2019. augusztus 22., csütörtök

Erős Isten


S
alamon gyorsan munkába lendült, hozzáfogott Isten országa építéséhez (2Krón 1,18-2-17). Ez az első, a mindennél fontosabb, építeni az országot. Amikor uralkodni kezd az ifjú király megfelelők a körülmények. Isten megszilárdította az országot. Dávid legyőzte a külső és a belső ellenséget, nyugalom van, és Salamon ezt az ország építésére, a további növekedésre használja. Nem vár, hanem azonnal nekifog, mert nem tudni, meddig tart ez az időszak. A békés időszakot Isten országa építésére és a hitben való növekedésre kell fordítanunk. Mire eltelik a nyugodt időszak, legyünk erősek az Úrban. A gonosz készen áll a támadásra, de ha felkészültünk, ha megerősödtünk az Úrban, nincs esélye. Most kell megismernünk Isten igéjét, mert általa tárul fel előttünk Isten Lénye és akarata.
Hírámnak küldött levelében a király bizonyságot tesz az Úrról, és megvallja, hogy a mi Istenünk minden Istennél nagyobb. Így ismerte meg Őt apja bizonyságtételeiből, és így tapasztalta meg ő is. Nem volt sima az út a trónig, emberileg esélye sem volt, de Isten őt választotta, és eltávolította az útból az akadályokat. Ami emberileg megoldhatatlannak tűnt, azt Isten megoldotta. Bátran tesz bizonyságot Isten nagyságáról Salamon, nem foglalkozik azzal, hogy mit szól majd ehhez Hírám, Tírusz királya. Ő így ismeri Istent, egyetlen, és legnagyobb hatalomnak, és ezt el is mondja. Akkor is vállalja meggyőződését, ha ezzel mások nem értenek egyet. Hitünk vállalása nem mások hozzáállásától függ, nem az a hangsúlyos, sért-e valakit, hogy Jézus Isten Fia, Megváltó. Azt kell látnunk: ezt a csodálatos hírt, Isten drága kegyelmét mindenkinek tudnia kell. Azért bízza ránk Isten neve ismeretét, hogy azt továbbadjuk másoknak.
Mindez arra késztet, hogy gondoljuk végig, mennyire ismerjük Istent? Kicsoda Ő nekem? Csak akkor tudok vallást tenni Róla, ha ismerem. Salamon ismerte, kereste Őt, és Tőle kért útbaigazítást uralkodása kezdetén. Akkor ismerem meg Őt, ha keresem, ha mindennél jobban feszít az Úr megismerésének vágya. Istent Jézus Krisztusban ismerhetem meg, Ő az Atya képmása. Ehhez azonban az Úr Jézussal kell találkoznom. Az ige megismerése és az annak való engedelmesség által egyre jobban megismerem Őt. Aki segítségül hívja, és átéli, hogy a bűnből, az atyáinktól örökölt hiábavaló természetünkből megszabadít, annak nem lesz kétsége afelől, hogy Ő erős Isten. Aki megtapasztalja a maga erőtlenségét, korlátait, és ezekben megéli az Úr hatalmát, az tudja, hogy élő és erős Szabadító Ő. Igen, Ő a bűn és a halál felett aratott hatalmas diadalt, ebből meríthetünk erőt. Hitünk akkor lesz győztes, és akkor nem hátrálunk meg, ha mindig Őreá nézünk. Tekintsünk a Győztesre!
Azonban jó tudni, hogy Isten a szívünkben, a Lélek templomában akar lakni. Már nem nagy épületek emelését várja, hanem azt, hogy az életünket engedjük át Neki. Azt várja, hogy fogadjuk a szívünkbe a Fiút, Aki majd formál és vezet. Gyakran könnyebb templomot építeni, mint az életünket templommá szentelni és az Úr hatalma alá engedni. A templomban otthagyhatjuk az Urat, de ha az életünkbe fogadjuk, akkor velünk lesz, akkor már nem tehetjük, amit akarunk. Ha Jézus az Úr, akkor már Ő mondja meg, mit is tegyünk. Így szól: Kövess engem. Ez a keresztyén élet, a Jézusi tanítványság lényege. Kövessem Őt mindenben.
Az Úr hatalmasan cselekedett, megmutatta, hogy nem Heródes az igazi hatalom, hanem Ő (ApCsel 12,20-25). Heródes csak börtönbe záratni képes, de onnan kihozni, őrök és bilincsek közül egyedül az Úr Jézus képes. Ő tud kihozni a bűn és a halál rabságából is. Az ember a bűn és a szenvedélyek rabságába kerül, de onnan kijönni már képtelen. A bűn bilincseit az Úr oldja le. Az az igazán szabad a bűn hatalmától, akit a Fiú megszabadít.
Heródest az ellenséges indulat fűti, mennyire más a mi Urunk indulata. Érdemes Jézus indulata fényében megvizsgálni az embereket, bizony, nagy a különbség. Jézus indulata alászálló indulat, Ő nem tör magasba, nem akar másokat eltiporni, hanem saját életét adja a bűnös emberért.
Az Úr Jézus mindig az Atyát állította a középpontba. Őt dicsőítette az emberek között. Heródes a maga dicsőségét keresi. Önmagát állítja a középpontba, Istenként áll az emberek elé. Elfogadja az Istennek járó dicséretet, és ennek megvan az eredménye. Isten senkinek sem adja a dicsőségét. Ezért mi is Őt dicsérjük. Aki nem Istennek adja a dicsőséget, hanem magának sajátítja ki, az elveszik.
Az is jól látszik, hogy az emberek a jólétért vagy a megélhetésért gyakran a vezetők kedvében járnak. Azt mondják, amit hallani akarnak. Azonban ezek nem őszinte vallomások, mind érdekből születnek.
Ne engedjünk a gonosz munkájának, mondjunk nemet a hazugságnak, a behódolásnak, és lássuk meg, hogy az Isten ellen támadó, magát dicsőítő király ideje lejár. Elkérik az életét, az Úr igéje ellenben növekszik. Isten igéjét és az ország növekedését nem lehet feltartóztatni. Az akadályok előbb-utóbb eltávolíttatnak az útból. Saul úgy, hogy Pál lesz belőle, Heródes pedig úgy, hogy meghal. Aki leborul az Úr előtt és Neki ad dicsőséget, az megváltozott szívvel és élettel szolgálhatja Őt. Saul meghódolt Jézus előtt, elfogadta Megváltójának, így élete előre halad, és hatalmas dolgot visz általa végbe az Úr. Az Úrnak átadott élet egyre növekvő életté válik.


VÁGYOL-E ELHAGYNI BŰNEIDET?

1. 
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2. 
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3. 
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4. 
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése