni, vagy ragaszkodom sérelmeimhez, vétkeimhez? Hiszem-e, hogy új élettel ajándékoz meg az Úr?
A leprás leborulva kéri Jézust - tudja, hogy ez neki nem jár. Alázat van a szívében, nem követelőzik, nem is vádol senkit. Csak egyszerűen hittel kér: ha akarod. Talán hallotta ő is a Jézus által tanított imádságot, és már gyakorolja is? Legyen meg a Te akaratod. Micsoda imádság ez, egy halálra ítélt ember kimondja: legyen meg a Te akaratod. Elfogadom, azt is, ha nem gyógyítasz meg. Tudunk így imádkozni, akkor is hiszek Benned, követlek, ha nem akarod megtenni, megadni, amit kérek? Ha semmit nem változik az életkörülményem, én akkor is szeretlek, és követlek? Ezt éli meg Pál apostol is, amikor többszöri ima után az Úr ezt mondja neki: Elég neked az én kegyelmem, és Pál ezt elfogadja. Elfogadja, hogy marad a tövis, de vele marad az Úr is, és ez mindennél többet ér. Többet ér az Úr jelenléte, a Vele való élő kapcsolat a gyógyulásnál is.
Kapernaumban is várják az Urat. Egyre többen ismerik fel Őbenne Isten jelenlétét. Egy római százados is meglátja, hogy csak Jézus segíthet rajta. Hittel jön, hiszi, hogy elég Jézusnak egy szó, mert Ő a parancsnok. Jézus Úr mindenek felett, a legfelsőbb parancsnok Ő. Szavának minden enged, még a betegség és a halál is. Hiszem-e én ezt? Hiszem-e, hogy Ő a legfelsőbb parancsnok, és amit mond, annak engedni kell? Mert a betegség engedelmeskedik, Jézus szavára eltávozik, de én, az ember engedelmeskedem-e Neki? Megteszem-e, amit mond? Elég egy szó?
Jézus válasza erre a hitre: menj el, és legyen a te hited szerint! Mindig a hitünkre bízza, és úgy is lesz. Ha azt hisszük, hogy úgysem lesz belőle semmi, akkor az fog megvalósulni. De el is kell indulni hittel, vagyis úgy, hogy még nem látja, hogy valóban meggyógyult-e a szolga. Akkor lesz a hitem szerint, ha elindulok, úgy, hogy még nem látom az eredményt. Az elindulás azt üzeni: Uram, hiszek Neked, tudom, hogy úgy fog történni.


"Szólj, szólj hozzám, Uram, mert szolgád hallja szódat!"

1. "Szólj, szólj hozzám, Uram, mert szolgád hallja szódat!" Így mondom, mert magam
rég annak érezem. Hadd járjak utadon, hadd várjam égi jódat Hű szívvel szüntelen, hű
szívvel szüntelen.

2. Adj lelkedből erőt, hogy értsem és szeressem Elrendelt utamat s minden parancso-
dat. Egy vágyat hagyj nekem: hogy halljam és kövessem Szent igazságodat, szent
igazságodat.

3. Nincs oly tudós sehol, ki megtanít utadra, A bölcs nem fejti meg törvényedet sosem;
Te fejted meg nekünk, te, hű szíveknek Atyja, Kinek szavát lesem, kinek szavát lesem.

4. Te nagy csodáidról bár fennszóval beszélnek És fennen hirdetik felséges rendedet,
Ha nem te szólsz, Uram, a szó fülig ha érhet, De szívig nem mehet, de szívig nem me -
het.

5. Szólj, szólj, én Istenem! - szól hangodból a jóság, A lelkem megfeszül s a hallásban
segít, És szódban meglelem az örökkévalóság Jó édességeit, jó édességeit.

6. Szólj és csitítsd a bút, mert bú és kín gyötörnek, Szólj, hogy legyen szavad ír s gyó -
gyító erő; Szólj, dicsőséged úgy még szebben tündökölhet, És mindörökre nő, és mind-
örökre nő.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése