2019. szeptember 3., kedd

Nincs visszaút


T
elik az idő, már Ászá uralkodását figyelhetjük (2Krón 14,1-15). Két fontos jellemzést olvashatunk a fejezet elején. Az egyik: „Az ő idejében tíz esztendeig békesség volt az országban.” A másik: „Ászá azt cselekedte, ami jó és igaz volt az Úr, az ő Istene szemében.” A második jellemzőből fakad az első gyümölcs, a békesség. Kereste az Urat, és azt cselekedte, amit az Úr jónak tartott, és ennek az eredménye, hogy békesség volt az országban. Nem ő érte el ezt, hanem az engedelmes élet következménye. Isten munkálkodott, és békességet adott az Őt kereső, akaratának engedelmeskedő népnek.
Ez fontos, mi is keressük az Urat, figyeljünk Rá ma is, és tegyük, amit mond. A békesség a Vele való élő kapcsolatból fakad. Annak az eredménye, amikor tudom, hogy, amit teszek, az Isten akarata. Amikor az Úrnak engedelmeskedem, békesség van szívemben.
Ászá nemcsak elméletben cselekedte, amit az Úr jónak látott, hanem a valóságban, a mindennapokban is. Neki ez azt jelentette, hogy lerombolta az idegen istenek oltárait, és mindent eltávolíttatott, ami a bálványimádáshoz kötődött. Istennek engedelmeskedni, az Urat követni életváltozást jelent, és ebbe beletartozik a bálványoktól való megszabadulás. Amikor az Úrra bízom az életem, és már az ige vezet, meglátom, mi az, ami ellenkezik Isten akaratával. Amit meglátok, azt pedig el is távolítom. Úgy nem igazán követem az Urat, ha nincs változás az életemben, és nincsenek olyan szokások, dolgok, amik lemaradnak. Az Úr mindig nagy átalakítást végez bennünk. Ha még ugyanaz a természetem, mint volt, és nem látszik változás, ha még mindig az énem érvényesül, még nem az Úr uralkodik bennem és fölöttem. Ászá életében látható a változás. Látható, milyen úton jár, és kihez tartozik. Isten munkája láthatóvá válik. Mai feladatunk lerontani azt, ami elfoglalta az Úr helyét. Kérjük, adjon az Úr erőt ehhez. Nem könnyű régi beidegződéseket, fontos dolgokat letaszítani az első helyről, és végképp megszabadulni tőlük.
Amikor eltávolíttatta az áldozóhalmokat és minden pogány kultusznak a helyét, elcsendesedett az ország. A bálványimádás nagy zajjal, mozgalmassággal jár. Sátán azt akarja, hogy ne legyen csend az ember körül, mert akkor nem lesz csend benne sem. Ma is, amikor a különféle bálványok vonzzák az embereket, nincs csend, mindig rohanásban vannak, és zaj veszi őket körül. Ha nincs csend, nem figyelnek lelkük mélységeire, és nem hallják meg az Úr szavát sem. Kérjük Urunkat, adjon elcsendesedést körülöttünk, és különösen a szívünkben. Ne engedjük, hogy a világ zaja belénk hatoljon. A csendben keressük az Urat!
A felszabadult időt, erőt és anyagi javakat az Úr országának építésére fordították. A bálványimádás sok pénzt és erőt elvon. A bálványimádás sokba kerül, Isten tisztelete nem. A bálványnak adni kell, míg az élő Isten minket ajándékoz meg. Mindenféle szórakozás, szenvedély rengeteg pénzbe kerül, az istentisztelet, a Krisztus útján való járás nem pénzigényes. Az evangéliumot, az élet vizét is ingyen kínálja az Úr. Ma minden, ami használ, egészséges vagy jó, pénzért kínálják. Mihelyst meglátják, hogy valami hasznos az embereknek, azonnal pénzt igyekeznek belőle szerezni. Mennyire más az Úr. Őt nem a pénz vezérli.
Az elcsendesedés megerősít hitben és lélekben. Váratlan helyzetekben sem omlik össze Isten gyermeke. Ászá sem rémült meg, amikor megtámadta az ellenség. Ismerte Istent, és a bajban is tudta, hová kell fordulni. Nemcsak a templomban, hanem a harctéren is imádkozott, és az Úrhoz kiáltott. Megtapasztalta, hogy Isten ott is jelen van. Ha reggel az Úrral töltöm az időt, akkor az élet harcaiban sem maradok egyedül. Elkísér, és igéjével erősít.
Pálban erősen működik a Szentlélek, olyan, mint egy motor, ami állandóan jár (ApCsel 15,36-41). Nincs az apostolnak nyugodalma egy helyben, de nem a pénz hajtja. Nem még többet akar dolgozni, nem! Miért akar indulni? Mert megismerte az életmentő szérumot, és nem hagyja a Lélek, amíg minden területtel meg nem ismerteti. A bűn halálos kígyómérge ellen megtalálta a megoldást, és ezt személyesen akarja elmondani. Mi a megoldás? Krisztus kereszthalála. Jézus vére az ellenszer. Megkaptad már ezt a szérumot? És ha igen, elmondod másnak is? Amikor valaki gyógyíthatatlan betegségtől szenved, és hallunk valami specialistáról vagy eredményes gyógymódról, azonnal elmondjuk neki, hogy reménykedjen. A leghalálosabb kór a bűn. Senki nem tud rá orvosságot. De Isten elküldte a megoldást Fiában, Jézusban. Aki megismerte Őt, és meggyógyult a bűnből, az adja tovább a lehetőséget.
Azért is akar menni, mert a már meggyógyultakat, a Krisztusban élő hitre jutottakat is meg akarja nézni. Kíváncsi, van-e növekedés. Továbblépnek-e hitükben, és meg tudnak-e maradni a gonosz támadása közepette. Vágyakozik a Krisztusban hívők után. Mert velük az evangéliumról, az Úr országa dolgairól lehet beszélgetni. Mi tudunk az igéről beszélni? Fontos a testvérek közössége? Vágyakozunk a gyülekezetbe? És azért megyünk, hogy Krisztust állítsuk a középpontba?
Nézeteltérés támadt Pál és Barnabás között. Ezen talán meglepődünk, de ez nem jelent semmi különöset. Így látják meg, hogy szét kell válniuk. Pál munkája önállósul, és Barnabás is megtalálja a maga helyét. Márk sem tűnik el, tovább követi az Urat, és talán így kerül az evangélium anyagának a közelébe. Most lesz alkalma összegyűjteni azt, amit majd le fog írni. Márk feladata és kegyelmi ajándéka más, mint Pálé. A nézeteltérés nem azt jelenti, hogy haraggal váltak el, csak egy dologban, Márk szerepében, nem értettek egyet. Pál úgy látta, hogy megbízható személyekre van szükség, akik készek Jézusért veszélyt, kényelmetlenséget is vállalni. Pál vállalta, és akkor is továbbment, amikor más visszafordult volna. Ne álljunk meg, és ne forduljunk vissza soha, hanem menjünk tovább az Úrral.


Eldőlt a szívemben

1. Eldőlt a szívemben, hogy követem Jézust,
Eldőlt a szívemben, hogy követem Jézust,
Eldőlt a szívemben, hogy követem Jézust,
Nincs visszaút, nincs visszaút!

2. Ha nincs is társam itt, én követem mégis őt,
Ha nincs is társam itt, én követem Jézust,
Ha nincs is társam itt, én követem mégis őt,
Nincs visszaút, nincs visszaút!

3. Mögöttem a világ, előttem a kereszt,
Mögöttem a világ, előttem Jézus,
Mögöttem a világ, előttem a kereszt,
Nincs visszaút, nincs visszaút!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése