2019. július 10., szerda

Jézus a mélyben is Úr!


Az Úr Lelke Jeftére szállt, és megerősítette őt (Bírák 11,29-40). Ezzel megbizonyosodhatott arról, hogy vele van az Úr. Rászállt Isten Lelke, és birtokba vette. Kell ennél még több? És úgy tűnik, Jeftének ez nem elég. Nekem mindig elég Isten szava és a Szentlélek megerősítő jelenléte? És fogadalmat tett Jefte, ami így kezdődik: „Ha”. És ez nem a hit útja. Amikor ha van a szavaink közt, az nem a hit útja, az a feltételvárás, a bizalmatlanság útja. Isten ígéretet adott, kezébe adja az ammonitákat, és a Lélek is rászállt, és mégsem elég. Miért? Mert Jefte nem igazán ismeri az Urat. Mindez a fogadalmából és továbbiakból is kiderül. Nem ismeri Isten akaratát sem.
A fogadalom meggondolatlan, tudnia kell, hogy ember is kiléphet a háza ajtaján, és Isten nem akar emberáldozatot. Gyakran pont ezért éri őket az ítélet, mert a pogányok Isten előtt utálatos szokását gyakorolják. Isten nem kéri az emberáldozatot, Ő adja majd értünk a Fiát. Fogadkozások helyett, „ha” feltevése helyett merjünk bízni az Úrban és ígéretében. Ehhez azonban az Úr és igéjének ismerete szükséges. Aki ismeri az Urat, az nem fogadkozik, hanem rábízza magát Jézusra.
Az Úr megtartja ígéretét, Jefte kezébe adja az ellenséget. Megvan a győzelem. Azonban az örömbe üröm merül, mert Jefte lánya lép ki először a ház kapuján. Azonban ha ismeri az Urat, akkor kiváltja a lányát. Gyakran azért hozunk rossz döntést, mert nem ismerjük az Urat, sem az igét. Jeftének tudnia kellene, hogy az Úr nem várja el az emberáldozatot. Lehet a fogadalma megtartását pozitívnak venni, de Isten inkább az Ő ismeretét helyezi előtérbe.
A távolról követésnek meglett az eredménye, jött egy szolgálólány, aki felismeri Pétert (Mk 14,66-72). Igen, ha lemaradunk az Úrtól, közénk áll valami. És ha ez megtörténik, zavarba kerülünk. Ha megszakad a kapcsolat Jézussal, jön a zavar, mert egyedül, a magunk erejéből képtelenek vagyunk helytállni.
A zavar nagy, Péter tagad, és még kétszer megtagadja. Nem ismerem, mondja, de ezzel azt árulja el, hogy nem ismeri magát, nem ismeri, mert, nem látta meg, hogy ő sem különb a többinél. Aki nem marad meg az Úrban, az nem cselekedhet semmit. Soha ne feledjük el, hogy Jézus nélkül nem tudunk megmaradni a hitben. Ő az, Aki megtart.
Ebben a zavarban már csak ember neki Jézus. És ez a baj, nem lát most benne többet. Nem, mert elmaradt Mögötte, már nem Őt látja, csak a környezetét. Amikor Jézus csak egy ember a számomra, nagyon nehéz helyzetbe kerülök. Egy ember nem tud rajtam segíteni, csak Jézus, a Krisztus.
A kakas megszólalt, és milyen jó, hogy megszólalt, mert önismerethez juttatta Pétert. Meglátta, hogy vétkezett. Felismerte, igaza volt Jézusnak. De nem oldja meg vállrándítással, hanem sírva fakad. Fáj neki a vétek. Ez jelzi, hogy Péter az Úr gyermeke. A hívő ember is eleshet, de nem akar fekve maradni. Nem örül a bűnnek, hanem fáj neki, és talpra akar állni. A kakas megszólalása kegyelem, az Úr nem hagyja őt a mélyben. Azt üzeni, ne félj, Én veled vagyok és megmentlek. Az Úr nem hagy fekve, ha elestünk. Nem is mutogat ránk, lám, ilyen vagy, hanem üzeni, Veled vagyok, megsegítlek.


Emeljük Jézushoz szemünk

1. Emeljük Jézushoz szemünk, Jön már királyi győztesünk, Mennyből leszáll s együtt le-
szünk. Lelkünk vigyázni meg ne szünjön, :/: Felséges várástól feszüljön, Az álmot űzd
el, készen állj, Krisztusnép, jön, jön a Király!

2. Azt mondta Jézus: Idelenn Új próba és új küzdelem A hívők sorsa szüntelen. Azért
ne csüggedjünk, ne féljünk, :/: Az út rövid, végére érünk. Az álmot űzd el, készen állj,
Krisztus-nép, jön, jön a Király!

3. Éneklünk és a perc szalad, A nap, mely nesztelen halad, Az öröklét felé mutat. De
míg hangunk majd zengve szárnyal :/: Hozsánnás angyal-kar szavával, Az álmot űzd el,
készen állj, Krisztus-nép, jön, jön a Király!
4. Ó, kérünk, Jézus, jó Urunk, Te szabd meg életünk, utunk: Hány éjszakánk lesz s
hány napunk. Bölcs szívedből töltsd meg szívünket. :/: Te ismered jól kis hitünket: Küldj,
küldj szent sóvárgást nekünk, Hogy majd ha jössz, készen legyünk.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése