2019. augusztus 7., szerda

Hirdették az igét


A
 szövetségláda célba ért, a fővárosban van, és elhelyezték egy sátorban (1Krón 16,1-43). És ez azt üzeni, velünk van, sőt itt van köztünk Isten. Állandóan tapasztaljuk jelenlétét és bármikor megszólíthatjuk Őt. A nép Dávid vezetésével örvendezett ennek, képtelenek voltak magukban tartani örömüket. Öröm az Úrnak, mert az Ő jelenléte örömöt okoz. Tudok-e örülni Istennek?  Van-e öröm a szívemben, azért amit tett értem az Úr Jézus? Az öröm annak a megtapasztalásából fakad, hogy az Úr, élő és valóságos személy, Akivel kapcsolatba kerülhetünk. Örülök-e az Úrnak?
A láda megléte azt jelentette, ismét megépült Istennel a kapcsolat. Fontos számukra az Úr. Stabilitást, biztonságot adott Izráel számára a sátor látványa, ahol a szövetségláda is jelen volt. Azt üzente, ne féljetek, veletek vagyok! Isten itt van, számíthatunk Rá. Van kihez fordulni, sőt nem is kell semmit egyedül tenni, mindig odafordulhatunk az Úrhoz. A Szentírás jelzi nekünk látható módon Isten jelenlétét, anélkül, hogy bálványoznánk, elmondja, Isten itt van, kéznél van. Fordulj Hozzá, hívd segítségül. Akinek van Bibliája, amikor rátekint, az a bizonyosság töltheti el, hogy Isten jelen van, van szava, és üzenete a számomra. A Biblia Isten jelenlétére mutat, de ahhoz, hogy ezt megtapasztaljam használni is kell. Amikor kézbe veszem, megvallom, most Istenre figyelek, fontos Ő a számomra, kíváncsi vagyok tanácsára. Az igében találom meg velem való akaratát, azonban ez sok embert nem érdekel.  Isten helyett emberektől várunk tanácsot, és ilyenkor megvalósul, a vak vezet világtalant. Mert gyakran olyan személytől várunk tanácsot, aki maga sem ismeri Istent, és a saját élete sem megoldott. Azonban Isten gyermeke nincs rászorulva a világ tanácsára, mehetünk egyenesen az Úrhoz.
Dávid a néppel együtt örült és adott hálát. Kijelölte az énekeseket, akik magasztalták az Urat. Zsoltárokat énekeltek és így dicsérték Istent. Az éneklés kiváló eszköz Isten nevének magasztalására. Másrészt az ének Istenre is hangol, igei gondolkodást alakít ki, és Isten országa atmoszférájával tölt fel. Az éneklés nagyszerű lehetőség, kórusra sincs hozzá szükség. Magunkban is dicsérhetjük az Urat. Szabad hangosan Istent dicsőítő énekeket énekelni. Mert ez is bizonyságtétel. A világ eláraszt mindent a maga dallamaival, és szövegével. Mindenütt szól valami, mert sátán rájött, hogy így az istentelen, gyakran trágár szövegekkel formálhatja az embereket.  Mivel mindenhonnan a „slágerek” áradnak észre sem veszik és beléjük ivódik. Járműveken, üzletekben és szinte mindenütt szól valami, ez arra is jó, hogy ne tudjunk csöndben lenni, azonban Isten gyermek énekelhet mást. Ha a világ beteríthet mindent a maga zenéjével, mi miért nem vállaljuk Istent, és visszük bele mindennapjainkba az Úrról szóló bizonyságételt, Jézus nevét?
Dicsérjétek az Urat! Ez az első, kezdhetjük mi imádságunkat, az Úr dicséretével. Nincs Hozzá fogható, csodálatos és hatalmas Ő. Kegyelme fantasztikus, nagyon megrendítő, hogy a bűnös embert nem veti el, hanem foglalkozik vele, hordozza őt.  Van miért dicsérni, csodálatos Ő, jó közelében lenni. A legnagyobb ajándék, amit Dávid sem ismert, Isten emberré lett, és így megközelíthetőbb a számunkra.
Azonban a zsoltár szívünkre helyezi, hívjuk is segítségül az Úr nevét. Ne máshoz forduljunk, szabad Istent segítségül hívni. Ez is nagyszerű ajándék és lehetőség, magát az élő Istent hívhatjuk, jöjjön és avatkozzon közbe, adjon szabadítást, és győzelmet. A felszólítás arra is rámutat, ne feledjem el, mindig szükségem van az Úr segítségére.  Nem vagyok elég magamban, nincs olyan, hogy én mindent megoldok. Ezért jó, hogy Őt hívhatjuk segítségül.
Amikor az Úr Jézus eljött a világba ezt ismerték fel sokan, van kitől segítséget kérni. Sok bűnös, aki kereste volna a megoldást, a bocsánatot, szeretett volna új életet kezdeni, mindenkitől elutasíttatott. Azonban amikor meghallották, hogy itt van az Úr Jézus, Hozzá fordultak. Nagyon hamar meglátták, Hozzá lehet jönni, Ő kész segíteni. Nemcsak kész, hanem tud is. Megbocsátja a bűnöket, meggyógyít gyógyíthatatlannak mondott betegségekből, megszabadít tisztátalan lelkek hatalmából. Mindezekkel szemben ők tehetetlenek voltak, mint ahogy sok esetben mi is azok vagyunk. Ők Jézust hívták segítségül. Kérjük mi is az Ő segítségét.
Az Úr úgy döntött, Júdás helyét betölti (ApCsel 8,1-8). Meg van már a választottja, de erről még senki nem tud, maga az érintett sem. Mert az Úr sokkal előrébb jár mint mi. Az Ő gondolatai nem a mi gondolatink. Aztán ki hinné, hogy az István megölését helyeslő Saulból valaha is tanítvány lesz. Hányszor hív el az Úr olyan embereket, akikről nem is gondolnánk, hogy életük megváltozhat. Az Úr Jézus bárki életét át tudja alakítani. Nincs akadály előtte.
Azonban Saulban még egész más indulatok és tervek munkálnak. De ezek már csak az utolsó rugdosások, nemsokára legyőzi őt az Úr kegyelme. Most még üldözi az egyházat, és úgy tűnik erre szükség volt, vagy másképp mondva, az Úr ezt felhasználta. Ne féljünk az üldözéstől, mert van amikor ezáltal segíti a változást az Úr. Ha nem üldözi Saul a tanítványokat, maradnak Jeruzsálemben, így viszont szétszóródtak. De nem csüggedtek el. Ahová mentek, oda vitték az evangéliumot. És ez volt az Úr terve, ismertessék meg az Ő nevét és szabadítását másokkal is. 
Jó látni, hogy viszik az igét, beszélnek róla, annak ellenére, hogy veszélyben vannak. Nem féltik az életüket. Vigyük mi az igét. Ma üldözés nélkül is sokfelé járhatunk, de mit viszünk magunkkal?  Hirdetjük akár az üdülőhelyen is az igét? Beszélünk Megváltónkról?
Fülöp Samáriába ment, és hirdette az evangéliumot. Sok ember volt hálás ezért, szabadulások, gyógyulások mentek végbe.  Mindez mutatja, hogy az Isten nélküli, bűnös világ a maga fejlődése ellenére sem olyan nagyszerű, mint aminek gondoljuk. A bűn mindent, amit csak lehet tönkretesz. Az Isten nélküli élettel romlás, pusztulás jár. Ahol azonban felbukkan a jó hír, ott ezek a folyamatok megállhatnak, és sokak élete rendbe jöhet. Az Úr Jézussal Isten országa áldó hatalmát tapasztalhatják meg. Engedjük, hogy az ige átjárja életünket. Az ördög nem változott meg, ma is embergyilkos. Az a célja, hogy örökre elpusztítson, a kárhozatba taszítson. Egyedül az Úr Jézusba vetett hit jelent megoldást, és reményt egy jobb és megváltozott életre.


ÁLDÓ HATALMAK

1.  
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
Csak várjuk békén mindazt, ami jő.
Mert Isten őriz híven reggel, este,
Ő hű lesz, bármit hozzon a jövő.
2.  
Ha gyötri, bántja szívünket a régi,
És múlt napoknak terhe ránk szakad,
Megrettent lelkünk vigaszodat kéri,
Mit nékünk szerzett, Atyánk, szent Fiad.
3.  
S ha szenvedések kelyhét adod inni,
Mely színig töltött, keserű s nehéz,
Te segíts békén, hálával elvenni,
Hisz áldva nyújtja hű atyai kéz!
4.  
És ha az úton örömöt adsz nékünk,
Ha szép napod ragyogva ránk nevet,
Biztasson, intsen sok nehéz emlékünk,
Hogy életünket szenteljük Neked!
5.  
A csend köröttünk mélyen szerteárad.
Hadd halljuk azt a tiszta éneket,
Amely betölti rejtett, szép világod,
Hol téged dicsér minden gyermeked!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése