2019. augusztus 1., csütörtök

Az Ige mindenekelőtt


A
 krónikás Izráel történetét Saul halálával indítja, talán ebben a korban élt, vagy innentől látja fontosnak elmondani az eseményeket (1Krón 10,1-14). Rámutat: Dávid csak Saul halála után foglalja el a trónt, és a király halálához nincs köze. De az is lehet, hogy az Isten szíve szerint való királyt akarja bemutatni, rá irányítja a figyelmet. Őreá nézzenek, mert meglátszik rajta az Úr áldása. Így mutat az egész Szentírás a királyok Királyára, az Úr Jézus Krisztusra. Őreá nézz ma is, üzeni az ige. Nincs Hozzá fogható, Ő valóban Isten szíve szerint való király. Mindig az Atya akaratát tartotta szem előtt. Hatalmasan megvívta az ellenség elleni csatát. Az Úr legyőzte a gonoszt, akivel szemben esélyünk sincs. Ahogy Saul, úgy mi is megfutamodunk sátán előtt. Amíg a magunk erejére támaszkodunk, és nem hallgatunk az Úrra, vereség lesz a vége.
Az utolsó versekben tudjuk meg, hogy ez a vereség Saul gonoszsága miatt van. Vétkezett az Úr ellen. Mit követett el Saul? Nem tartotta meg az Úr szavát. Ebből meglátjuk, hogy a legnagyobb bűn az Istennel szembeni engedetlenség. Ez nem más, mint amikor nem hallgatunk a szavára, nem tartjuk meg, amit mond nekünk. Jó végiggondolni, mennyire tartottuk meg eddig az Úr szavát? Mindig tettem-e, amit Ő mondott? Mivel Saul nem tartotta meg Isten szavát, egyre jobban eltávolodott Tőle. Sőt, Isten fordult el Tőle. Mert mit lehet kezdeni egy olyan gyermekkel, aki soha nem hallgat ránk? Isten várta, hogy Saul megtérjen, de ez nem történt meg, így magára maradt. Isten nélkül pedig nincs esély.
Akkor van esély az életünk dolgai vagy akár a saját magunk fölötti győzelemre, ha teljes szívből az Úrhoz fordulunk. Ő megadja ennek a lehetőségét, gyakran szólít fel: hívjuk segítségül. Amikor valaki az Urat segítségül hívja, azzal nyíltan kifejezi: egyedül nem tudja megoldani a problémát, képtelen az ellenség fölé kerekedni. Legtöbbször ez a probléma, nem akarjuk elismerni, hogy egyedül nem megy és ezért segítségre van szükségünk.
Saul másik súlyos vétke, amikor látta a filiszteus fenyegetést, nem bűnbánatot tartott, és nem az Úrhoz fordult, hanem halottidézőhöz. Meg kell vallanunk, ha mi is varázslót, halottidézőt, jóst kerestünk fel az Úr helyett. Mennyi helyre képesek vagyunk elmenni ügyeink megoldása érdekében, csak ne kelljen Istent segítségül hívni. Pedig ez a legjobb út, Őt keresni és hívni. Az embert egyedül Isten szereti, Fiát is odaadta érte, Ő nem akar rosszat nekünk. Sátán ellenben embergyilkos, de ezt nem mindig vállalja nyíltan. Világosság angyalává változtatja magát, hogy így megtévesszen.
Saul fegyverhordozójának magatartása világossá teszi az élet értékét és védelmét. Ránk az élet védelme bízatott. Annak az életnek a védelme, ami az Úr szemében nagy érték, saját Fia életét adta érte. Mivel érték a fegyverhordozó számára az élet, nem úgy gondolkodik, rövidítsük meg a szenvedését. Legyen kegyes halálban része, hanem rábízza Istenre, az élet adójára ezt a kérdést. A mi feladatunk is ez, védjük az életet, akkor is, ha az élet elvétele vagy az életlehetőségek megvonása gyorsabb halált eredményezne. Ma a fájdalom, a szenvedés elől menekülünk, pedig ezzel odamehetünk az Úr elé. Szabad megkérdeznünk, mit akar az Úr elvégezni az életünkben a szenvedés által. Lehet, hogy valamit meg akar tanítani, valamitől meg akar tisztítani. Azért jó a szenvedés idején ezt megkérdezni, mert az Úr Jézus azt mondja, semmi sem történhet velünk mennyei Atyánk akarata nélkül. Tehát a betegség, a fájdalom, bármilyen probléma sem véletlenül történik, Isten valamit el akar végezni rajtuk keresztül. Az Úr Jézus nagy szenvedései közepette az Atyához fordult. Vele osztotta meg a fájdalmat, imádkozott. Ez a lehetőség adott nekünk is. Isten jelen van. Jézusért az övéi mellett is ott van az Atya, szabad Hozzá kiáltanunk.
Az első gyülekezetben is megjelent a probléma (ApCsel 6,1-7). Mert amikor jól működik Isten gyermekeinek közössége, a gonosz megtalálja a módját, hogyan lehet ebbe belepiszkálni. Jó eszköz az elégedetlenség szítása. Elvégzi a sátán, hogy a görögül beszélő zsidók mellőzve, hanyagolva érezzék magukat. Féltékenyek lesznek a héber zsidókra. Azt hinti el az ördög: szívetek-lelketek egy, nincs különbség? Nézzétek meg, a héber, a mindig itthon élő zsidók azért fontosabbak az apostolok számára. Olyan könnyen felbukkan bennünk az elhanyagoltság érzése. Ilyenkor úgy gondoljuk, a másikkal többet foglalkoznak, mint velünk. Azonban az Úrnak gondja van az övéire.
Az apostolok a Szentlélek által megoldják a problémát. De nem úgy, ahogyan az emberek gondolják. Sátán azt akarta elérni, hogy alakuljon át a gyülekezet diakóniai központtá, a Jézusról való bizonyságtétel, az igehirdetése helyett foglalkozzanak szociális munkával. Ez nagyon szép és szükséges. De Isten nem ezt akarja, az ige szolgálata előnyt élvez. Ez a legfontosabb, mert a hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által. A hit nem a szociális ellátás minőségi javulásából fakad. Az egyháznak ezt nem szabd elfelejtenie. Az ige mindenekelőtt.
A probléma megoldódik, válasszanak a görögül beszélő zsidók közül hét Szentlélekkel teljes férfit. Az ő feladatuk lesz a görögök közötti asztal körüli szolgálat. Tehát ez is fontos, de az ige fontosabb, mert Életet ad.
Ma sem lehet az ige hirdetését, az Úr Jézusról való bizonyságtételt háttérbe szorítani. Nem lehet ennél semmi fontosabb, mert Istennek az tetszik, hogy az igehirdetés bolondsága által mentse meg, üdvözítse a hívőket (1Kor 1,21).


Erős vár a mi Istenünk

1. Erős vár a mi Istenünk, Jó fegyverünk és pajzsunk, :/: Ha ő velünk, ki ellenünk? Az Úr
a mi oltalmunk. Az ős ellenség Most is üldöz még, Nagy a serege, Csalárdság fegyvere;
Nincs ilyen több a földön.

2. Erőnk magában mit sem ér, Mi csakhamar elesnénk; :/: De küzd értünk a hős vezér,
Kit Isten rendelt mellénk. Kérdezed: ki az? Jézus Krisztus az, Isten szent Fia, Az ég és
föld Ura, Ő a mi diadalmunk.

3. E világ minden ördöge Ha elnyelni akarna, :/: Minket meg nem rémítene, Mirajtunk
nincs hatalma. E világ ura Gyúljon bosszúra: Nincs ereje már, Reá ítélet vár: Az Ige por-
ba dönti.

4. Az Ige kőszálként megáll, Megszégyenül, ki bántja; :/: Velünk az Úr táborba száll,
Szent Lelkét ránk bocsátja. Kincset, életet, Hitvest, gyermeket Mind elvehetik, Mit ér ez
őnekik? Miénk a menny örökre.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése