2019. augusztus 6., kedd

Megnyílt ég


A
z Isten ládájának Jeruzsálembe vitele tragédiába fordult, de Dávid nem törődött bele, foglalkoztatta, miért is történtek úgy a dolgok (1Krón 15,1-29).  Istennél kereste a választ. Az Úrhoz fordult és megértette, valamit rosszul csináltak.  Tehát nem arról van szó, hogy a ládát távol kell tartani, hisz az Isten jelenlétét ábrázolja ki. A láda jelenléte megerősítést ad, segít az Isten keresésben, mert mutatja, az Úr itt van.
Dávid az Úr törvényéhez fordult, az igében kereste a választ. Aki keres, az talál, és ő Mózes könyvében rátalált a válaszra.  Kérdéseinkkel bátran forduljunk Isten igéjéhez. Keressük Őt, és várjuk a válaszát. A nagy király élete mutatja fontos tanulmányozni, kutatni az igét. Ez azt jelenti, hogy egy konkrét témában keresem mit is mond a Biblia. Keresés közben pedig Isten Szentlelkét kérem, hogy aktualizálja, értesse meg velem Isten rám vonatkozó akaratát. Kutatjuk-e az igét? Mert az Írások kutatása több mint a napi rész elolvasása.
A probléma, nem megfelelően szállították a ládát.  A lévitákat választotta ki Isten erre a feladatra. Ebben benne van, nem elég arra figyelni, hogy megtegyünk dolgokat Isten országában. Az is fontos, ki végzi el az adott feladatot, és hogyan? Megszentelték magukat, Isten ügyéhez csak megszentelt szívvel és élettel lehet közeledni. Azt jelenti ez, az szolgáljon az Úrnak, aki látja bűneit és odamegy leborulva az Úrhoz, és kéri, bocsásson meg. Krisztus vére tisztít meg. Az Ő kegyelme, a Neki való engedelmesség közben szentel meg a Szentlélek. Milyen szívvel, és milyen indítékkal végzem az Úrnak végzett szolgálatomat?  Mi motivál? Valakinek el kell ezt is végezni, megteszem, mert ez a szokás?  Jó, ha mindent szívből, az Úrnak való hálaadásból végzünk. Azért szolgálom és azért járok az alkalomra, mert szeretem Őt, és egyre jobban meg akarom ismerni.  És amit teszek azt mindig felfelé figyelve, az igéhez igazodva végzem. Hangsúlyos, hogy amit Isten ügyéért végzünk, azt úgy tegyük, ahogy Ő kéri. Megszokottá vált már, hogy azt feleljük, a magam módján tisztelem Istent. Hát ez nem működik, ez olyan, mint amikor Uzzá a maga módján akarta megoldani a láda védelmét. Ne a magunk módján, hanem úgy tiszteljük, ahogyan Ő kéri.  Az Úr Jézus azt mondta, hogy igazi  imádók  lélekben és igazságban imádják az Atyát, és az Atya is ilyen imádókat keres magának.  Ne gondoljuk, hogy Isten megelégszik, ha néhány fillért adunk, vagy rendbe tesszük az épületeket, de önzők vagyunk, hazugság, paráznaság, pénzsóvárság, bálványimádás van jelen az életünkben? Az igazságban való imádás azt jelenti, megszabadulok a bűntől Jézus által, és Isten igéje szerint kezdek el élni. Mert  Isten igéje az igazság.
István nem hátrált meg, hanem bátran és keményen mutatott rá az igazságra (ApCsel 7,54-60). Elmondta, Jézus az Istentől küldött igaz, akit a nép várt, és akit a próféták hirdettek. Bizony kemény beszéd volt ez, de őszintén kell beszélni, mert örök életről és kárhozatról van szó. Nem mindegy hol töltöm az örökkévalóságot. Nem jó orvos az, aki kíméletből nem mondja meg mi is a probléma, és mire lehet számítani. Ahhoz, hogy igazi és maradandó változás menjen végbe az életünkben, szembesülni kell azzal a ténnyel, hogy bűnös vagyok. Ezen a problémán magam képtelen vagyok változtatni, egyedül az Úr Jézus Krisztus a megoldás. Nincs más, csak egyedül Jézus. István ezt nem hallgatja el, láttatja bűneiket, de láttatja az Urat is. Elmondja, hogy most is látja Őt.  Micsoda bizonyságtétel, Jézus, Akit megöltek Isten jobbján áll. Tehát Ő él! Ez csodálatos hír.  Emeljük fel tekintetünket nehéz pillanatokban is, úgy, mint István, és szemléljük az Urat. István nem a támadóit, sem nem a fájdalmat, szenvedést látja, hanem az Urat. A felé zúduló kövek közt is Jézust látja, és ragyog az arca. Mit látok én? Csak magam, vagy látom az Urat? Ha látom Őt, nem keseredek el, mert  lehet nem élem túl ezen a földön ezt a problémát, de tudom hová tartok.
István látja az Urat, és kéri, vegye magához a lelkét, ez jelzi, ő nem fél, és tudja, ha most meg is fog halni, az nem tragédia, nem befejezés, nem a semmibe hull az élete, az Úrhoz fog menni. Aki látja a feltámadott Urat, az látja, hogy a halál után Jézushoz fog menni. Ki megy oda? Az, aki Vele élt, aki tudja azt mondani, Uram vedd magadhoz a lelkemet.  A tanítványt nem ez a világ köti, nem ragaszkodik foggal – körömmel a földi élethez, hanem vágyakozik Krisztussal lenni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy elveti az életet, hanem azt, kész bármikor az Úrhoz költözni, mert Vele lenni mindennél jobb. Ez a világ a bűn hatalma alatt van, a kegyelem kiemel ebből, de maga a világ marad továbbra is azon az úton, amire a bűn és a songoz állította. A világ nem Isten felé igyekezik, hanem az ember maga akar isten lenni. Azonban Isten csodálatos kegyelme, hogy még mindig tart a kegyelmi idő, kapunk lehetőséget Hozzá térni. Ez azt hozza magával, hogy leborulok Előtte, mint Uram és királyom előtt, és Rábízom az életem. Most már Neki engedelmeskedek, Őt szolgálom, Róla szól az életem.
Istvánt megkövezték, és ő a kőzuhatag közben imádkozik. Megdöbbentő, hogy át tud alakítani a bennünk élő Krisztus. Vajon mi is így hordozzuk el a bántást, üldözést, fizikai fájdalmakat. Imádkozunk miközben sebeket kapunk. A sebek Istvánnak is fájnak, de ő nem ezekkel foglalkozik, hanem az Úrra néz. Így szenvedett az Úr is a kereszten. Ezt a példát, mintát hagyta az övéire is. De ezt látja-e a környezet? Szenvedés közben imádkozó, igével élő keresztyéneket lát-e a világ?  A szenvedés a nehéz élethelyzet másfajta megélését látják-e tőlünk, vagy ugyanúgy reagálunk mi is, mint a nem hívők?
Fontos még az is, hogy bocsánatot kér ő is azok számára, akik megölik. Van mit tanulnunk, van hová növekednünk a hitben.  Azért lényeges hogyan éljük meg az ilyen helyzeteket, mert lehet ott valaki, akiben majd nyomot fog hagyni. Saul is jelen van, akiről senki sem gondolja, hogy ez a nap az élete megváltozásának a kezdete. Amit lát annyira a lelkébe ég hogy nem tud tőle szabadulni. Igaz ez még nem elég neki, de ez által tapasztalja, hogy az Úr keresi. Nyugtalanná válik. István halála a damaszkuszi út előkészítője. Ahogyan meghal, az bizonyságtétel.


VÉGIG MEGÁLLD A NAGY TUSÁT!

1.  
Végig megálld a nagy tusát!
Erőt Urad, a Krisztus ád.
Nyerd el, mit félretett neked,
A koronát, az életet!

2.  
A célra fuss, hogy mennybe juss,
Ott vár reád az égi juss!
Az út oda bizton vezérl,
Krisztus az út, Krisztus a cél.

3.  
Ne csüggedj el, Ő felemel,
Új erőt ád, csak bíznod kell!
Ha gondodat mind ráveted,
Segít vinni a terhedet.

4.  
Bízzál, ne félj, a Krisztus él!
Ő hűn szeret és megsegél.
Csak higgy, és Ő lesz Mestered,
Urad, s mindenben mindened!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése