2018. január 3., szerda

Lámpa a sötétben



A
z idő nem tette jobbá az embert, sem a megszerzett tudása, mert benne történt változás a bűnesetkor (1Móz 6,1-22). A szívbe költözött a bűn, ami rossz irányba terelte az embert. A bűn hatással van az emberre, formálja a személyiségét, de mindezt nem a javára teszi. Sátán továbbra is bevet mindent, minél messzebb sodorja Istentől az embert, hogy ha valaki látja, ne vegye észre rajta az Úr kézjegyét.  
Most az ember szépségén és a kapcsolatokon  keresztül érkezik a támadás, az istenfiak a nőket csábítják el. A hiúságra építenek, imponál nekik, hogy az embereken kívül másokat is vonzanak. Nem tudnak belegondolni, vagy nem is akarnak, hogy ez nem jó irány. Ez nem egyezik Isten akaratával. Újabb romláson megy ezáltal keresztül az ember lelki és testi génállománya. Kívülről éri hatás, olyan információkat kap az ember, és olyan változáson megy keresztül, ami nem Isten akarata, és ami számukra is veszélyes. Óriások származnak ebből a kapcsolatból, akik majd veszélyt jelentenek az emberekre nézve. Isten nélkül egyre önveszélyesebbé válik az emberiség. Mára ez kiteljesedett, hiszen olyan eszközök birtokába jutottunk, amivel nagy károkat okozhatunk, sok ember halála következhet be, és a föld is elveszítheti lakhatóságát. A fegyveres veszélyen kívül az életmódunk is pusztítóvá vált. Egyre jobban letaroljuk, kizsákmányoljuk a földet, egyre több embert taszít nyomorba egy kisebbség.
Isten már akkor és ott meghúzta az ember életkorát százhúsz esztendőnél. Ne tovább, szinte ez jelenik meg ebben, ne tovább, mert veszélyt jelent a hosszabb élet a jövőre. Ma már mi magunk teszünk róla, hogy ez az időmennyiség is lerövidüljön. Saját életünk hosszát rövidítjük azzal, ahogyan élünk. A felgyorsult világ, a szenvedélyek, az energiapótló szerek, a termés növekedését, a termékek tartósságát biztosító anyagok az életet rövidítik. A pénz istenné válása az embert egyre mélyebbre sodorja. A megállást Isten kegyelmének megismerése jelentheti. Innen már csak Ő tud visszafordítani. Urunk, könyörülj rajtunk, és ne engedd, hogy a szakadékba rohanjon a járművünk.
Fontos észrevenni, mennyire másképp látja az életünket Isten. A szívünk változását kíséri figyelemmel, a belső tartalomra koncentrál. Nem azt nézi, hogyan fejlődik a technika, hogyan változik a tudomány, hanem milyen emberré leszünk mi. Mi van a szívünkben, és milyen szándék, cselekedet kerül ki belőle. Mit lát az Úr az én szívemben? Milyenek a gondolataim? Jó reggel odaállni az Úr elé, és kérni, tisztítsa meg őket, tegye krisztusivá.
Jó olvasni: de Noé kegyelmet talált az Úr előtt. Nem mindenkit sodort el az ár, van maradék, van, aki ebben a sötét világban is Istennel jár. Ez azt jelenti, hogy bármilyen időket éljünk is, lehetséges megmaradni a kegyelemben, lehet Istennel járni. A maga nemzedékében - tehát nem azon siránkozott, hogy bezzeg korábban jobb volt, az őseink idejében még lehetett Isten akarata szerint, de ma már nem lehetséges. Komolyan vette, hogy Isten ma is ugyanaz, és így a maga nemzedékére koncentrált, akkor igyekezett megélni a hitét. Nekünk is magunk korában kell feddhetetlenül, Jézus Krisztust követve élni. Ma kell megmutatni az evangéliumot.
Noé faladatot kap, mégpedig azt, hogy mentse az életet. Nem azért él, hogy csak magát építse, hanem hite és élő kapcsolata által mentse embertársait. Tegye meg értük, amit lehet. Az ő feladata a bárkaépítés, de a bárkába az embereknek kell belépniük. Minden el fog pusztulni, ami a földön él, bizony, ez nem egy vidám üzenet, de Noé továbbadja. Azonban a bárka jelzi: elpusztul minden a földön, kivéve a bárka utasait. Tehát van esély az életben maradásra, Isten nem elpusztít, hanem ad esélyt, de ezt meg kell ragadni. Aki belép a bárkába, életben marad. A mi bárkánk az Úr Jézus keresztje. Aki hittel borul le előtte, az életben marad.
Amire még figyelnünk kell, az az, hogy Noé mindenben úgy járt el, ahogyan Isten megparancsolta neki. Nem azt nézte, van-e realitása a bárka építésnek, vagy mit mondanak a kortársak, hanem szó nélkül tette, amit az Úr mond. Ez az engedelmesség hiányzik ma, teszem az Úr akaratát akkor is, ha nincs támogatottsága, ha megvetnek miatta. Az Úr engedelmes szíveket keres.
Nagyszerű dolgokat mond az Úr Jézus azokról, akik koldusszegényként látják magukat (Mt 5,13-16). A koldusnak nincs mire építeni, mindig másoktól vár, és ez a lényeg. Nem magamban bízok, hanem az Úrtól várok. Aki így bekerül Isten országába, az átalakuláson megy keresztül. Sóvá és világossággá, vagyis nélkülözhetetlen elemmé válik. Ennek a világnak sóra és fényre van szüksége. Íztelen és romlott ez a világ, nagy a sötétség benne. De Jézus a só, és Ő a világosság is, és aki befogadja Őt, annak az élete ízessé, tartóssá, világítóvá válik. A fény nem belőlünk árad, hanem az Úr adja a fényünket. De azért adja, hogy ne magunknak tartsuk meg, hanem vigyük bele a világba.
 A Vele való naponkénti kapcsolat által marad meg az ízünk. Az Úr rámutat: a só megízetlenülhet. Megvan-e még az ízünk, mert ha elveszítettük, kidobnak, nem fog az egyház, a hit kelleni senkinek. Ezért fontos, hogy tartsuk meg az ízünket, és ez nem más, mint Krisztus élete, az Ő természete bennünk.
A világosságunk az emberek előtt ragyog, tetteinken, életmódunkon keresztül. Az életünket látják, és nagy kérdés, hogy látnak-e eltérést a nem hívők és a mi életünk között. Átragyog-e Jézus Lénye rajtunk? Lehetünk lámpák a sötétben. Mert a lámpa mindig a sötétben világít. Ne akarjunk díszkivilágítás lenni, hanem vállaljuk a sötét helyen való fényforrás szerepét. Legyünk az ételbe kerülő só, és ne ragadjunk bele a sótartóba.



JÉZUS SZÓL

Jézus szól: világíts szép ékesen
Mint a kicsi lámpa, tisztán, fényesen.
E bűnös világnak sötét éjjelén
Ki-ki világítson a maga helyén.

Jézus szól: világíts, érettem égj,
Világosságomnak a visszfénye légy.
Tudja ő a földnek sötét éjjelén
Ki világít híven a maga helyén.

Jézus szól: világíts magad körül,
Lásd a bűnbe, éjbe mennyi szív merül.
Boldog az a lámpa, mely kicsinykekört,
Hová Isten tette, fényével betölt.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése