2018. január 24., szerda

Van még bocsánat



H
osszú utat tett meg Ábrahám, mire eljött a hazaérkezés ideje (1Móz 25,1-34). A hosszú út is eltelik. Vándorlása közben kijárta Isten iskoláit, voltak ismétlőosztályok is, de célba ért. Mindez az elhívással kezdődött, Isten beleszólt az életébe, és ő meghallotta, függetlenül a környezetétől. Nem volt ő Isten szavához szokva, nem ismerte Őt, de engedte, hogy bemutatkozzon neki az Úr. Isten hozzád is közelít, szól, mert egy új életre akar elhívni, terve van veled. De meghallod-e a hívást, engeded-e, hogy bemutatkozzon, hogy ő mondja el neked, ki is Ő, és mire teremtett?
Ábrahám nemcsak meghallotta Isten kijelentését, hanem engedelmeskedett is, azt tette, amit Isten mondott neki. Ment oda, ahová vezette. Elengedte a múltját, és az Istentől készített jövőre figyelt. Próbák is voltak, és volt, ami nem sikerült, de előrébb jutott, és annál erősebbé vált. Így a legnagyobb vizsgát, Izsák elengedését kitűnőre végezte el. Nem kis dolog elengedni és teljesen Istenre bízni azt, akit szeretünk, akiben az ígéretek beteljesedése van. Ábrahám megtette, belehelyezte Isten karjaiba, és visszakapta őt. Kövessük Ábrahám útját, helyezzük Isten kezébe a legfontosabbakat, és ne engedjük, hogy bármi megelőzze szívünkben az Urat.
Izsák az ígéret fia, ám az ő életében sem mennek simán a dolgok. Vár Rebekára, és vár a gyermekáldásra. Aktívan vár, mert mindkét esetben imádkozik. Izsák tudja, mi a megoldás, nem tehetetlenül, reménytelenül vár, hanem hittel. Ezért imádkozik. Számára az ima, Isten segítsége a megoldás. Nem követi el apja hibáját, és nem emberi eszközökkel igyekszik a meddőséget elhárítani. Ezt a problémát is az Úr elé viszi. Izsák mindent Istentől vár. Minden problémát vigyünk az Úr elé, kérjük hittel segítségét, megoldását.
Az Úr meghallgatta a könyörgést, ám ilyenek vagyunk, mindenből problémát csinálunk. Probléma volt a meddőség, de probléma lesz a másállapot is. Ami valóban más állapot, mint ami eddig volt. Rebeka nehezen éli meg, hogy ikreket vár, és már azt mondja: minek is élek. Milyen könnyen kimondjuk: minek élek, ha így alakultak a dolgok. Azonban Rebekát nem győzi le a kétségbeesés, hanem megkérdezi az Urat. Válsághelyzetben az Úrhoz fordult. Megtanulta, hogy lehet Istenhez fordulni, és ez a jó megoldás.
A gyermekek felnőnek, néha ezt nem is gondoljuk, és erre készülni kell. Izsák és Rebeka nem jól készültek, nem engedték el őket, hanem magukhoz láncolták, egyik Ézsaút, a másik Jákóbot. Ez azért is volt lehetséges, mert valószínűleg eltávolodtak már egymástól. A házastárs helyét a gyermek vette át. Ennek megvannak a következményei. Ne engedjük, hogy ez így legyen, törődjünk többet egymással, és foglalkozzunk többet Isten akaratával is.
Rebeka ismerte Isten tervét, de nem osztotta meg a férjével. Izsák Ézsaú elsőszülöttségét építgette, Rebeka pedig Jákóbot akarta a joghoz juttatni. Nem várt az Úrra, hanem be akart segíteni Neki. Jákób pedig  mindent bevetett, hogy megszerezze az elsőszülöttségi jogot. Elfelejtette, hogy nem szerezni kell, hanem kérni és várni. Meg kell tanulnunk Isten ígéreteit kivárni, mert nem nekünk kell az áldást megszerezni. Amit az Úr ígért, azt meg is fogja adni. Nem kell siettetni a dolgokat.
Ézsaúnak a test, a táplálék többet ért, mint az elsőszülöttségi jog, mint az áldás hordozása. Nem véletlenül mondja az Úr: több élet, mint a test. Ma is nagy kísértés, hogy a test vágyainak a kielégítése kerül az első helyre. Azt is látni kell, hogy ha a test nem kerül az ige fegyelme alá, nem bírunk vele. A test fog irányítani. Így járt Ézsaú, éhsége csillapításért könnyen és meggondolatlanul lemondott az Istennel való élő kapcsolatról.
Az Urat szolgálni, Isten országát képviselni nem könnyű feladat (Mt 10,16-28). Az emberek Jézus szerint farkasok, a tanítványok pedig juhok. Juhnak születni kell, és ez Isten Szentlelke által történik meg. Az ember eredeti természete szerint farkas. E megállapítás ellen tiltakozunk, ha a kisgyermekeket magunk elé képzeljük. De ha kitekintünk a világba, látjuk, mennyire igaz jellemzés ez. A ragadozás a jellemző. Mindent megszerezni, akár a másik élete árán is. Mivel ilyen lelkület közé küld az Úr, ezért felkészít. Okossággal és szelídséggel küld a világba, és elmondja, mire számíthatunk. Ne érjen meglepetésként az elutasítás, a bántás, de nem is kell belőle nagy ügyet csinálni. Az Úr ott lesz az övéivel. Nem a magunk megmentésén kell fáradozni, hanem a bizonyságtételen. Az Úr az övéi szenvedését, bebörtönzését is az evangélium terjedésére, emberek elérésére használja fel. Ezt látjuk Pünkösd után és Pál életében is. A börtönökbe is bejut általa az evangélium. Bármerre járunk, az a cél, hogy bejusson abba a közegbe a jó hír. Nem véletlenül kerülünk abba a helyzetbe, hanem azért, hogy láttassuk Jézust.
Nagyon megrendítő, és ma szinte elképzelhetetlen: mindenki gyűlölni fog titeket az én nevemért. Mi arra vágyunk, hogy ha hitre jutottunk, még inkább szeressenek az emberek. El se tudjuk képzelni, hogy gyűlölhetnek, és hogy mindenki? Ez lehetetlen! Pedig az Úr erről beszélt, mert a világ eleve nem szereti Isten gyermekeit. Tűz és víz a világ és Isten országa, mi mégis meg akarjuk békíteni egymással a kettőt. Sőt, az Úr arról beszél, hogy még családon belül is feszültséget okozhat a Benne való hit. Mert ha annak csak egy tagja ismeri fel Jézusban a Megváltót és jut élő hitre, a többi nem fogja megérteni. Túlzónak tartják, mert nekik elég a vallásosság. Az Úr azonban élő hitet és kapcsolatot kínál.
A Mestert sem fogadták be, akkor mi miért akarunk különbek lenni? Őt gyűlölték, megvetették és megölték, miért várok én jobbat? Elég, ha olyan, mint a Mester, de elég nekem, nekünk? Mi többet akarunk, elismerést, megbecsülést, érvényesülést, hírnevet, de ez téves elgondolás. Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik. Ismét a test kerül előtérbe, Urunk rámutat: a testet meg lehet ugyan ölni, de az élet emberek, a gonosz által elpusztíthatatlan, a lelket nem ölhetik meg. Azonban Isten ítéletre von. De mivel az Úr Jézus kifizette minden adósságunkat, megmenekülhet a lelkünk. Jézus által van bűnbocsánat, van kegyelem. Annyi a teendő, hogy meglátom bűnös, kárhozatra méltó voltomat, és kegyelmet kérve leborulok a kereszt előtt. A megvallott bűnre van bocsánat.



Van még számomra is bocsánat!

1.  

Van még számomra is bocsánat!
Van Jézusom, Ő az enyém!
Nem mardos a bűn, sem a bánat,
Mint a fecske, ujjongok én.
Halálba’ hevertem, de Ő fölemelt,
Az életem ára a szíve vére lett.
A bűnöm, ó, Jézus, a bűnöm, ó, Jézus,
Nem vádol többé engemet.

2.  

Ha kísértés hulláma tör rám,
Szembe velem Jézusom jő.
Roskaszt, tövises a keresztfám,
Hű vállára átveszi Ő.
S hazám felé utamat ha nem tudom,
Előttem jár Jézus, mint tűzoszlopom.
A véred, ó, Jézus, a véred, ó, Jézus,
Felhőként vezet utamon.

3.  

Az ég alját fürkészve nézem,
Hajnalcsillag felkel-e már?
Vigyázom és hallgatom ébren,
Hárfák hangja zendül-e már?
És én is elkezdem az én énekem,
Repesve, új hangon zeng dicséretem,
Mikor az Úr Jézus, az én Uram Jézus
Jön, hogy engemet felvegyen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése