2018. január 23., kedd

Az Úr cselekszik



A
mikor az Úr cselekszik, akkor van visszaigazolás (1Móz 24,50-67). Megerősíti másokon keresztül, hogy jól döntöttünk. Ennek a szolgának van visszajelzése, nem csak a saját tapasztalati, érzelmei vezetik, hanem Lábán is felismeri, hogy az Úrtól indult el ez a dolog. Tehát amikor Isten indít el valamit, az meglátszik. Ha Tőle van egy kapcsolat, egy munka, az észrevehető mások számára is.
A fő visszajelzés az igéből való meggyőződés, azonban ott is ad az Úr több igét is, ami megerősít döntésünk helyességében. Ezen felül pedig a körülöttünk lévő hívő testvérek is meglátják, hogy az Úrtól indult.
Azonban nem elég, hogy Tőle induljon az, amihez fogunk, Vele is kell továbbmenni. Nagyon lényeges, hogy ne csak az indulásnál győződjünk meg Isten akaratáról, hanem egész végig az úton az Ő akaratának megvalósítására figyeljünk.
Amikor felismerik, hogy az Úr akarata Rebekának Ábrahám fiával való házassága, megkérdezik magát az érintettet is. Ez is fontos, amikor két ember jövőjéről van szó, nem elég az egyiknek bizonyosnak lenni, a másiknak is bizonyosságra kell jutnia. Amíg ez megtörténik, ki kell várni. A szolga is ehhez igazította magát, mert amikor elmondta, hogyan vezette az Úr, és milyen meggyőződésre jutott, várta, miként válaszol Lábán. A nemet is belekalkulálta, akkor máshol kell tovább keresni. Nem erőszakolja rá a másik félre a maga meggyőződését, hanem kivárja, hogy a másik is felismerje Isten akaratát.
Rebeka gyorsan rávágta, hogy elmegy ezzel az emberel, de emögött azért imádság húzódik meg. Az imádságos kapcsolat fontos része hitéletünknek. Akkor tudunk jó döntést hozni és ismerjük fel világosan Isten akaratát, ha állandó kapcsolatban vagyunk Vele. Rebeka nem hirtelen döntött, hanem folyamatosan kereste az Úr akaratát, vitte elé ezt a kérdést. Még az is figyelemreméltó, hogy áldással bocsátják útjára Rebekát. Tehát imádkozó légkör veszi őt körül.
Azt olvassuk, hogy Izsák éppen megérkezett. De ez az éppen Istentől van, ez az Ő vezetése és időzítése. Amíg a szolga távol volt, Izsák végezte a maga dolgait, és mégsem maradt le a találkozásról, mert közben figyelt a Lélek vezetésére. Isten jól időzít, akkor ér haza, amikor Rebeka  is közeledik. Merjük az Úr hangolására bízni életünket. Az agg Siemeon is akkor ment a templomba, amikor a gyermek Jézust bevitték oda, nem késte le a találkozást a Megváltóval, mert vezette a Lélek. Érzékeny volt az Úr vezetésére.
Este Izsák kiment a mezőre imádkozni - ott volt a belső szobája. A sátorban nem tudott nyugodtan elcsendesedni, hát kiment a mezőre. Megkereste és meg is találta azt a helyet, ahol Istennel együtt lehet. Este, munka után is imádkozik. Így zárja a napot. Nem a gép elé ül, nem is a tévé elé, hanem az Úr elé borul. Így zárjuk mi is a napunkat. Boruljunk az Úr elé, köszönjük meg egész napos jelenlétét, vezetését, áldását.
Izsák mezőn való tartózkodása azt is jelzi, hogy ő is imádkozott a társért, kérte az Úr vezetését a szolga számára. Ha végiggondoljuk, ez óriási dolog, ezt a nagyon fontos és egy életre szóló döntést teljes egészében Istenre bízta. Elfogadta, hogy ne ő menjen feleséget keresni, hanem a szolga tegye ezt meg. Bízott az Úrban Izsák, és bízott a szolgában. Milyen jó, amikor ilyen bizalom van az Úr iránt a szívünkben. Az Úr Jézus is többször mondja ezt: bízzál. Igen, meg kell tanulni bízni Istenben, bízni abban, hogy csak Ő tudja, mi az, ami jó, ami használ nekünk. Ő jó tervet készít számunkra.
Még annyit, hogy most találkoztak először, de megszerette Izsák Rebekát, tehát a szerelem, a szeretet több, mint érzelem - az is, de ebben lehet növekedni. Akarják egymást szeretni, és ezért tesznek. Mondhatjuk úgy is, ápolják kapcsolatukat.
Ahogyan az Úr Jézus kereste az elveszett juhokat, úgy küldi ki tanítványait is erre a feladatra (Mt 10,1-15). Az elveszett juhok megkeresése a feladat, és ez nem változott. Ez van ránk bízva. Erre készítette fel őket az Úr az eddigiek során. Mert nemcsak megélte azt, amit korábban tanított, hanem be is mutatta számukra azt, amit majd tenniük kell. Az előzőekben látott gyógyítások célja ez is volt, láttatni Isten országának erejét a tanítványok előtt. Most pedig felhatalmazza őket ezek cselekvésére. A tanítványi élet hatékony élet. Nem elsősorban a tananyag felmondásából áll, hanem hatékony gyakorlatból. A hívő élet több, mint hitvallások, igesorozatok elmondása, ez életgyakorlat, hatáskifejtés.
Mindez úgy indul, hogy Jézus előbb magához hívja őket. A Vele való élő kapcsolat készít fel, Ő ad hatalmat akarata cselekvésére. Enélkül eredménytelenek leszünk. Az Ő hatalma és küldetése nélkül csak vizsgázó tanulók vagyunk, akik a kidolgozott tételeket felmondják. Azonban az Úr azt kéri, hogy az elmélet felhasználásával oldjuk meg a példát.
Azonban nemcsak gyógyítanak, ördögöket űznek, hanem hirdetik: Elközelített a mennyek országa. Tehát, amit az Úr meghirdetett, azt mondják ők is tovább. A jelek ezt támasztják alá. Jézusban itt az Isten országa, annak erejét élhetjük át. A gonosz rombol, pusztít, gyilkol, Isten országa pedig helyreállít. Ezt kell ma is képviselni, jelen van ebben a világban Isten országa. Nemcsak a pusztító erőket, a bűn hatalmát lehet megtapasztalni, hanem Isten országát is. De vajon ma megszólal-e ez az üzenet?
Az örömhír ingyenes. A kegyelem is ingyenes. Isten országa nem a pénzünkre hajt, Ő minden költséget magára vállalt. Nekünk csak hirdetni és élni kell. Sőt, a hírnökök költségeit is fedezi a megbízó. Nem kell az önfenntartásba energiát fektetni, mert a Gazda törődik a munkásaival. De vajon hisszük-e ezt? Mintha mindezek ellenére pont a megélhetésre fordítanánk a legtöbb energiát. Még tartalékról sem kell gondoskodni, mert az Úr a részletekre is odafigyel. Másrészt benne van az is, hogy ezáltal semmi sem vonja el figyelmünket Isten országának a dolgairól. A gonosz célja pontosan az, hogy a megélhetés gondjaival kösse le minden energiánkat. Meg se tudjunk mozdulni a gondoktól, Urunk azonban így szól: Ne aggodalmaskodjatok életetek felől.


Ne aggodalmaskodjál


Ne aggodalmaskodjál, nézz Istenedre fel!
Ő felruház és táplál, rád gondot ő visel.
Dicső Király, ég és a föld Ura,
Szívünk tiéd, légy annak is Ura!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése