2019. szeptember 28., szombat

A Szervező


N
incs véletlen, foglalhatjuk össze tömören a prédikátor elmélkedésének eredményét (Préd 3,1-22). Az Úr kezében van. Ő szabja meg a történések idejét. Több esetben ez a rendelt idő a génünkbe, a lényünkbe van kódolva. Amikor egy élet elindul, eljön a kifejlődésének, a születésének ideje. Nem véletlenül születik az ember. Az Úr dönt, mikor és hová szülessünk meg. Jó ezt tudni, mert így látjuk életünk értelmét. Ha Istentől indulunk, akkor nem értelmetlen az élet. Ő céllal teremtett és küldött a világba.
Az első cél, hogy megismerjük Őt. Azért lett az Úr Jézusban emberré, hogy könnyebb legyen megismerni Őt. Isten mindent megtett, hogy megismerhessük Őt. Nem zárkózik el előlünk, mert szereti elveszett teremtményeit. Jézusban emberré lett, hogy ne legyünk mindig elveszettek, hanem életre juthassunk. Utánunk jön, és megkeres. Hány nagy mélységet megjárt ember után ment el az Úr, és emelte ki őket onnan. Ő mindig időben érkezik.
Akire az Úr rátalál, az ráhangolódik Isten idejére. Nagyszerű lehetőség ez, és akkor már nem ez a világ, és nem is a régi természetünk hajt ide-oda. Már nem fogunk kapkodni, hanem mindent az Úr akaratához szabva teszünk. Az Úr Jézus is felismerte, mikor jött el a Jeruzsálembe menetelének és a meghalásának ideje. Amikor a testvérei hívták, erőltették, tudta, hogy még nem jött el az Ő ideje. Aki az Úrra figyel, felismerheti ezeket az időket. Akkor már nem másokhoz fogunk igazodni. Ma azért morzsolódik fel az erőnk és fogy el az időnk, mert az emberek időpontjaihoz igazodunk. A mindennek rendelt ideje van kifejezés felszabadít, a félem és a stressz alól. Isten gyermeke Isten órájához igyekszik igazodni. Az Ő órája se nem siet, se nem késik. Mindig a maga idejében érkezik el.
A mai szakaszunk is arról beszél, milyen nagyszerű az Úrra bízni magunkat (ApCsel 23,23-35). Ő engedelmes gyermekeinek alakítja az életét. Megszervezi Pál útját Rómába. Igen, Pál csak annyit tud, hogy Cézáreába fogják vinni, azonban a cél Róma. És el is fog oda jutni. Az is megrendítő, hogyan is jut el oda. A római állam költségvetésén, Róma oltalma alatt érkezik meg az evangélium. Az a jó hír érkezik, és terjed majd még erőteljesebben szét a fővárosban és a birodalomban is, amely Jézus királyságáról szól.
Pál útját az Úr Jézus Krisztus szervezi meg, ezért célba is fog érni. Senki és semmi sem akadályozhatja meg. Pedig akarja. Sátán tombol, mindent bevet, a zsidók haragját, összeesküvést, és majd később is lesznek olyan dolgok, amikből emberileg lehetetlen kijönni élve. És Pál kijön belőlük, mert az Úrnak még terve van vele. Jó csendben megállni, és elgondolkodni saját életünk csodás eseményein, egy-egy gyógyuláson vagy balesetből való jó kijövetelről. Ezek nem véletlenül történtek. Amikor mi is megdöbbenünk, ezt hogyan úszhattuk meg élve, akkor jusson eszünkbe, hogy Istennek terve van még velünk. Talán nem vagyok kész még a távozásra, még nem nyertem el bűneim bocsánatát. Terve van velem, mert általam kívánja eljuttatni valahova az örömhírt.
Az Úr szervezése nem jelent luxusutazást. Tehát soha nem a külső körülmények alakulása mondja meg, hogy az Úr szervezi a dolgokat. Isten az egyszerűség híve. Ő nem pazarol, és nem járat luxusban. Amikor a Fia érkezik, nem a legmodernebb kórházban, főorvosok segédletével születik meg, hanem egy szegényes barlangistállóban. Pásztorok teszik tiszteletüket, és imádják Őt királyként. Később nem fehér lovon, hanem egy szamár hátán vonul be Jeruzsálembe. Pálnak is ilyen egyszerű utat szervezett.
Az apostol nagyon jól tudta, hogy ha a római katonák kísérik is, és egyik fogságból kerül a másikba, az Úr mellette van. Vele vándorol a Megváltó, így soha nincs maga. Aki követi az Urat, az komolyan veheti: veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ha Ő mondta, akkor ez így is van. Bízzunk ebben. Ha az Úr szervezi az életünket, nem maradunk le semmiről. Ahol Ő akar látni, ahová Ő küld, időben meg fogunk érkezni. Ne siettessük életünk dolgait, engedjük, hogy Urunk a maga idejében hozza elénk, amit Ő szán nekünk.


Rád bízom, rád bízom

1. Rád bízom, rád bízom, a nehéz napokat rád bízom. Rád bízom, rád bízom a fényes napokat is. Sorsom legyen a te kezedben, Biztos helye van a féltő szívedben - ezért hát: Rád bízom, rád bízom, a nehéz napokat rád bízom. Rád bízom, rád bízom a fényes napokat is.

2. Nem félek, nem félek, ha volna mitől is, nem félek. Nem félek, nem félek, de kérem az erődet. Támaszt keresek az erődben, Vigaszt a szomorú, nehéz időkben - ha lesznek. Nem félek, nem félek, ha volna mitől is, nem félek. Nem félek, nem félek, de kérem az erődet.

3. Reménység, reménység, a holnap felől is reménység. Reménység, reménység, megtart, ha jön a kétség. Fény lesz ott, ahol ma sötétség, Élet ott, ahol ma reménytelenség - ezért hát Reménység, reménység, a holnap felől is reménység. Reménység, reménység, megtart, ha jön a kétség.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése