2018. január 5., péntek

Nyiss ablakot!



A
mit nem gondoltak Noé kortársai, az bekövetkezett (1Mózes 8,1-22). Elkezdett esni az eső, és egyre csak esett, mindent elborított, elpusztult az élet, csak a bárkában maradtak meg. Miért is alakultak így a dolgok? Hiszen Noé és a bárka épülése jelzés volt: valami készül, vigyázzatok, jöjjetek, meneküljetek a bárkába. Noé hirdette Isten üzenetét; bizonyára, ahogy formálódott a bárka, sokan megkérdezték, mi akar ez lenni, és ő elmondta. Isten megítéli a világot, özönvíz által elpusztul minden, a bűn miatt. De nem vették az emberek komolyan Noét és üzenetét. Miért? Mert már nem volt valóság számukra Isten. Amikor Noé bizonyságot tett, csak legyintettek: Isten, ugyan már. Lejárt az ideje, régieknek való mese, ilyeneket mi nem veszünk be. Aztán eljött az özönvíz, mert Isten valóság.
Valóság-e a számodra? Hiszed-e, hogy amit mond, az úgy van? Hiszed-e, hogy Isten ítélete alatt vagyunk, és egyetlen menekülési lehetőség a kereszt? Csakis a Jézus Krisztusban való élő hit által nyerünk bűnbocsánatot és új, örök életet. Az Úr Jézus Krisztus eljövetele is meg fog történni, sőt, eljön a történelem vége, az ítélet ideje is. A napját nem ismerjük ezeknek az eseményeknek, ezért kérte az Úr, hogy legyünk felkészülve. Ő maga mondta, hogy ebben az időszakban is úgy fognak az emberek élni, mint Noé idejében, esznek, isznak, házasodnak, és nem vesznek észre semmit. Urunk hív, azt akarja, hogy induljunk el Felé, hívjuk most segítségül, tegyük le bűneinket a kereszt tövében, és figyeljünk mindennap Rá. Járjunk Vele, ahogyan Noé is tette. Aki Krisztusban van elrejtve, azt nem lepi meg semmi. Az a személy örömmel várja, és kész menni Vele. Mert az elmenetel sem más számára, mint a földön Jézussal együtt töltött idő folytatása. Vele lehetek örökké.
Isten nem feledkezett meg Noéról, tehát itt nem a véletlen, a természet elemei irányítanak, hanem ez a bárka Isten tenyerén van. Az engedelmes élet is ezt tapasztalja meg. Körülvehetik őt a hullámok, de nem a habokban, hanem az Úr kezében van a hajója. Az Úr nem azt mondja, hogy most már oldjátok meg, ahogy tudjátok, hanem ott van velük. Az Úr nem feledkezett meg róluk, ez azt is jelenti: velük van Isten. Az ő feladatuk továbbra is az engedelmesség. Csak figyelj Rá ma is, és Ő irányítja dolgaid. Nincs szükség aggódásra, mert eljön a víz apadásának is az ideje. Nem "majd csak történik valami"-hangulatban vannak, hanem tudják, Isten kezében vannak az események. A víz nem véletlenül apad, Isten küldi a szelet, és egyre jobban visszahúzódik a víz. Az áradásnak, problémáink növekedésének, a szenvedésnek is Isten szab határt. Minden addig növekedhet, amíg Ő engedi.
Eljön az idő, amikor egy élőlény elhagyhatja a bárkát. Kinyílik az ablak, beárad a fény. Nyisd ki az ablakot, engedd be Isten Lényének világosságát. Még mindig a bárkában vannak, nem hagyhatták még el, de az ablakot ki lehet nyitni. Talán a te helyzeted se változik, maradsz az ágyban, kórházban, továbbra sincs munkád, de nyisd ki az ablakot. Engedd be az Urat életedbe. Olvass igét, imádkozz, és az eddigi áporodott, depressziós levegő eltávozik, és beárad Isten világának tiszta, friss levegője. Ne a körülmények változására várj, nyiss ablakot most! Lépj most Isten felé!
Megfeneklik a bárka, aztán eltávolítódik a fedél, tehát mindig egy lépéssel közelebb vannak a bárka elhagyásához. Mindig egy kicsivel jobb a helyzet. Hogyan kezdődött? Kinyitották az ablakot. Noé az Úr szavára figyel most is. Nem kapkod, nem mondja, hogy most már tudom, mi a következő lépés. Akkor hagyja el a bárkát, amikor az Úr mondja.  Milyen türelmetlenek lehettek már, mégsem jönnek ki addig, amíg Isten nem mondja. Továbbra is harmonikus kapcsolatban van Istennel. Ahol Isten jelen van, ott egymást is el tudják hordozni. Nem a legkényelmesebb hely lehetett a bárka. Bizonyára nem volt mindenkinek külön szobája, nem viseltek hangtompítót, és mégsem őrült bele senki. Miért? Mert az Úr jelen volt. Isten volt a bárka Kapitánya. Ki a kapitány az életedben?
A szárazföldre lépve Noé első tette az oltárépítés, a hálaadás. Útmutatás ez számunkra, ne rohanjunk azonnal tovább, amikor megoldódott egy probléma, hanem adjunk hálát az Úrnak. A hálaáldozatra az Úr válaszol. Nem szűnik meg a vetés és aratás, a hideg és a meleg, amíg csak lesz föld. Bárhogy változhat körülöttünk a világ, az élet fő elemei megmaradnak. Nehezedhet az élet, de vetni és aratni lehet, és az élet alapja a kenyér. Benne van ebben az is, hogy lelki kenyeret is biztosít az Úr. A lelki kenyér, az élet kenyere maga az Úr Jézus Krisztus. Ő is bármikor elérhető.
Urunk tovább vezeti tanítványait Isten országának mélységeibe (Mt 5,27-32). Egyre több szokásréteget, kialakult hagyományt fejt le Isten igéjéről. Nem eltörli, nem lazítja a törvényt, hanem visszahelyezi eredeti állapotába. Mondhatnánk, restaurálja. Letisztogatja azokat a rétegeket, amiket rávittünk. Most a férfi és a nő kapcsolatára irányítja figyelmünket. Ne paráználkodj, mondták a régiek, és ha ez nem történt meg, akkor minden rendben volt, nem történt bűn. Urunk pedig azt mondja, tegyetek azért, hogy ez ne is történjen meg. Nem elégszik meg a negatívummal, hanem tettre serkent. Azt kéri, éljünk úgy, hogy ne gerjedjen mások szívében kívánság. Ügyelj a szívedre, mondhatnánk. Mit dédelgetünk? Másrészt ügyeljek magamra. Ügyeljek, hogy ne tápláljam se magamban, se másban a kívánságot. Ne ébresszem fel a vágyakat másokban. Ma inkább a vágyak gerjesztésére törekszenek. Szinte mindenütt olyan tartalmakkal találkozunk, amik az idegen nőre vagy férfira irányítják a figyelmet. Urunk azt kéri, hogy ezt ne engedjük meg. Már a szívünkben mondjunk rá nemet. Öltözzünk és viselkedjünk úgy, hogy ne okozzunk senkinek nehéz pillanatokat, illetve magunkat se hozzuk nehéz helyzetbe.
A szívben akadályozhatjuk meg a dolgokat. Nem mindegy, mivel foglalkozom, mire figyelek. Ha az Úr van jelen a szívemben, ha az ige tölti be gondolataimat, könnyebben győzhetek önmagam felett.
Az Úr Jézus védi a házasságot. Nem a válás az egyetlen megoldási lehetőség. Akkor mi? A kapcsolat építése, ápolása. A válást csak a legutolsó esetben, házasságtörés miatt engedi. És különösen nem az elromlott házasság egy másik házassággal való gyógyításában látja a megoldást. Ha én maradok ugyanaz, egy újabb kapcsolat sem valószínű, hogy megoldja a helyzetet. Az Úr az életünket, kapcsolatunkat is meg tudja gyógyítani. Az Úrral való élő kapcsolat, a rendszeres igeolvasás nagy segítség a házasságunk gyógyulása felé. Az Úr nemcsak adta a házasságot, de Ő annak az igazi karbantartója, orvosa is. A házasságszerviz Istennél működik. Keressük Őt, keressük együtt. Éljük Vele együtt a házasságot. 


 Csak nyisd ki a szíved

1. 
Csak nyisd ki a szíved, és sose félj, mert él az Úr!
Csak nyisd ki a szíved, s kérd te is Őt, hogy Ő legyen Úr!

2. 
Az Úr áldása van teveled és békesség.
Az Úr áldása van teveled és békesség.

3. 
Salom haverim, salom haverim, salom, salom!
Löhitraot, löhitraot, salom, salom!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése