2018. január 14., vasárnap

Hozzá tartozol?



J
ó olvasni, hogy a bukás után és annak ellenére is megjelenik az Úr Ábrahámnak (1Móz 17,1-27). Nem teszi őt félre, hanem azt kéri, hogy mindig járjon előtte, vagyis Lénye fényében. A feddhetetlenség azt jelenti, hogy ne hozzon elsietett döntéseket. Merjen mindig várni az Úrra. Isten kegyelme az újrakezdés, a bukás után sem dob félre, nem mondja, eljátszottad az esélyt, hanem biztat: járj előttem. Az Úr Jézus pedig így hív: Kövess engem, lépj a nyomomba, és ez már biztatóbb, mert előttünk jár, kitapossa az utat, és Őt éri minden nehézség. Ha szorosan megmaradunk a nyomában, nehezebben tévedünk el.
Isten szövetsége ajándék, minden ajándék. Ő megajándékozza Ábrahámot, és ma is azt, aki Hozzá fordul. Nem kiérdemeljük a kegyelmet sem, hanem ajándékba kapjuk. Az Úr Jézus kifizette, megszerezte, és Isten a megtérő bűnösnek ajándékozza az üdvösséget. Ábrahám válasza: arcra borul az Úr előtt. Ezzel kifejezi, hogy Isten az élete királya, meghódol Előtte, és egyben meg is köszöni az ajándékot. Nagy dolog, hogy Isten a bűnös, csetlő-botló emberrel szövetséget köt. Most kap új nevet: Ábrahám, sok nép atyja lesz belőle. Az új név egészen újat fejezi ki, Ábrahám, más, mint volt korábban, most már Isten gyermeke, és hallgat rá, mint a fiú az apjára. 
A szövetség jele a körülmetélkedés. Testén hordozza a szövetség jelét, ami azért fontos, mert így, ha magára tekint, mindig eszébe jut: Istenhez tartozom. Mi az igére tekinthetünk, és abból láthatjuk meg, hogy az Úré az életünk. De külső jegyek is erősíthetik az Úrhoz való tartozást. A templomok, a harangszó, egy kereszt, mind Istenre mutatnak. Üzeni: nem vagyunk magunkra hagyva, velünk az Isten. És ezek az igéhez visznek. Bátorítanak, hogy olvassuk, hallgassuk, imádkozzunk.
Ábrahám felesége is új nevet kap, Sárának fogják ezentúl hívni. Megerősíti az Úr, Sára fiút fog szülni. Isten nem változtat, amit ígért, azt beteljesíti. Mondhatnánk, végigviszi a programját. Ő semmit nem hagy félbe, de órája nem a mi időnk szerint jár. Meg kell tanulnunk kivárni Isten idejét.
És Ábrahám nem tiltakozik, hanem azonnal engedelmeskedik. Pedig felnőttkorban ez a beavatkozás veszélyes is lehet, mégis vállalja, és a hozzátartozók is. Vállalom-e az Urat mindenkor? 
A hegyen most a hamis prófétákra hívja fel az Úr tanítványai figyelmét (Mt 7,15-23). Azokra, akik csak látszatra tartoznak Hozzá. Kívülről úgy néznek ki, mint a bárányok, mert beletartoznak egy keresztyén közösségbe, beszélik a kánaáni nyelvet, fontosnak tartják a keresztyén értékeket, de szívük nem az Úré. Jézus azonban a belsőre helyezi a hangsúlyt. Az a fontos Neki, ami a szívünkben van.
Mi van a szívemben, belül is tanítvány, hívő ember vagyok? Vagy megelégszem csak a látszattal? Az is benne van az igében, hogy vegyük észre, ismerjük fel azokat, akik csak színből keresztyének, akik úgy néznek ki, de az életük másról beszél.
A hamis prófétákat fel lehet ismerni. Miről? A gyümölcseikről, vagyis az életükről. Mert fel lehet venni a báránybőrt, de a természet farkas marad. Báránnyá nem válik senki attól, ha báránybőrbe bújik és csatlakozik a bárányokhoz. Báránnyá nem a nevelés, hanem a születés tesz. Báránynak kell születni, és akkor báránytermészetünk is lesz. Az ige és a Szentlélek által születhetünk báránnyá. Csak Ő tudja a természetünket is megváltoztatni. Az Úr kegyelme által lehet a rosszból is jó. Ami számunkra lehetetlen, az az Ő számára lehetséges.
Tévhitet oszlat el Jézus, amikor azt mondja, nem mindenki megy be a mennyek országába, aki azt mondja nekem: Uram, Uram. Nem mindenki megy be azok közül sem, akik használják a nevét, akik látványos dolgokat tesznek. Kik mennek be akkor? Azok, akik élő kapcsolatban vannak Vele. Mert lehet szolgálni, sok mindent megtenni, de ha nincs új életem, és nem vagyok kapcsolatban Vele, a tettek nem jelentenek semmit. És nem az a lényeg, hogy teszek-e valamit, hanem azt teszem-e, amit Ő mond? A legfontosabb kérdés: Hozzá tartozom-e? Ha nem, akkor hiba teszek bármit, távozni kell. Mert nem cselekedetekből, hanem kegyelemből van örök életünk, hit által.


Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,
Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,
Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-
gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-
sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

Isten áldásával


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése