2019. augusztus 13., kedd

Jézus a Krisztus meggyógyít téged


D
ávidot Isten leállította amikor  templomot akart építeni, kijelentette, hogy nem ő fogja azt felépíteni (1Krón 22,1-19). Most megtudjuk, az Úr pontosan behatárolta, miért nem ő építi meg ezt az épületet. Sok vért ontott.  Dávidnak kellett Izráel határait megszilárdítani, külső és belső ellenségtől megvédelmezni a népet, és ez sok vérontással járt. Ez nem volt bűn, de a templomhoz, véres kézzel nem foghat neki. Mert nem mindegy milyen kézzel és szívvel végezzük az Úr szent dolgait. Ebből az igéből is világossá válik, Isten nem úgy gondolkodik, mindegy hogyan, miből, milyen kézzel és szívvel, csak meglegyen. Istennek fontos, hogy aki Neki szolgál az odaszentelt életű legyen, megtisztított szívvel végezze feladatait. Így azután az sem mindegy ki támogatja az Úr ügyét, honnan származik a szent dolgokra fordított összeg.
Dávid nem sértődött meg, nem mondta, ha nem én építhetem meg, akkor nem is érdekel, és nem törődök vele.  Isten nem azt mondta, hogy soha nem lesz templom, de nem Dávid építi fel, hanem az utódja.  És a király, sértődés helyett, előkészül az építkezéshez. Előre segíti fia munkáját. Nagy dolog ez, mert mi olyan könnyen megsértődünk, félrevonulunk. Ritka dolog ma a másik munkájának a támogatása. Nem énrám bízta ugyan az Úr, de mindent megteszek, hogy az, aki megkapta ezt a feladatot elvégezhesse.
Dávid nem csupán az építéshez szükséges anyag beszerzésében, a pénzeszközök előteremtésében fáradozik, hanem imádkozik Salamonért. Tudja, a legfontosabb eszköz az ima. Az Urat kéri adjon Salamonnak békességet, tegye erőssé és bátorrá. Magának Salamonnak is fel kell készülni. Légy bátor és erős, erre szükség van. Dávid nagyon jól tudja, bátorságra is szükség van. Aki az Úrra tekint az bátor lesz.  Ő is bátran kiállt párviadalra Góliáttal szemben, pedig teljesen esélytelen volt.  Nem magára, hanem az Úrra nézett, és ezért bátran elő állt, hozzáfogott a feladathoz. Gyakran azért bukunk el, mert félünk, nem merünk az Úrra nézve, az Ő erejére építve, fellépni. Félünk a kudarctól. Ha Ő bíz meg, és Rátekintek, Vele megyek, akkor nem kell félnem, mert Ő nem szenved kudarcot. Ő ma is győztes.
Légy erős, ez azt jelenti, fel kell készülni, meg kell erősödni. Másképp mondva edzeni kell a tanítványnak is. De mi nem a konditeremben végezzük az edzést, hanem a belső szobában, csendességben, igeolvasás és imádkozás által. Pál apostol arra bátorít, hogy erősödjünk meg az Úrban, és az Ő hatalmas erejében. Ez a mi felkészülésünk, minél jobban megismerni az Urat, és az Ő erejére építeni. A hívő élet amúgy is pont erről szól, nem magamra építek, nem is lehetőségekre, hanem egyedül az Úrra. Hit által fogok neki a Tőle kapott feladatnak, mert tudom, hogy Ő ma  is megteheti mindazt, amit az igében olvasunk.
Úgy tűnik, az Úr Saul megtérésével egy időre kihúzta az ellenség méregfogát (ApCsel 9,31-43). Szükség is volt erre, mert így tovább erősödhetett a tanítványi közösség. Növekedtek hitben és erősödtek, felkészültek a későbbi üldözésekre, próbákra. Van amikor az Úr ad nyugalmasabb időt, mert látja, hogy a fejlődésünkhöz erre van szükség.  Ezt az időszakot azonban jól kell felhasználni. Ezek a követők jól éltek vele, hitben, a Szentlélek erejében növekedtek. Egyre jobban megismerték az Úr Jézus Krisztust, az Ő hatalmát. Péter apostol is felkereste a tanítványokat, , szolgálata által még bizonyosabbá vált előttük, hogy nem tévednek, nem járnak rossz úton, a názáreti Jézus, valóban a Krisztus, az élő Isten Fia.  Erre a  megerősödésre is szükségük volt. Határozottnak kell lennünk hitünk tartalmát illetően, bizonyosnak, hogy Jézus él, és Ő a Megváltó, Isten fia.
Éneás és Dorkász története is ezt erősítette, világossá vált, jó úton járunk, Jézus valóban Isten, és most tud rajtunk segíteni. Péter csodálatos hittel járt, már nem félt a kudarctól, tudta, Jézus hatalmasan munkálkodik. Hittel mondta, Jézus a Krisztus meggyógyít téged. Nem remegett meg, biztos volt benne, hogy szavát eredmény követi. Nem magában bízott, nem Péter gyógyított, hanem az Úr neve. Éneász is meggyőződött, Jézus valóban a Krisztus. Ha eddig bizonytalan volt efelől most már elmúlt a kétsége.
Az Úrba vetett hit munkaképessé teszi a bénát. Eddig munkaképtelen volt, másokra szorult, most el tudja végezni a munkáját. Az Úr Jézus ma is teljes gyógyulást ad, nem végez félmunkát, hanem egészen új életre segít. Ebben az életben már képes leszek Őt szolgálni, elmúlik minden bénító erő. Bármi bénít is le, az ige üzeni, Jézus a Krisztus, és Ő meggyógyít, talpra állít.  Ne engedjünk a bénító, visszahúzó erőknek, amik azt súgják, neked úgy sem sikerül. Ne is próbáld meg, nem megy. Bízz az Úrban, ha szól, kelj fel, mozdulj, és tedd, amit mond. Vele és Általa sikerülni fog. Az Úr munkája mások számára bizonyságtétel, látják, ami Éneásszal történt, és hitre jutnak. Felismerik Jézus az Úr, és rábízzák az életüket.
Joppéba is reményt adott Éneász gyógyulása. Elterjedt a hír, Facebook nélkül is. Mert ha az Úr munkálkodik valakinek az életében, azt ő el fogja mondani. Mindenkinek hallani kell az Úr Jézusról, meg kell tudni kicsoda Ő.
Joppéban Dorkász meghalt, de elhívják Pétert, aki által az Úr megmutatja, ő valóban nagyobb a halálnál. És amikor az ember tehetetlenül sír, és azt gondolja vége, Jézus rámutat, nincs vége, valami új, és  más kezdődhet el.
Fontos látnunk, hogy ezeknek a csodáknak hitre jutás volt az eredménye. Nem öncélú történések voltak. Nem csupán arról volt szó, hogy egy beteg meggyógyuljon, hanem a gyógyulás vonzzon Jézushoz. Rámutatott, hogy Jézus Úr a bűn minden romboló munkája fölött. Amit a gonosz tönkretesz, azt Jézus helyreállítja. Őáltala van bűnbocsánat és örök élet.  Az is benne van, hogy aki már ismeri az Urat, tanítvány, hordozza így az Úr nevét. Legyünk elérhetőek a gyógyulni, szabadulni, új életet kezdeni akarók számára. Vigyük a győztes Jézus nevét.


Jöjj, királyom, Jézusom!

1. Jöjj, királyom, Jézusom! Szívem, íme, megnyitom. A gonosztól óvj te meg, Meg ne
rontson engemet.
2. Véreddel, mely el-kifolyt, Mosd le rólam, ami folt; Élet útját megmutasd, Én meg nem
találom azt.
3. Gyógyítsd meg sok nyavalyám, Enyhíts szívem bánatán; Kétség, gond ha gyötrenek,
Biztasd nádszál hitemet.
4. Van hatalmad rá, tudom, Míveld, édes Jézusom: Hit, remény és szeretet Töltse be a
szívemet.
5. A keresztet te adod, Adj hozzá alázatot: Hordjam olyan csendesen, Mint egykor te,
Mesterem.
6. Majd ha véget ér a harc S megpihentetni akarsz: megragadom jobbodat, S mennyor-
szágod béfogad.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése