2020. május 21., csütörtök

Keskeny út

Á

brahám és Sára megtapasztalja Isten hatalmát, ígéretének beteljesedését (1Móz 21,1-34). Különösen Sára számára nagy megtapasztalás ez, hisz az ő életébe nyúl bele Isten, megadja azt, amire már nem is gondolt. És olyan életkorban adja Isten az ajándékot, amelyben emberileg már nem is lehetséges, hogy gyermeket szüljön. Isten rámutat: Előtte nincs lehetetlen, és Ő Úr a biológiai folyamatok felett is.

Jó látnunk, és nagy üzenet ez nekünk is, hogy Isten mindig az ígéretei szerint cselekszik. Szavát beteljesíti. Ezért várjuk alázattal és türelemmel, hogy ami eddig még nem valósult meg, az meg fog. Ahogyan az Izsák születéséről szóló ígéret beteljesedett, úgy teljesedett be a Megváltó születése is. És így fog megtörténni az Úr Jézus visszajövetele is. Ez az ígéret is valóság, és amikor eljön az ideje, végbe fog menni. Készüljünk rá, és Várjuk Urunkat vissza. Hogyan várjuk? Világító lámpásként, Vele élő kapcsolatban. Mert a lámpás akkor világít, ha kapcsolatban vagyunk Vele. Minden abban az időben történik, amelyet Isten kijelent. Isten órája pontosan jár. Jó ezért, ha figyelünk és készen vagyunk.

Sára kérdése jelzi: Isten megcselekszi azt, amire senki nem gondol már. Amikor azt gondoljuk, abból már nem lehet semmi, amikor az emberek is kigúnyolnak, Isten cselekszik. Ki mondta volna, teszi fel a kérdést Sára - Isten megmondta. Azonban ő is nevetett, ő sem hitte. És bizony, gyakran itt a probléma, hogy még a hívők sem hiszik igazán, amit Isten mond. Mert nem az a nagy dolog, ha hisszük, hogy az értelemmel felfogható dolgok megtörténnek. A hit azt jelenti, hiszem azt is, ami emberileg hihetetlen. Hiszem, mert ismerem az Urat, és tudom, hogy Ő képes megtenni.

A korábbi elhamarkodott döntésnek megvan a következménye. A szabad asszony és a szolgáló fia nem fér meg egy helyen. Amikor mi akarjuk megvalósítani Isten ígéretét, mindig bonyodalmak származnak belőle. Ábrahám elbocsátja Hágárt és Izmaelt, nehezen teszi, mert Izmael is az ő fia. Akkor is Ábrahám gyermeke, ha nem ez volt Isten akarata. Mennyi fájdalom születik abból, amikor nem Istenre figyelünk, és nem igazodunk akaratához. Mennyi gyermek hordoz sérülést a lelkében, a hasonló esetek miatt. Amikor a szülők útja elválik egymástól, az a gyermekben nyomot hagy.

Igénk azonban megmutatja, hogy Isten nem hagyja Izmaelt  sem magára. A sebeket Isten képes begyógyítani. Az Úr Jézusról pedig azt olvassuk, hogy Ő sebeket gyógyítani jött ebbe a világba. Mi okozzuk a sebeket, az Úr gyógyítja azokat, amennyiben elfogadjuk az Ő tanácsát. Hívjuk Őt segítségül, és kérjük, hogy gyógyítsa be életünk sebeit. Az életgyógyulás az Ő követésében, Isten országában  megy végbe.

Hágár is megtanulja, hogy Istenben lehet bízni. Ő meghallja a kétségbeesett kiáltást. Meghallja, amikor Őt keressük és Tőle várunk segítséget. Sokan így jöttek az Úr Jézushoz. Életük nyomorúságát hozták. Emberileg nem volt már reményük a változásra, de hallottak Jézusról, és kiáltottak Hozzá. Annyiszor hallottunk már az Úr Jézusról, de igazán segítségül hívtuk-e már? Mondtuk-e Neki: Dávid Fia, könyörülj rajtam?

Isten áldása Ábrahám életében meglátszik. Az ott élő népek vezetői is felismerik, hogy Ábrahámmal van Isten. Adja az Úr, hogy a mi életünkön is meglátszódjon, hogy Őhozzá tartozunk. Lássák meg az emberek Isten munkáját az életünkben.

Tovább megyünk az Úr útján, és felhatalmazást kapunk a kérésre, keresésre, zörgetésre (Mt 7,7-14). Tulajdonképpen ez a megfelelő magatartás Istennel szemben. Nem követelek, nem a jogaimat hangoztatom, hanem alázatosan kérek. Isten országában ez egy fontos alapelv, megtanulok Istentől kérni és elfogadni. A világban általában a szerzésen van a hangsúly. Mindent én igyekszek megszerezni, elérni. 

Az Úr Jézus az övéit arra igyekszik megtanítani, hogy Isten ajándékoz, Ő ad a gyermekeinek. Azt adja, amire szükségük van. Ezért gyermeki hittel és alázattal jöhetünk Hozzá. Az Úr felszabadít a kérésre, keresésre és zörgetésre. Mindezt imádságban és igeolvasásban tehetjük meg. Sok ember kiáltozott az Úr után, vitték nyomorult életüket. Kiáltottak, mert maguk nem tudták megváltoztatni az életüket. Képtelenek voltak megszabadulni fogyatékosságaiktól, gyógyulni betegségükből, szabadulni megkötözöttségektől, de amikor halottak Jézusról, megszólították és kiáltottak, zörgettek. A kánaáni asszony szinte szó szerint zörgetett, nem hagyta abba a kiáltást, amikor a tanítványok elküldték volna. Zörgetett Jézusnál, mert hitte, hogy pogány létére is meggyógyítja lányát az Úr. Ezzel az Úr számunkra is lehetővé teszi a kiáltást, a zörgetést. Soha ne adjuk fel, hanem keressük Őt, zörgessünk, és Ő meghallja a szívből jövő kiáltást. Aki valóban Őt akarja, akinek egy új életre van szüksége, azt nem küldi el az Úr.

Van, amikor kitartásra van szükségünk, mert a keresés kitartást igényel. Kutassuk az igét, amikor nem értjük az Úr útjait. A kitartó kereső találni fog. Megtaláljuk az Úr válaszát. Mert Jézus nemcsak biztat a kérésre, keresésre, hanem ígéretet fűz hozzá. Aki kér, kap, aki keres, talál, a zörgetőnek megnyittatik. Ez az én részem. Hogyan akarok találni, ha nem is keresek? Isten nem Mikulás, aki a szánkóból két kézzel szórja a szaloncukrot az út szélén álló gyermekeknek. Ő Mindeneknek Ura, Jézusban Megváltónk, és annak ad, aki kér.

Az Úr útja keskeny, és szoros kapun lehet bejutni rá. Nem tágas ez a kapu, és ez azt jelenti, hogy nem fér be rajta minden, nem hömpölyög be rajta tömegek sokasága. A tágas kapu a széles útra vezet. Azon az úton sokan járnak. Ezért kísértés, sok ember jár rajta, és így azt sugallja, az a jó, az életre vezető út. Sok ember úgy gondolkodik, az a jó, amit a többség jónak tart. A sokasággal kell együtt haladni, és akkor nem tévedhetünk el. Azonban ez nem áll Isten országára. Sőt, az életre sem. Nem mindig az a jó, amit sokan cselekszenek. Még a bibliai szereplők is beleestek ebbe a csapdába. Arra figyeltek egy-egy nehéz helyzetben, mit tesz környezetük, és ha azok menekültek, máshová mentek, mert ott volt biztosítva a megélhetés, ők is velük tartottak. Isten útja azért keskeny, mert ez a hit útja. Isten ígéreteire alapoz, ami azt jelenti, akkor is kitartok, ha mindenki másfelé megy, mert tudom, hogy Isten beteljesíti ígéreteit.

 

 

 SZOROS KAPU, KESKENY ÚT

 

Szoros kapu, keskeny út! –

Az Úr Jézus mondja:

Kisfiúk és kisleányok,

jöjjetek át rajta!

Általmennénk rajta,

Általmennénk rajta,

Nagyon szoros a kapu,

nem férünk át rajta.

 

Szoros kapu, keskeny út!

– Az Úr Jézus mondja:

Rakjátok le a bűn terhét,

majd átfértek rajta!

– Leraknánk, ha tudnánk,

leraknánk, ha tudnánk,

Ha valaki levenné,

akkor átjuthatnánk.

 

Szoros kapu, keskeny út,

az Úr Jézus mondja:

Az én karom elég erős,

segíthetek rajta.

– Jézus, segíts rajtunk,

Jézus segíts rajtunk,

Ha a karod olyan erős,

kérünk, segíts rajtunk!

 

Szoros kapu, keskeny út,

mely vezet az üdvre,

Fiúk, lányok,

jöjjetek hát boldog, új életre!

Jöjjetek át rajta,

jöjjetek át rajta,

És az örök életet

Jézus nektek adja!

 

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése