2019. július 29., hétfő

Nagyfeszültség


L
évi fiainak a leszármazottairól olvasunk, ők speciális szolgálatra rendeltettek (1Krón 6,1-7,40). Isten a szent sátor körüli szolgálatra választotta ki őket. Nagy kegyelem és megtiszteltetés, amikor Isten az Ő neve szolgálatára kiválaszt és elhív. Ez nem magától értetődő, hanem kegyelem. Aki ezt megtapasztalja hálás szívvel dicsérheti az Urat. Mert ez jelzi az Ő irgalmát és szeretetét. Nem megrendítő, hogy pont engem választ ki, hogy velem van terve? Választhatna mást is, mégis engem részesít a megtiszteltetésben, hogy szolgálhatom.
Az elhívás azt jelenti, Neki szolgálok, és teljesen az Övé vagyok. Lévi törzse teljesen az Úrnak volt kiválasztva. Nem kaptak földterületet sem. Ez a kiválasztás nem  mindig okoz örömöt, mert aki nem szerette meg az Urat, az nem a kiváltságot látja, hanem esetleg a hiányt. Akit az Úr megmentett és kihívott a világból, akit a vér megtisztított, az mindig az Úrra nézzen, és gyönyörködjön Benne. Ha nem így teszünk, akkor másokra fogunk figyelni, és az irigység, az elégedetlenség olyan könnyen felüti a fejét a szívünkben. Ha másokra nézünk, akaratlanul is előjön: én szolgálom az Urat, akkor nekem miért nincs olyan gazdagságom, mint a többieknek?
A tizenkettő az Urat követte teljes szívből, ez volt az életformájuk. Mindent elhagytak Érte, és csak Neki éltek. Az Úr pedig gondoskodott róluk. Így gondoskodik ma is az övéiről, soha nem feledkezik el róluk. Tanítványai szükségleteiről nem feledkezik meg az Úr. Még a Tőle tanult imádságba is belehelyezte a kérések közé a megélhetést. Azonban ez akkor működik, ha valóban az Övé vagyok. Neki élek, Őt szolgálom, Isten országát keresem. Ha ez így van, akkor az ígéretek is teljesülnek. S az Úr imádsága sem talizmán, nem azt jelenti, ha elmondom, akkor mindent megkapok, akkor is, ha nem ismerem Őt, és nem az Ő útján járok. Kéréseink teljesedése attól függ, mire akarom az ajándékot felhasználni? Őt dicsőítem általa, vagy csak a saját vágyaimat szolgálom velük?
Lévi törzsébe tartozik Mózes is, a kivonulás generációjának nagy alakja. Ő az az eszköz, akin keresztül Isten szabadítása valósággá vált a nép életében. Vannak áldáshordozó eszközök, akik nem a maguk érdekeiket nézik, hanem mindig az Úr és Isten népe érdekeit.
Helyes történelemszemléletet is kapunk ezekből a versekből. Az Úr vitette fogságba Júdát. Tehát nem véletlenül történt a fogság sem. Jó így látni az életünket, nem véletlen, hanem Isten kezéből származik, és az is, ami körülvesz. Azonban van, hogy büntetésként jönnek az események. A fogság azért következik be, mert hűtlenné váltak Istenhez. Tehát nem elsősorban a történelem, a politika, a másik ember az oka, hanem ők maguk. Mi legtöbbször másokat okulunk, és olyan ritkán látjuk meg: bűneink miatt történtek a dolgok. A változás akkor áll majd be, ha ezt meglátjuk és az Úrhoz kiáltunk. Azonban ez az időszak sem választ el Tőle, mindig keres és lehetőséget kínál az újrakezdésre.
Isten népe tagjait sem kerülik el a tragédiák, de mindig van valaki, aki az Úr felé irányítja figyelmet, és vigasztalja a tragédiát átélteket. Isten gyermekei egymás felé is szolgálnak, az Úr igéjének vigasztalását, erősítését adják át. Aki maga is megtapasztalta az Úr segítségét egy nehéz élethelyzetben, az tud majd másoknak is segíteni. Hitelessé válik az élete. Az Úr Jézus is, miután szenvedett, együtt tud érezni azokkal, akik szenvednek és akik kísértéseken mennek keresztül. Az Úr segít győzni a bajok felett, hisz maga is legyőzte a kísértést, a bűnt és a gonoszt is.
Hatalmas erővel árad a Lélek, és munkálkodik az első keresztyének által (ApCsel 5,1-16). Az apostolok nagy erővel tettek bizonyságot a feltámadott Úrról, mert ezt kell mindenkinek megtudni: Jézus él. Isten kihozta Őt a halálból, így van folytatás. Nem zárult le az Ő története, hanem tovább íródik. A Szentlélek az aktivitás Lelke, amikor betölti az életünket, mindent mozgásba hoz. Ez a mozgás előre viszi Isten országát. A Lélek rámutat: mindenkinek Jézus a megoldás. Aki keresi a Megváltót, aki bűneitől akar megszabadulni, az Jézushoz jöjjön. Az Úr Jézus által nagy dolgok történnek, és ebben a történésben akar minket is részesíteni. Ő ma is gyógyít, szabadít, új emberré tesz. A megfáradt, elcsüggedt lelkeket megerősíti.
A Lélek nagyon erősen fúj ebben a fejezetben, de egy pillanatra behúzza az Úr a vészféket. Miért? Mert baj van, és ezt helyre kell tenni. A vészfék azt jelzi, hogy veszély lépett fel, és azt el kell hárítani. Ha ez a fékbehúzás nem történik meg, rossz irányba halad a gyülekezet, azt gondolják majd, akik Anániás és Szafira életét látják, hogy ez így helyes, lehet úgy tenni, ahogy ők tettek. Isten féltőn szerető Isten, és ügyel a gyülekezet tisztaságára. Nem engedi, hogy ilyen gyorsan a világ üsse fel a fejét az egyházban. Olyan nagy a feszültség, hogy ami a világból való, az nem bírja ki.
Anániás és Szafira majdnem keresztyének, úgy látszanak, mintha azok lennének, de szívük távol van az Úrtól. Milyen keresztyén vagyok én? Majdnem, vagy teljesen az vagyok? Egész életükre ez volt a jellemző, egy rész az Úré, a többi a miénk. De azt az egy részt úgy tüntetik fel, mintha az az egész lenne. Sokan belesnek ebbe a hibába, csak egy részt adok a szívemből és az életemből az Úrnak. Ő pedig az egészet kéri. A Szentlélek az egész lényünket, mint egy edényt akarja betölteni. Ha nem így történik, akkor még mindig a régi természet dominál.
Isten lelke leleplezi a hazugságot: rámutat, az ördög van a szívben, mert ő a hazugság atyja. Akinek hazugság van az életében, és azt megtűri, ott még sátánnak van szava és befolyása. Engedjük be az Urat szívünkbe, és akkor sátán távol marad.
Ezek után helyreáll a rend, és a Lélek ismét nagy erővel fúj. És ennek megvan az eredménye. Ahol jelen van a Szentlélek, ott történik valami, ott mozgalmassá válik az élet. Emberek hitre jutnak az Úr Jézus Krisztusban, megszabadulnak a tisztátalan lelkektől. A Szentlélek nyomán helyreállás, megtisztulás megy végbe. A Szél kisöpri életünkből a nem odavaló dolgokat. Mi történik a mai gyülekezet által? Tapasztalható-e a Szentlélek jelenléte?


"Imádkozzatok és buzgón kérjetek!"

1. "Imádkozzatok és buzgón kérjetek!" Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta
szívet és Szentlelket adj nékünk, Hallgass meg Fiad nevébe', ha kérünk.

2. „Keressetek buzgón és megtaláltok!” - Téged keresünk, Uram: hogy bűn s átok Erőt
ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk!

3. „Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!” - Elfáradtunk, Uram, e világ zaján; Ó, nyisd meg
az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése