2019. július 25., csütörtök

Nem adatott más név, csak Jézus neve


D
ávid fiairól és Júda királyairól olvasunk. Ismert és kevésbé ismert nevek (1Krón 3,1-24). Isten áldott eszközei és az Úrra nem figyelők is akadnak köztük. Most sincs elhallgatva az árnyék. Így még inkább felragyog a fény. Az árnyék után mindig előbukkan a fény, mert ott van az az árnyék mögött is, csak épp nem látjuk. A trónért folytatott harcok, a pogány népek szokásait átvevő királyok mögött is ott a fény, és aki felfelé figyel, az túllát az árnyékon.
Amikor valaki akár csak egy területen is függetleníti magát Isten törvényétől, annak meglesz a következménye. Dávidnak több felesége volt, ennek következtében több gyermeke, de ezek közt harc alakult ki a trónért. Nem Isten akaratára figyeltek, nem azt kérdezték, kit választott az Úr, hanem szinte mindegyik feleség elsőszülött fia önmagát látta alkalmasnak az uralkodásra. Ebből sok nyomorúság származott. Ha vannak fegyelmezetlen területei az életünknek, olyanok, amiket nem az ige világossága szerint alakítottunk, most változtassuk meg. Vigyük az ige fénye alá, mert ha nem, annak meglesznek a következményei. A bűnnek mindig megvan a következménye. A gonosz minden rést kihasznál. Azonban az Úr Jézus Krisztus által ezek a rések betömhetők, és van, amit lehet korrigálni.
A sánta meggyógyítása üzeni: az Úr sokkal többet ad, mint amit várunk vagy elképzelünk (ApCsel 4,1-12). Ő csak alamizsnát várt, és egészséget és egy teljesen új életet kapott az Úr nevében való hit által. Nem gondolta, hogy valaha is rendesen fog járni, és most megtörtént. Többet kapott, Isten Krisztusban megajándékozta gyógyulással. Isten legnagyobb ajándéka az Úr Jézus Krisztus. Általa nagy lehetőségek nyílnak meg előttünk. Jézus által lehetségessé válik a lehetetlen is. Mert az, hogy ez az ember valaha egészséges lesz, a lehetetlen kategóriába tartozott. A Szentlélek kitöltetése által új korszak kezdődött, és ebben sok lehetetlennek gondolt dolog válik lehetségessé. Majd később látjuk, hogy Saul megváltozását is mennyire lehetetlennek tartották az első keresztyének. Valóban úgy van, hogy az Úr számára semmi sem lehetetlen.
Az egyházi vezetők nem nyílnak meg a Szentlélek előtt. Kitartanak dogmáik mellett, Jézus nem a Krisztus, és nem támadt fel. De mindezek mögött talán a tehetetlenségük átélése nyilvánul meg. Inkább tagadják Jézust, mintsem elismerjék bűneiket és eredménytelenségüket. Hányszor ma is ezt látjuk, vitázunk, másokat támadunk, de nem vesszük észre, hogy velünk van a baj. Ezek a vezetők tévedésben voltak, és hitük gyümölcstelen volt. Milyen a hitünk? Van-e gyümölcs rajta?
Ezek a vezetők úgy gondolják, ők a hatalom csúcsa, minden csak az ő engedélyükkel, felhatalmazásukkal történhet. Azonban szembesülnek a valósággal: az általuk megfeszített Jézus neve által történt a gyógyulás, a csoda. A beteg ember Jézus neve által gyógyult meg. Péter nem magáról, hanem Jézusról tesz bizonyságot. Magáról nem is beszél, mert tudja, hogy ezt nem ő tette, hanem a feltámadott Úr. Őáltala áll itt egészségesen, Jézus által gyógyult meg, és mások is Általa gyógyulhatnak meg és nyerhetnek örök életet. Nincs más név, mondja Péter, csak a Jézus neve, Aki által üdvözülhetnénk. Többről van szó, mint csupán egy betegségből való gyógyulásról. Ez a sánta a Megváltóval találkozott. Jézusban a gonoszt legyőző Krisztussal ért össze az élete. A kereszten fantasztikus győzelmet aratott az Úr. Ez a győzelem soha nem évül el, mindig profitálhatunk belőle. 
Jézus neve a mai ember számára is az egyedüli reménység. A bűn ma is arat, sokféle módon kötözi meg az embert, azonban Jézus neve által lehetséges a szabadulás. Ő a mi reménységünk, menjünk Hozzá, és hívjuk segítségül. Jézusban Isten megbocsátja bűneinket, kiemel a bűn mocsarából, és helyreállítja Istennel a kapcsolatunkat. Ez az új kapcsolat egész életünkre kihat. Most már az Övéi leszünk, az életünk minőségileg más lesz, és Róla tesz bizonyságot.
Sok problémával küszködik az emberiség, állandóan keresi azt a személyt, aki minden gondot megold. Péter világosan elmondja, hogy a megoldás eljött, itt van,és ez nem más, mint a názáreti Jézus Krisztus. Nem adatott más név az ég alatt, ne keressünk mást, és ne higgyünk másoknak. Minden más név sátán megtévesztése. Ő azt akarja, hogy a valóságos és egyetlen megoldást, Jézust ne ismerjük meg. Reménykedjünk csak magunkban, a tudományban, a technika eszközeiben, csak ne a Krisztusban. Azonban az ember problémáira csak Jézus a megoldás. Még a halált is legyőzte, amivel a mai ember sem tud mit kezdeni. Isten válasza minden kérdésünkre Jézus. Nevét segítségül hívhatjuk. A Belé vetett hit hat. Már földi ideje alatt is láthattuk ezt. A vérfolyásos asszony sok orvostól sokat szenvedett, de amikor hallott Jézusról, hit támadt a szívében, ami azt vallotta, ha csak a ruhája szegélyét illetem, meggyógyulok. Sok orvost felkeresett, és senki nem tudta meggyógyítani, emberileg reménytelenné vált, de amikor hall az Úr Jézusról, rádöbben, nem reménytelen eset ő sem. Megváltozhat, meggyógyulhat az ő élete is. És az asszony ezt teljes szívvel hitte, és ennek megfelelően cselekedett. Hit által meggyógyult. Nem adta fel a sok kudarc ellenére sem, mert felragyogott előtte, hogy Jézus más, mint az orvosok. Hiszed-e ezt? Hiszed-e, hogy a te életed sem reménytelen akkor sem, ha eddig csődtömeg voltál? Ne magadra, ne eredménytelenségedre, hanem Jézusra nézz hittel! Mert ami neked lehetetlen, az Neki lehetséges.


AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK

1.  
Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:
Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.

2.  
Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.
Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.

3.  
Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:
Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.
Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése