2019. július 22., hétfő

Új töltet, a Szentlélek


L
átjuk a szomorú valóságot, amit Pál apostol fogalmazott  meg: „Mert a bűn zsoldja a halál” (Rm 6,23). Ezt eredményezte Benjámin törzse életében is (Bír 20,29-48). Amikor beengedi az ember a bűnt, talán csak egy kicsi területen, de az egyre nagyobbá válik, és teljesen tönkretesz. Előbb jelentéktelennek tűnik, és elhisszük, nem lesz abból baj, sőt, mi majd képesek leszünk kordában tartani. A bűnbe a pusztítás, a halál van kódolva. Minden erőt megmozgat azért, hogy minél nagyobb pusztítást végezzen. Ezt a pusztító folyamatot látjuk most, egy egész törzs ítéltetik meg a bűn miatt. És azt is látnunk kell, hogy vér nélkül nincs bűnbocsánat. A bűnt csak a halál tudja kiiktatni.
Azonban a páli igének van folytatása: „Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.” (Rm 6,23). Isten munkálkodott azért, hogy ne a bűn legyen a győztes, ne legyünk kiszolgáltatva neki. Ezért küldte el Fiát, Jézust. Ő az életével fizetett bűneinkért, és lehetővé tette, hogy életünk legyen. Jézus Krisztusban győztes és teljes életet élhetünk. De élünk-e? Meglátszik-e a mai tanítványok életében Isten kegyelmi ajándéka? Mi győztes csapat tagjai vagyunk, és mégis gyakran inkább vereséget látunk. Krisztusban és Krisztus által győzhetünk a negativizmus fölött is.
A bűn nagy rést okoz az emberi kapcsolatokon (Bír 21,1-25). Benjámin törzse kipusztulóban van az ítéletes hadjárat következtében. Azonban amikor ezt végiggondolják, segíteni akarnak rajta. Nem tűnhet el egy törzs, és végiggondolják, mit tehetnek. A bűnt megbüntetik, de a bajban összefognak és segítenek. Ez is Isten gyermekeinek a jellemzője. A hívők segítik egymást. A hitbeli kapcsolat erős szál.
A segítést akadályozta az átgondolatlan esküjük. Most döbbennek rá: az elhamarkodott eskü kárt okoz. Megesküdtek, hogy Benjáminihoz nem adják lányaikat feleségül, ez az eskü a rendezést, a bűnbocsánatot hátráltatja. Mert igazi rendezés megbocsátás által történik. A megbocsátás pedig azt jelenti, a múlt le van zárva, a kapcsolat pedig megújul. A múlt lezárásával az újrakezdés előtt nyílik meg az út. Isten Jézus Krisztusban adja meg az újrakezdés lehetőségét. Eltörli bűneinket, és megújítja magával a kapcsolatot. Most már Vele indulhatok egy újfajta életre.
Végül megtalálják a megoldást, bár ennek is egyrészt tragikus háttere van, mert Jábés-Gileád lakóit megbüntetik, mivel nem vonultak fel Benjámin ellen. Az ott élő hajadon leányokat azonban megkímélik, és a megmaradt Benjámini férfiakhoz adják feleségül. Az a pozitív üzenete ennek, hogy mindig meg lehet találni a megoldást. Izráel fiai az Úrnak oltárt építettek, áldozatot mutattak be, tehát Isten előtt keresték a megoldást. Ha nehéz is volt, de megtalálták a segítés, a helyreállítás módját. Isten nem eltörölni akarja az életet, hanem helyreállítani. Jézusban is azért jött el a földre, hogy helyreállítsa Önmagával a kapcsolatot, és helyreállítsa a Benne hívők életét. Nagy helyreállító program kezdődött el az Úr Jézus eljövetelével. Ne maradjunk ki belőle. A költségeket is az Úr állja. Az Úr munkája mindig tökéletes. Nemrég olvastuk Márk evangéliumában a sorvadt kezű ember történetét, az Úr Jézus helyreállította a beteg, használhatatlan testrészt. Azt olvassuk, hogy ugyanolyan ép lett a meggyógyult kéz, mint a másik. Ez a helyreállítás: olyan lesz, mint eredetileg, mielőtt a betegség tönkretette. Így állít helyre az Úr, olyan lesz az életünk, mint eredetileg volt. Csodálatos az Úr hatalma.
A legnagyszerűbb hír a világon: Isten Jézust feltámasztotta (ApCsel 2,29-47). Ez azt jelenti, Jézus él, a halál is le van győzve. Élő Urunk van, akihez hittel és bátran mehetünk. Ez az élő Jézus ma is tud cselekedni. Ma is képes megtenni mindazt, amit földi életében tett. Hatalmasabb minden betegség, bűn és probléma fölött. Mivel Ő feltámadt és él, ma is munkálkodik. Igéjén keresztül szólít meg bennünket, és egyháza által fejti ki hatását. Isten népe só ebben a világban, és azért juttatta bele az Úr, hogy hasson, hogy jobbá, ízesebbé, ellenállóbbá tegye általa az életet. Az egyház savát Isten kegyelme adja, a Golgotán bemutatott áldozat, ami által legyőzetett a bűn, és az óember is. Jézussal együtt keresztre van feszítve a régi természetünk, és egy új természet részesei lehetünk.
Az ige erejét látjuk a mai részben, Péter igehirdetése szíven találja hallgatóit. Erő van szavaiban, mert nem magától mondja, amit mond, hanem a Lélek által. Péter igehirdetésének töltete a Szentlélek.
A Szentlélek teszi ma is hatékonnyá a bizonyságtételt. Ha Ő nincs jelen, a szó csak fülig juthat, de szívig nem mehet. Emberi szó nem képes igazi változást végbevinni. Csak a Szentlélekkel feltöltött igehirdetés vezet eredményhez. Ha nincs jelen a Lélek, erőtlen az igehirdetés, és az élet is. A Szentlélek nélkül hatástalan az életvitelünk, nincs benne változás, megújulás. Isten Lelke azonban azért jött el, hogy a gondolkodásunkat és a cselekedeteinket átalakítsa. Ahol a Lélek munkálkodik, minőségi kapcsolatok jönnek létre, újfajta felelősség és áldozatvállalás alakul ki.
Akik bűnbocsánatban részesültek és megkapták Jézus Krisztus nevében a Szentlélek ajándékát, egy új közösséget alkottak. Nem emberi szervezőmunka eredménye ez, hanem minden megy magától. Akiknek a szívében a Szentlélek jelen van, belső indíttatást nyertek az ige, az imádkozás, az úrvacsora és a közösség iránt. Senki nem kényszerítette őket ezekre, belülről jött az ige utáni éhség. Úgy, amint egy kisgyermek világra születik, azonnal táplálkozni akar. Az életben maradás feltétele a táplálkozás. Ezek az újszülöttek is táplálkozni akartak. Az ige utáni éhségünk beszél lelki állapotunkról. Ahol vágyakoznak az igére, ott van élet. Mert ahhoz, hogy növekedés álljon be, táplálkozni kell.
A Szentlélek formál igazi közösséggé. Ő nyitja fel a szemünket és láttatja meg velünk a másik szükségleteit. Senki nem szervezett gyűjtést, senki nem mondta, hogy legyen mindenük közös, mindezt a Lélek munkálta ki bennük. Ők pedig nem mondták, mások mit szólnak majd hozzá, mindez képtelenség, hanem engedtek a Lélek szavának, és valami fantasztikus dolog indult el. Engedjünk a Lélek indíttatásának, ne a magunk érdekeit tartsuk szem előtt, hanem figyeljünk az Úr szavára, és engedelmeskedjünk Neki.


"Szólj, szólj hozzám, Uram, mert szolgád hallja szódat!"

1. "Szólj, szólj hozzám, Uram, mert szolgád hallja szódat!" Így mondom, mert magam
rég annak érezem. Hadd járjak utadon, hadd várjam égi jódat Hű szívvel szüntelen, hű
szívvel szüntelen.

2. Adj lelkedből erőt, hogy értsem és szeressem Elrendelt utamat s minden parancso-
dat. Egy vágyat hagyj nekem: hogy halljam és kövessem Szent igazságodat, szent
igazságodat.

3. Nincs oly tudós sehol, ki megtanít utadra, A bölcs nem fejti meg törvényedet sosem;
Te fejted meg nekünk, te, hű szíveknek Atyja, Kinek szavát lesem, kinek szavát lesem.

4. Te nagy csodáidról bár fennszóval beszélnek És fennen hirdetik felséges rendedet,
Ha nem te szólsz, Uram, a szó fülig ha érhet, De szívig nem mehet, de szívig nem me -
het.

5. Szólj, szólj, én Istenem! - szól hangodból a jóság, A lelkem megfeszül s a hallásban
segít, És szódban meglelem az örökkévalóság Jó édességeit, jó édességeit.

6. Szólj és csitítsd a bút, mert bú és kín gyötörnek, Szólj, hogy legyen szavad ír s gyó -
gyító erő; Szólj, dicsőséged úgy még szebben tündökölhet, És mindörökre nő, és mind-
örökre nő.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése