2019. augusztus 8., csütörtök

Növekedés kegyelemből


E
bben a fejezetben megláthatjuk a különbséget Saul és Dávid között (1Krón 17,1-27). Dávid valóban alázatos szívű, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezte nem keseredik meg, és nem perel az Úrral, hanem alázattal elfogadja döntését. Leborul Isten előtt, és felteszi a kérdést: Ki vagyok én, ó Uram? Ebben a kérdésben és a ráadott válaszban a király, nem arra tekint, amit nem kapott meg, hanem hálás szívvel látja, azt, amit eddig is adott neki Isten. És mindazt, amit kapott nem úgy veszi, mint ami neki jár, hanem érdemtelenül kapta. Minden, ahová eljutott, és amivel rendelkezett, Isten ajándéka, minden kegyelem.
Elcsendesedve gondoljuk végig, amikor eltervezünk valamit, és azt nagyon szeretnénk elérni, de nem sikerül, más kapja meg, vagy éri el, mi van a szívünkben. Dávid nagyon szeretett volna templomot építeni az Úrnak, de Isten nem neki szánta ezt a feladatot. Ilyen esetben mit teszek? Hálás szívvel elfogadom Isten akaratát, vagy azért is megcselekszem. Mert azt azért látnunk kell, hogy Dávid, ha akarta volna meg tudta volna építeni a templomot. Tehát a lehetősége meg volt rá, azonban Isten nem engedélyezte, és ő elfogadja ezt a nemet.  Hányszor csak azért is megtesszük, amit elterveztünk, Isten akarata ellenére is, hadd lássa mindenki, mire vagyunk képesek.  Dávid nem magát akarta reflektorfénybe helyezni, mindig Isten dicsőségét tartotta szem előtt.
Nem lehetett könnyű Isten akaratát elfogadni, mert nagyszerű dolgot akart Dávid, templomot építeni. Ma is a templomépítés, vagy meglévő épületeink javítása nagyszerű terv. Ha ilyet hallunk senkinek nem jutna eszébe megkérdezni, Isten mit szól hozzá, mert magától értetődőnek tartanánk, Isten is helyesli, és támogatja az elképzelést. Dávid, sőt Nátán próféta sem gondolta, hogy Isten nem támogatja ezt a tervet. A próféta, amikor meghallotta kapásból rávágta, cselekedd meg, ami a szívedben van. Azonban Isten visszaküldi a prófétát a királyhoz egy határozott üzenettel: Ne te építs! Ne te, majd valaki más fogja megépíteni. Dávidnak meg kell tanulnia, azért mert valami emberileg jó, az nem jelenti azt, hogy Isten is támogatja. Mindenki mellette volt, csak Isten nem, és Dávid Isten akaratára fogadott. Nem a többség véleménye Isten akarata. Hányszor úgy akarjuk megállapítani mi Isten akarata, ha valami jó ötlet, és többen támogatják, akkor biztos, hogy Isten mellette van.  Ma is gyakran így döntünk, ha szükség van arra, amit tervezünk, és az emberek szemében is jónak tűnik, úgy gondoljuk, Istentől van, és Ő is támogatja tervünket. Azonban ez az ige rámutat, attól, hogy valami jó ötlet, és szükségesnek is tűnik, még nem biztos, hogy Isten is akarja. Ezért jó mindig előre keresni Isten akaratát. Mert Dávid sem előre kérdezett, azt gondolta a templomépítés jó, szükséges, ezért ez Isten akarata is.  Ha előbb Isten elé viszi, akkor korábban megtudhatja, Isten nem általa akar építeni, ez nem az ő feladata. Nekünk is meg kell tanulnunk meglátni mi a mi feladatunk, mi az, amit nekünk kell elvégezni, és mi az amit majd más fog megtenni.  Azért mert valamire lehetőségünk nyílik, még nem biztos, hogy nekünk is kell megtennünk. Dávid abban volt nagy, hogy ezt elfogadta Isten kezéből.
Fülöp által Isten hatalmasan munkálkodik (ApCsel 9,9-25). Ő is a hét diakónus közül való volt, de meglátta, hogy nem elég csak a szociális munka, igére is szükség van. Az érdemi változás Isten igéjének a hallgatása által megy végbe. Isten Fülöp által hatalmas projektet indított meg. Sok ember gyógyult, szabadult és jutott hitre az Úr Jézus Krisztusban. Ehhez a projekthez nem volt szükség pénzre, lobbizásra, reklámozásra, szervezésre. Ezt a tervet Isten Lelke valósította meg engedelmes, igét hirdető tanítványok által. Fülöp hirdette az Úr Jézus nevéről, és az Isten országáról szóló örömhírt, és ez elég volt. Isten országában az eredményes munkához nincs sokra szükség, tulajdonképpen csak egy Bibliára. Olvassuk és hirdessük az igét, és a Lélek az ige által munkálkodik. 
A samáriaiak meglátták itt nem egy új vallásról van szó, hanem isten jelenlétéről, Aki által az életükhöz valós segítséget kaptak. Megtapasztalták, hogy a betegek meggyógyultak, a tisztátalan lelkek eltávoztak, és az addig megkötözött emberek szabaddá lettek. És ez több és más volt, mint a varázsló ténykedés, itt Isten Lelke által emberek újjá lettek, megbocsáttattak bűneik, és új látást nyertek. Hittek az Úr nevében és átélték, hogy ebben a névben erő van. Mindez ingyen, kegyelemből hit által lett az övék. A Feltámadott Úr Jézus Krisztus hatalmasan munkálkodott.  Ő ma is munkálkodik. Hisszük-e, hogy az igehirdetése által nagy dolgok mennek végbe. Az Úr ma is menteni akarja az embert, és aki hisz Őbenne az életet nyer. Aki hisz Benne, annak az élete helyreállhat sátán pusztítása után. Samária hatalmas dolgokat tapasztal meg.
Azonban az ördög is résen van és igyekszik erőtlenné tenni Isten országát. Bele akarja illeszteni az emberi mechanizmusba. Azt akarja, hogy úgy gondolják ez is pénzalapon működik. Mennyire nem változik a világ, ma is azt gondoljuk pénzzel minden elérhető. Ajtók nyílnak, és megvehetjük azt is, amihez más nem juthat hozzá. Simon is úgy gondolta, mivel pénze van, előnyt élvez, megveheti a Szentlélek ajándékát. De azért ajándék, mert Isten adja, az őszintén megtért és megtisztított szívű embernek.
Isten országában nem pénz által működnek a dolgok, hanem hit által. Nem lehet megvenni Isten ajándékait.  Már Ézsaiás próféta is úgy hirdette, az evangélium ingyenes. Szomjazó szív kell hozzá, és ingyen kapjuk. Ingyen, mert az Úr kifizette az árat. A tanítványokat is úgy küldte ki az Úr, ingyen kaptátok, ingyen adjátok. Amit az Úr ingyen ad nekünk, azt nem árulhatjuk pénzért. Egy a fontos: „Ti szomjazók mind, jöjjetek vízért, még ha nincs is pénzetek! Jöjjetek, vegyetek és egyetek” (Ézs 55,1)! Minél többen jöjjenek az élet vizéhez, Jézushoz. Ez a víz csillapítja belső szomjunkat, és túlárad rajtunk.


JÖJJ EL AZ ÉLET VIZÉHEZ

1. 
Jöjj el az élet vizéhez,
Nélküle szomjas a szív!
Átok alól szabadulsz itt,
Hű Urad Ő, aki hív.
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!
2. 
Jöjj újulásra, e vízben
Új a hit és szeretet.
Eltűnik itt, ami régi,
S kezded az új életet.
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!
3. 
Jöjj hát az élet vizéhez,
Jézus kínálja neked,
S árad az élet belőled,
Kútfeje lesz a szíved!
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése