2019. augusztus 30., péntek

Meggyőződés


A
z Úr megáldotta népét, és ennek híre ment más országokba is (2Krón 9,1-31). Isten munkáját, népe jelenlétét nem lehet titokban tartani. Salamon országa annyira más, hogy arra odafigyelnek. A különféle országok képviselői nem tudnak nem beszélni Izráelről, amikor hazamennek. Isten országa olyan csodálatos, hogy aki találkozik vele, nem tud néma maradni. Amit lát és hall az ember, azt el kell mondani másoknak. Isten országa ma is átalakít, és ahol ez megtörténik, az látható. Hinni az Úr Jézusban látható. A tanítvány élete különbözik a világ életétől, észrevehető a másság. De vajon van-e különbség az életem és a nem hívők élete között? Látszik-e a változás, a növekedés? Vagy minden ugyanolyan, mint korábban volt?
Sába királynője hall Salamonról, és eljön hozzá. Azt látjuk, ahhoz, hogy valaki elinduljon Isten országa felé, hallania kell róla. Kellenek olyan emberek, akik ismerik Istent, az Úr Jézus Krisztust, és beszélnek Róla. Bizonyságtevőkre van szükség, akik el merik mondani, amit megtapasztaltak. Fontos, hogy beszéljünk az igéről, ismertessük meg Isten kegyelmét. Mert a hit hallásból van. Ha nem hallják, nem is fognak hinni.
Azonban nem elég hallani, hanem el is kell indulni. A királynő felkerekedett, és elutazott Izráelbe. Nagyon fontos, hogy azért ment, mert látni és hallani akart Isten munkájáról. Látni akarta, hogy ez a kis nép valóban olyan, mint amilyennek mondják. Nem hitte, amíg a saját szemével meg nem látta. Nem volt hiszékeny, hanem maga járt utána a dolgoknak. Meg akarta tudni, úgy van-e, mint ahogy mondják. Erre a kíváncsiságra van szükségünk. Ne csak átvegyünk információkat másoktól. És ne azért higgyünk, mert mondják. Hanem járjunk utána. Győződjünk meg a hit igazságairól, az Úr Jézus Lényének valóságáról.
Nem mindenki jár utána, és keres az igében, hogy valóban úgy vannak-e dolgok, ahogyan azt a béreabeliek tették. Sokan úgy utasítják el Krisztust, hogy nem is ismerik Őt, de nem is tesznek semmit azért, hogy megismerjék. Találkozni akart a királynő Salamonnal, saját maga akart meggyőződni a valóságról. Mi is győződjünk meg magunk. Hívjuk segítségül Őt, és meghallgatja imáinkat. Aki azért jön, mert maga is változni, új emberré lenni akar, azt az Úr meghallgatja. Aki kereste az Úr Jézust és akart Vele találkozni, az találkozott is Vele, az megtapasztalta hatalmát, és átélte bűnbocsánatát.
Lisztrából Derbébe ment az apostol, nem visszafordult, hanem még tovább előre ment, és vitte az evangéliumot (ApCsel 14,21-28). Mi van ebben különleges, mondanánk, hisz Pálnak a Krisztus hirdetése a lételeme. Nem tud meglenni igehirdetés, bizonyságtétel nélkül. Így is van ez, de Lisztrában megkövezték, és ellenségei már halottnak látták, de az Úr felsegítette őt. Mindez azonban arra utal, nem lehetett valami kiváló egészségi és fizikai állapotban, és meg sem fordul a fejében, hogy visszaforduljon, egy kis szünetet tartson vagy feladja. Mi hogyan lennénk? Mennénk tovább vérző sebekkel, égető fájdalmakkal?
Derbében hirdették az evangéliumot, és sokakat tanítvánnyá tettek, ebben az a meglepő, hogy az emberek hittek az evangéliumban, annak ellenére, ahogyan Pál kinézett. Valószínűleg az volt rájuk hatással, ahogyan megélte a megkövezést, és ahogyan elhordozta a fájdalmakat. Ilyet korábban még nem láttak. Pál nem a fájdalmairól vagy az ellenségeiről beszélt, hanem az élő Krisztusról. Azt sem sorolta, milyen nehéz is Őt követni, szíve tele volt a sebek ellenére is örömmel. Talán megkérdezték tőle: Pál, mondd, Krisztus miért engedi ezt a szenvedést? És ő mondja, hogy sok nyomorúságon át kell az Isten országába bemennünk. Hinni nem azt jelenti, hogy semmi baj nem ér, elkerül minden betegség, szenvedés, hanem azt jelenti, hogy Jézussal élem meg. Őreá nézek, és akik látnak, azt érzékelik, hogy nem roppantanak össze a bajok. Továbbra is szeretem Jézust, szolgálok Neki, mert ismerem, és napi kapcsolatban vagyok Vele. Pál ismerte az Urat, és tudta, hogy Ő is szenvedett érte a kereszten.
Derbéből visszatértek a korábban meglátogatott településekre. Ismét bemennek Lisztrába, ahol megkövezték. Pál valóban a Krisztus Lényét éli meg. Bemegy oda, ahol a halálát akarták, nincs benne neheztelés, inkább őket is meg akarja nyerni Krisztusnak. Tudja, hogy, aki nem élte át Krisztus kegyelmét, még régi ember, azt a test indulata vezérli, de ők is megváltozhatnak hit által. Ebben lehet segítségükre, ha megtapasztalják, hogy Pál nem lát ellenséget bennük. Pál éli a hitet.
Arra buzdítja a tanítványokat, hogy maradjanak meg a hitben. Hitre jutottak, de tovább kell lépni. Meg kell benne erősödnünk, és meg is kell maradniuk benne. Felkészíti őket az üldözésre, bántásra. Ne csak addig higgyenek, amíg nincs probléma, hanem a nehéz időkben is maradjanak meg Krisztusban. Az tud megmaradni, aki növekszik hitében, készül a próbákra. Ha mindennap Krisztusban vagyunk, a nehéz időkben is meg tudunk maradni Benne és Mellette.
Innen már visszafelé haladtak Antiókhiába. Mentek az anyahajóra, feltöltődni, és elmondani, milyen nagy dolgot cselekedett az Úr. Ajtót nyitott a pogányoknak a hitre, az életre. Ez a nagy hírük, Isten ajtót nyitott a népeknek a hitre, és ezen az ajtón be kell menni. Ez az ajtó ma is nyitva van, még jöhetünk az Úrhoz. Még nyitva van az örök élet kapuja, bátran beléphetünk rajta. A kapu az Úr Jézus Krisztus, a Belé vetett élő hit. Nem cselekedeteink által kerülünk be, hanem őszinte bűnbánat által, ami életváltozásba torkollik. Az élő hit életváltozást jelent. Már nem úgy élek, ahogy addig éltem, sőt, már nem én élek, hanem a Krisztus él bennem. Ez jelentős változás. Mert a régi emberünk élni akar, minél jobban akar élni, és amikor valaki eljut oda, hogy meghal Krisztussal a kereszten, és már Ő él Benne, ahhoz nincs fogható. Ez minőségi változás. Átéltem-e már ezt a minőségi változást?


Jézusom, ki árva lelkem
              
1. Jézusom, ki árva lelkem Megváltottad véreddel, Kárhozattól óvtál engem, Bűnös szí-
vem, ó, vedd el! Add, hogy néked megháláljam. Hogy nem hagytál a halálban, megmu-
tattad: Bármit adj, Én oltalmam csak te vagy.

2. Jézus, benned bízva bízom, Elpusztulnom, ó, ne hagyj! :/: Te, ki bűnön, poklon, síron
Egyedüli győztes vagy: Gyönge hitben biztass engem, Készíts arra, hogy én lelkem Lát-
hat majd fenn, ó, Uram, Mindörökké boldogan.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése